Bajban vagyok a szoptatással. Hogy csináljam hogy jó legyen?
és sohasem szivattam le. Minek akarsz szaporítani? le akarod adni? annyi tejed kell hogy legyen, ami a babádnak elég. de ő nem tud 2 litert meginni.
annyit iszik, amennyi kell neki. És normális esetben neked annyi tejed lesz amennyi kell neki
Mindkét ciciből szoptasd meg minden alkalommal!
Ha egy napra összességében elég a tej, 4-5 nap alatt be fog állni a kínálat-kereslet (tudni fogja a tested, mikor mennyire van szükség), ha igény szerint szoptatod: amikor kéri és addig, amíg kéri. Este szoptasd meg többször (a tej újra és újra termelődik, mindig találni fog benne valamit). Nem kell fejni, csak ha több tejet szeretnél, vagy esetleg, ha így átalussza az éjszakát, dönthetsz úgy, hogy mindig fejsz - de akkor erre fog beállni a szervezeted.
A babák sokszor előbb abbahagyják a szopit (beindul a poci, jön egy büfi, elfárad). Büfiztesd meg és kínáld meg újra.
Én úgy hallottam, hogy ha egy szoptatásnál 2 ciciből etetsz, akkor mindig azzal kezdd az etetést, amelyikkel - előző alkalommal - befejezted!
Én csak akkor fejek, ha valamiért kimarad egy szoptatás, és majd kidurran a mellem.
Ne görcsölj rá a fejésre! Ha szépen fejlődik a babád, tuti jól csinálod! :)
Néhány tipp:
- Fejni tényleg nem szükséges, hacsak nincs vele valami konkrét célod. - Az esti pótlás miatti fejés sem létszükséglet! Sokan csinálják ezt, pedig nem kellene.. Mindössze azt kell tudni hozzá, hogy természetes dolog, hogy estére kevesebb a tej; ugyanakkor zsírosabb, táplálóbb is. Ha délután/estefelé nyűgösebb a babád (ami megintcsak természetes, hiszen ekkorra ő is elfárad), tedd nyugodtan mellre gyakrabban. Ne nézd az órát, ne várd ki a napközben egyébként megszokott időket; estefelé a legtöbb igény szerint szoptatott baba gyakrabban szokott szopizni, mint a nap első felében. Ha így csinálod, pár nap alatt erre fog ráállni a tested, így fogja termelni a tejet. Plusz, fejésre és üvegezésre sem lesz már szükséged. (Utóbbi ugye a cumizavar esélye miatt kockázatos..!)
- Ha szopi után bármelyik melledben maradna még (kifejhető) mennyiség, megteheted, hogy lefejed, de ez sem életbevágó. Ha egyébként hajlamos vagy az elzáródásra, csomósodásra, akkor nyilván jobb fejni, mint megijedni. :) De egyébként nem kell. Itt az a bevált tanács, hogy akkor legközelebb is ugyanerre a mellre tedd rá a babádat, ezzel kezdd a szopit. Aztán, ha ezt kiürítette, teheted át a másikra. - Szükség szerint, ha annyira sok tejed van egy mellben, vagy annyira keveseket szopik a babád egyszerre (pl. nyári melegben óránként csak iszik), akkor a legközelebbi evős szopiig (mondjuk 3 órán belül) többször is visszateheted ugyanarra, ha van még benne tej. Amikor aztán kifogy, váltasz.
- Azon ne aggódj különösebben, hogy a tested rosszul reagálna a szopi után bennmaradt tejre. Az ilyesfajta apasztó hatás általában nagyobb mennyiségeknél szokott inkább jelentkezni, 10-20 mili ilyen szempontból kevés. Plusz: a tested most még több tejet termel és tartalékol a szoptatások KÖZÖTTI időben, de ilyenkor ez a normális. Idővel viszont arra fogsz átállni, hogy a szoptatás ALATT, hirtelen termelj meg többet. Tehát az a pártíz mili, ami esetleg néha-néha bennmarad evés után, az összemennyiség szempontjából elenyésző lesz. És még egy: az apasztó hatás (ugyanúgy, ahogy a szaporító) sem egyik szopiról a másikra működik - általában 2-4 nap alatt érezhető a változás.
- Az egymelles szoptatás általában az első hónapokra jellemző; később vélhetően át fogsz te is állni a kétmellesre, mert 1 már nem lesz elég. Az első időkben tényleg jobban szokták hangsúlyozni az egyik mell teljes kiürítését, mert az újszülötteknek, kisbabáknak időbe telik, amíg megtanulják kiszívni a hátsó, zsírosabb, ámde nehezebben elérhető részt is. Ezért fontos, hogy ebben az időszakban tényleg sokat legyen ugyanazon a mellen a baba, hogy alaposan megdolgozza a mellet, kiszívja a "hízlaló" tejecskét is. - Később azonban látni fogod, hogy "ellustul" a babád; nem lesz már mindig kedve és ideje megvárni, amíg teljesen kiürülsz. De ezzel sem lesz gond, mert addigra annyira profin fog szívni és a tested is annyira olajozottan fog termelni, hogy ígyis hozzá fog jutni a hátsó részhez. És, ekkortájt fogtok majd átállni a kétmelles szopira is. De ez is normális lesz.
- Jó tanács az is, amit feljebb is írtak: ha két mellből szoptatsz (ezt is nyugodtan megteheted már most is, ha szükség van rá), célszerű úgy, hogy az előző befejezője legyen a második szopi kezdője. Azaz, pl. bal+jobb, majd jobb+bal. Sőt, ennél akár többször is lehet majd váltani, ha szükséges (pl. szaporítás idején.) - Látod te is, hogy nagyon rugalmasan lehet kezelni a "mellhasználatot": mindent a baba igénye és szokásai döntenek el.
Remélem, segítettem. :)
Utánam írónak: nem próbáltál meg ilyenkor mellet váltani? Mert az is lehet, hogy nem(csak) a tejed jön ki nehezen, hanem annyira kevés van a melledben ill. teljesen ki is ürül talán, hogy nagyon sokáig tart, mire újra megtermelődik egy-egy újabb adag.
Ráadásul, ha ilyenkor váltasz, a másik (teltebb) melledben (gyorsabban) beinduló tejleadás az elsőben is segíteni fog kihozni a hátsó tejet.
Hümm?
Ezért is írtam, hogy rugalmasan kell(ene) kezelni a mellváltást. Abszolút megértem, hogy totál kifáradsz, ha órákon át szinte folyamatosan szoptatsz - de ennyi ideig már felesleges ugyanazon a mellen "dolgoztatni" a babát. 1-2 óra "folyamatos" szopi után már a leggyengébb újszülött is szinte a semmit szopizza a legbőtejűbb anyukából is. Kézenfekvő, hogy ilyenkor átpakolásszuk. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!