Mi a véleményetek? Szoptatás, lassan már mint egy vallás.
Nem túlzás ez, hogy lassan már külön tantárgyként lehetne tanítani, annyira vizsgáljuk? Nem lehet, hogy az a sok probléma alapja, hogy mi mélyedünk el túlságosan a témában? És ez rám is vonatkozik, mielőtt megköveznének, a már száz éve éjjel-nappal mániákusan szoptató anyukák.
És az a sok ellentétes információ...
Még a tanácsadók is más és más válaszokat adnak. Egyáltalán kell -e tanulmányoznunk a dolgokat? Minden ember és a babája egyedi. Nem elég, ha hetente 2x megmérjük, és ha gyarapszik, akkor minden oké?
A probléma már ott felcsillan, hogy mindaddig minden rendben, míg az ember jószándékból elolvas egy cikket, hogy mindent megadjon a bébinek, aztán jön a feketeleves, az információ áradat, és hogy dehogyis jó, ahogy csinálod.
"Mindegy felejtős csak nem jött ki jól hogy a csepp csaj is ott volt rá is kellett figyelni .. nem volt egyszerü. "
semmi se kötelező és a tinédzserek még undorodnak az ilyesmitől.
Ha kismamáknak akarod tanítani ott van hogy nem kötelezhet rá ..
tanácsadók: ahány ember annyi vélemény. Nem kell másra hallgatni.
", hogy lassan már külön tantárgyként lehetne tanítani, annyira vizsgáljuk?'
ezt az idézetet akartam bemásolni... mindegy ..
Mindegy mit csinálsz, az valakinek úgy sem fog megfelelni.
Én egy dolgot próbálok szem előtt tartani: a kislányomnak én vagyok a legjobb. :)
Nem számít mások mit mondanak, amíg a babám egészséges, szépen fejlődő gyerek.
A neten túl sok az infó, össze lehet zavarodni, az emberek pedig sokszor ítélkezőek.
Én megpróbálok bízni az anyai ösztöneimben, és hiszem, hogy nem attól leszek jobb vagy rosszabb, mert valaki másképp csinálja.
Én egy másik kérdés kapcsán döbbentem le, ahol azt írta az egyik válaszoló,hogy ő volt,hogy egy nap 18-szor szoptatta a babáját és lepontoztak,amiért azt írtam,hogy szerintem sok a napi 8-12 szoptatás.Én 13 hónapig szoptattam, 6 hónapig csak anyatejes volt a babám, és nálunk is volt olyan,hogy szaporítani kellett a tejet,mert kevés volt,de akkor se szopizott napi 8-nál többször,mert volt hogy 4-5 órát is aludt egybe,azért meg nem keltettem fel,hogy egyen.
Igen,rengeteg információ zúdul a kismamákra,pedig a szoptatásnak pofon egyszerű dolognak kellene lennie. Sokaknál az is, a gond akkor van,ha nem hízik a bébi. Ilyenkor jön a pánik és a méregetés.Nálam a védőnőnek nagy szerepe volt abban,hogy már már idegbeteg lettem,mert nem szopott eleget a babám.
Akkor az én fiam nem hívő. :)
Császáros voltam, egy hétig nem indult be a tejem, csak a sűrű fejés miatt kb. két napja, de így sincs sok. A pici pedig még a második nap besárgult, kék fény alá tették, ott tápszert kapott, cukros vizet, könnyű a kajaszerzés neki, a cicin meg nincs se kedve, se türelme nyűglődni.
Nem érzem magam attól rossz anyának, mert nem a mellemen csüng. Anyatejet kap, amennyit csak tudok, adok neki, de muszáj kiegészíteni. Ez van.
Vannak mázlisták, akiknek tényleg árad a tej, jól szopizik a baba, de szerintem rengeteg olyan anyuka van, aki hasonló cipőben járnak, mint én. Rettenetesen önbizalom romboló, hogy mindenki jön a jó-rossz tanácsaival, az "anyatej a legfontosabb" mantrával. Már ott tartok, hogy inkább hazudok, hogy szopizik, csak hagyjanak békén az állandó tanácsadással.
Mindenki tisztában van az anyatej fontosságával, de nem kell sem leszólni, sem lenézni azt, aki nem tud szoptatni.
Megszuletett,szoptattam 1,5havonta vakcinanal meres,ennyi volt az egesz.Terheseg alatt nem olvastam semmit a szoptatatsrol,a korhazban megmutatak hogy kell es kesz.
Nem spiraztam tul ezt a dolgot,ha minden rendben egy no tud szoptatni,ez osztonos dolog.Minnel jobban belefolyik az ember a temaba annal tobb az info,a stressz ami a szoptatas legnagyobb ellensege.
Pont tegnap beszélgettem erről Édesanyámmal. Ő hét hónapig szoptatott, ami nagy dolog volt akkoriban, és végig a következő volt a szabály:
- minden evés előtt és után mérés
- szoptatás szigorúan 3, hat hét után 4 óránként
- a szoptatás ideje 20 perc volt (nem több, nem kevesebb), ha ennyi idő alatt nem evett eleget a gyerek, pótlás lefejt tejből kiskanállal
- minden egyes szoptatás után fejés
- a cumisüvegtől féltek, mint a tűztől.
Mindez ismétlem nem csak az első hetekben, hanem hét hónapon keresztül.
Ehhez képest én az első hetek kivételével nem fejtem, nem mértem, viszonylag igény szerint szoptattam (2-4 óránként, ahogy megéhezett), és amikor nem voltam itthon, a párom is megetette cumisüvegből. 11 hónapos, és még mindig szopik.
Azt hiszem, kettőnk közül ő nagyobb problémát csinált belőle. :)
Én is azt látom, hogy a probléma akkor kezd alakulni nálam is, ahogy elolvasom, hogy mi lenne a helyes a sok tejhez, és hogy kizárólag anyatej 6 hónapig, "különben baj lesz". Szó se róla, én is szeretném, de már elindították a félelmem, hogy ha nem így lesz, hát az baj. Ezért már én is méricskélek, fejek, és imádkozom, hogy este legyen még, amitől jól lakik. Közben érzem, hogy természetellenes a dolog.
Sokan azt hozzák fel példának, hogy a természet tudja, mit kell tenni, ezért adja a tejet a babának. Azután rápillantok az én régen szoptatós cicámra, és arra gondolok, amikor ő szoptatott. Ő aztán nem egész nap csinálta, és nem is akkor amikor a porontyai, aztán meg jól oda is csapott nekik, ha már elege volt. Szóval én is hallok 6 éves koráig szoptatós anyákról, meg 2-3 évig, és nem találom normálisnak.
Vannak népek, országok, ahol ez nagyon jó, mivel szennyezett a víz,nincs elég élelem, és ezzel megoldják a gyermek étkezését. Helyes! Azonban az is szükséghelyzet.
Én mindent meg akarok tenni a babámért, de amire a nőket kényszerítik (lelki terror) manapság, az sehová nem fog vezetni.
Persze, aki igazán bajban van, kérjen tanácsot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!