Mi a véleményetek? Szoptatás, lassan már mint egy vallás.
Nem túlzás ez, hogy lassan már külön tantárgyként lehetne tanítani, annyira vizsgáljuk? Nem lehet, hogy az a sok probléma alapja, hogy mi mélyedünk el túlságosan a témában? És ez rám is vonatkozik, mielőtt megköveznének, a már száz éve éjjel-nappal mániákusan szoptató anyukák.
És az a sok ellentétes információ...
Még a tanácsadók is más és más válaszokat adnak. Egyáltalán kell -e tanulmányoznunk a dolgokat? Minden ember és a babája egyedi. Nem elég, ha hetente 2x megmérjük, és ha gyarapszik, akkor minden oké?
A probléma már ott felcsillan, hogy mindaddig minden rendben, míg az ember jószándékból elolvas egy cikket, hogy mindent megadjon a bébinek, aztán jön a feketeleves, az információ áradat, és hogy dehogyis jó, ahogy csinálod.
Hát ezen egyszerűen lehet segíteni: ne látogatsd az LLL meg hasonló szövetségek honlapját, és megszűnik a terror. Ők ugyanis azért vannak, hogy segítsenek, ha probléma van, de ha nincs, felesleges izgatnod magad rajtuk.
Vagy a védőnőd terrorizál? Neki azt mondasz, amit akarsz, utána csinálod, ahogy jónak látod, és mindkettőtöknek a babával megfelel. Más meg nem hiszem, hogy ilyesmivel kínozna.
Engem nem terrorizál senki, én észhez tértem, azért is akartam megkérdezni, másnak mi a véleménye a szoptatás körül kialakult mizériáról. Körülöttem igenis látom az anyukákat, akik szenvednek, mert teljesíteni kell. Márpedig kialakult egy olyan nézet a szoptatás körül, hogy ha nincs is konkrét személy, aki rád parancsol, akkor is már szégyenled, ha merészeled abbahagyni a szoptatást 6 hónap után, hát még ha előbb.
Ez már a kollektív tömegmanipulációhoz hasonló, amikor már magad is gyötröd magad.
Nem úgy van az senkinél, ha önmagadba nézel, hogy oda se nézek, meg se hallgatom, kikapcsolom, rá se megyek az oldalra!
Egyetértek. Én nem csak a szoptatásban,de minden téren ódzkodom a fanatizmustól,az LLL meg szerintem tipikusan megszállott+ a hordozókendős anyukák is.
De tudnék még sorolni ,suttogósok,kötődő nevelés,a mai legújabb trendek amik közül nha legalább egyet nem követsz akkor a gyereked fogyatékos,buta,ekcémás,deviáns,stb lesz te magad pedig maga vagy az ördög.
Én már egyszerűen el sem olvasok ilyen cikkeket,régen nekem is bogarat ültettek a fülembe és állandóan aggódtam,ismerőseim kéretlen tanácsokat osztogattak álandóan.Aztán meguntam,sokkal kiegyensúlyozottabb lettem és már csak röhögök rajtuk.
Hogy mi a fanatizmus, szerintem elég relatív. Nekem fanatikusabbnak tűnik az, aki egész nap a kezében tartja a síró babáját, és közben panaszkodik, hogy semmit nem tud megcsinálni, de nem, nem, nem vesz hordozókendőt, mert ő nem majom. Inkább kikészül.
Én sem vagyok egy fanatkus kötődő nevelős, szerintem olyan megoldást kell találni, ami a szülőknek és a gyereknek is jó. Mindhármuknak. Nem tartom jó ötletnek, ha a szülők mindent feladnak a babáért (ezt most mindenki értse, ahogy akarja, mert lehet, hogy egy áldozat az egyik párnak még bőven belefér, a másiknak pedig már sok), de azt sem - amiből sajnos itt is sokat látok -, ha ridegen, az elkényeztetéstől rettegve neveli a néhány hónapos picit, hogy megmutassa, hogy "akkor is a szülő az úr a háznál".
Hogy a saját tapasztalataimat írjam le: a kisfiam olyan 2-6 hónapos kora között utálta a babakocsit. Üvöltött benne. Három választási lehetőségünk volt: 1. Nem megyünk sétálni 2. Hagyom, hogy végig sírjon 3. Elkezdem hordozni. Ez utóbbit választottuk, egy darabig kenguruztunk, aztán vettem mei tai-t, az nagyon kényelmes volt. Félévesen újra egyre jobban kezdte szeretni a kocsit, most 11 hónapos, imádja. Nem bántam meg azt a néhány hordozós hónapot, ugyanis mindhármunknak nagyon szép élményeket szerzett.
Nyilván a szoptatással is hasonló a helyzet, azt gondolom, lehet kíméletesen alakítgatni a szokásokat, hogy annak, aki nem akarja, ne kelljen 1-2 évesen is a cict használni megnyugtatásul. Aki viszont ebben nem lát semmi kivetnivalót, hadd tegye (persze nem a villamoson kell szoptatni egy háromévest).
Kicsit hosszú lett, és már én is unom magamat, de ez nagyon kijött.
Előző vagyok én egyáltalán nem erre gondoltam a "hordozós anyukák" cimszó alatt,mint a te eseted. Nem a hordozással van a bajom,de ezt most nincs se kedvem se erőm jobban kifejteni.
Nekem a korlátoltsággal van a bajom és azzal hogy nagyon sokan úgy belecsavarodnak ezekbe a dolgokba,hogy ez fogja kitöltnei az életüket,hogy a gyerek rajta kell csüngjön egész nap mert akkor nagyobb lesz az IQ-ja vagy tököm tudja.De ugyanez a véleményem a másik végletről is.(a gyerek azért sir,hogy a szülőt idegesitse,lázad-egy ÚJSZÜLÖTT. Nem szabad éjszaka felvenni mert elkényezteted,stbstb)
Valóban érdekes amit már emlitettek előttem,hogy a nagyanyáink,dédanyáink nem szorultak rá,hogy egy könyv vagy egy divatos irányzat szabja meg a gyerekkel töltött idejük minden pillanatát,kevésbé voltak görcsösek , én nem szoptam 4 éves koromig,se édesanyám,volt hogy hagytak hisztizni vagy sirni egy fél órát,mert nem csak a gyerek körül forgott a világ-igy a mi generácionkban véleményem szerint kevesebb volt a magától elszállt,öntelt,elkényeztetett kölyök . Ugyanakkor bármiféle könyv vagy dvd,tanfolyam,5 évig szoptatás,majomszeretet,együttalvás,nonstop hordozókendőzés nélkül is kötődöm édesanyámhoz,remek a kapcsolatunk és mindig az is volt. Pedig az én gyerekkoromban még sheol nem voltak ezek a nagyokosok akik most jó pénzért eladják a gyereknevlés "bibliáját" .
Szerintem nagy vonalakban egyetértünk. :)
Én sem szeretem, ha valaki könyvből nevel (bár gyakran kapom magam azon, hogy Ranchburgot idézem), legyen az akár Sears akár Suttogó. Nekem személy szerint a kötődéselmélet szimpatikusabb, de nem dogmatikusan, inkább annyi belőle, hogy figyeljünk a babára, és ne ijedjünk meg, ha kicsit (nagyon :)) felfordul tőle az élet. Azt én sem szeretem, amikor egyes körökben megvetően beszélnek a babakocsisokról meg hasonlók.
De eléggé elkanyarodtunk a témától. :)
Óh, hát az egész már ott kezdődik, hogy felkészülés a gyerekvárásra való felkészülésre :DDD
A szoptatás már csak a vége az egész babás őrületnek.
Egy lányom van, négy éves, és a másodikkal 33. hétben vagyok.
Az első terhességem agyrém volt, utáltam az egészet úgy ahogy van, mert hirtelen mikor kiderült hogy babát várok, mindenkinek diplomája lett terhességből, még a férfiaknak is. Mindenki tudni vélte, hogy mit egyek, mikor, naponta hányszor, hogy öltözzem, mehetek e fodrászhoz, mit érzek ( pláne ), és hogy nekem most ettől milyen jó. Nem tartoztam azon kismamák közé, akiket csak az állapotuk érdekelt, és bár örültem a babának, ez az egész az agyamra ment. A bababizniszről meg már ne is beszéljünk, horribilis áron próbáltak meg rámsózni mindenféle kütyüt, gondolok itt a hordozókendőre, a szopizós párnára és társaira. ( hordozókendő: 24 ezer forint, négy és fél méteres pamutanyag, aminek amúgy métere 1500 Ft, szerintem is megéri :DDD ) Aztán a különféle könyvek, a szoptatásról, altatásról. Egyet olvastam a szoptatásról, benne volt a helyes technika, több érdeme nincs a könyvnek.
Aztán a szülés körülményei, mert nem mindegy milyen a fal színe, és lehet e aromamécsest gyújtani. 18 órát vajúdtam, hát mit mondjak, a legkevésbé sem érdekelt milyen színe van a falnak :D És nem voltak fájdalmaim, csak valahogy nekem nem az vot a lényeg.
Utána jött a szoptatás, és a neked nem jó a tejed című hazánkban divatos népi játék, amit nőrokonok előszeretettel űznek. Volt minden, túl vizes, túl zsíros, túl kevés, túl sok, mindegy milyen a lényeg, hogy minden csak nem jó. A lányomnak pici volt a gyomra, egy-egy alkalommal keveset szopizott, viszont ezt akár 12-szer is megtette egy nap. Szépen fejlődött, nem is volt ezzel bajom, csak akkor meg jött, a miért nem várod meg a három órát ( amikor a baba egyértelműen szopizni akart ), meg megfájdul a hasa, milyen anya vagy te, kínozod a gyerekedet, nincs elég tejed, éhezik ez a gyerek, azért kéri a cicit olyan gyakran. Sosem volt hasfájós, rendesen hízott, első hónapban egy kilót. Meg tudtam volna őrülni tőlük. Hát ha egyszer az orvos megmondta hogy pici a gyomra, és 12 alkalommal tudja csak a napi szükségletét fedezni, és ez engem egyálltalán nem zavar, akkor mi a fenének üti bele más az orrát ? 5 és fél hónaposan már egyértelműen kevés volt neki a tej, akkor kezdtük a hozzátáplálást, akkor meg mindjárt jöttek a pörköltet a gyereknek megnyilvánulások. Azt sem tudom, hogy éltem túl az első egy évet, mert ezekkel naponta megtaláltak a rokonok, ismerősök.
Most a második babánál már ezeket kizárom. Ha valakinek nem tetszik amit, és ahogy csinálok, az tehet egy szivességet, de azt is csak a lépcsőházban, mert be nem jön az ajtómon.
A röhely meg az volt az egészben, hogy a védőnő, és gyerekorvos nem győzött bíztatni, meg dícsérni, csak valahogy mintha rajtuk kívül senki nem lett volna azon a véleményen, hogy jók az ösztöneim.
Mindenki hallgasson a saját megérzésére, mert az a legjobb. Akár a szoptatással, akár mással kapcsolatban. A te babádat te ismered a legjobban. Tudni fogod mi a legjobb neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!