Jól szoptatós anyukák tanácsát szeretném kikérni. Mit tegyek?
Még csak 5 napja szoptatok, és sajnos mellbimbó védőt kell használnom, mert befelé fordulóak a bimbóim, de ezzel tud szopni a babám.
Kézi mellszívóval fejek minden szoptatás után az adott mellből.
Nagyon megviselnek a fejések, pedig még csak ötödik napja szoptatok. A bimbóim rettentően fájnak és sebesek.
Mit tegyek? Nem akarom feladni, bármi áron, de anyatejet szeretnék fejni.
És még egy gond. A baloldali mellemből extra nehezen lehet szopni meg fejni, mert az az igazán befelé forduló. Ma már a babám is nehezen szívta. A jobb mellből szívja rendesen.
Köszönöm nektek
Szeretnék fejni, mert szerintem kevés a tejem a cicimben. Nem tudom. És éjszaka is ha felébred, hogy éhes, elég megmelegíteni a tejet és már adom is neki oda cumisüvegből.
Nem tudom, hogy mennyit szopik a cicimből, mert utána nagyon nehezen tudok lefejni 20 ml-t, fájdalmas, és nehézkés, elfáradok a kézi mellszívóval. Most fogok venni elektromosat. A kézi fejést nagyon szeretném tudni, de nem tudom a pontos technikáját. De ha tudnám és használni, azzal fejnék az fix!!
Bimbóvédővel semmi gond nincs, nagyon szépen szopik, a nélkül nem tudok szoptatni, mert nem tudok. Ezt csecsemősök is így mondták, és eddig bevált, mert mindig sokáig szopizik, megállás nélkül.
Amíg nagyon sebes a mellbimbóm, addig éjjel egyszer üvegből kap enni az apjától, hogy addig én aludjak, pihenjek.
Semmi gond nincsen ezekkel, a baba mindent elfogad. A mellbimbó védő is cumifej hatású.
Hát ezért is tettem fel a kérdést, de a mellbimbóvédővel nincs gond, ezt szakemberek tanácsolták és a babám csak ezzel tud jól szopni. Nem is marad éhes. Akkor miért hagyjam abba a használatát?
Nekem az a gondom, hogy borzalmasan fájdalmas a fejés, főleg a bal mellemből tudok nagyon keveset fejni. A babám ettől függetlenül szopja 30-40 percen keresztül.
És azonnal beindul a tej, egy pillanat alatt mindkét mellemből.
Akkor miért cseréljem le a védőt kiemelőre, ha mint írtam, a védő is kiemeli a mellbimbómat, egy idő után.
Ahogy az izgatás hatására is kijön. De még ez sem elég, ezért kell a védő.
Na, jó hosszú voltam. :)
Azok a 'szakemberek', akikről te írtál, sajnos igen ritkán értenek (rendesen) a szoptatáshoz. Az eüs dolgozók nem kapnak konkrét szoptatási képzést, ráadásul rengeteg tévhitet terjesztenek szándékukon kívül is. A védős javaslat is pont jó példa erre. Ezt nem(csak) én mondom, hanem a szoptatási szakma is, sajnos (szopis tanácsadók, ibclc-k stb.).
Azért javasoltam, hogy lehetőleg hagyd el, mert többek között cumizavart okozhat, ahogy írtam is feljebb. Ha most, jelenleg nem is tűnik problémásnak, ez hosszabb távra még nem jelent semmi biztosat. A cumizavar nagyon komoly gonddá válhat, mert napokon belül szopási sztrájkhoz vezethet (a baba egyáltalán nem akar szopni), amit esetenként lehetetlen visszacsinálni. A zavar pedig látensen, akár hetekkel, hónapokkal a használat megkezdése (és gondtalan gyakorlása) mellett/után is kialakulhat. De a cumizavar csak egy a lehetséges gondok közül.
Én magam 3 éve szoptatok, másfél éve aktívan foglalkozom szoptatási segítéssel és szakmailag érdekel a téma. Innen a fórumról is többen kerestek már meg cumizavaros vagy sztrájkoló babával. És bár az én lányom is védős volt 5 hónapos koráig, mégsem javaslom senkinek a használatát, pláne olyan esetben, amikor vélhetően nincs alapos indok a használatára; legalábbis aszerint, amit eddig te leírtál (nálunk fizikális gondok voltak). Hidd el, hogy nem véletlenül írom neked, hogy legyél óvatos. Te még nem láthatod előre, hogy ebből milyen gondok lehetnek, de érdemes megfontolni, amire mások felhívják a figyelmed...
Remélem, ne fogalmaztam bántóan, ma valamiért kicsit feszült vagyok.
Első vagyok.
Remélem nem sértődtél meg stefix-re mert jó dolgokat ír.Az éjszakai cumisüveget én is kihagynám.Az eü dolgozók tanácsairól,meg az a véleményem,hogy hogyan adnak tanácsot olyanok akik talán még nem is szültek,és nem is szoptattak?(én is eü dolgozó vagyok)Ha kevés a tejed-éjszakai alvás ide vagy oda-nincs jobb módszer a növelésére,mint ha akkor is igény szerint mellre teszed.
Én is használtam bimbóvédőt az első gyermeknél,mert időnként kisebesedett a bimbóm,és a falat vakartam a fájdalomtól.(le volt nőve a kicsi nyelve)
Esetleg megpróbálhatnád úgy,hogy szopi elején kézzel,vagy a mellszívóval kiemeled a bimbót,vagy a bimbóvédőt amikor kiemelkedik leveszed.Nem vagyok szakértő ez csak egy tanács,én megpróbálnám így megoldani.
A kézi fejés leírását megnéztem.Én másképp csináltam.Tenyeremmel megtámasztottam a mellem,és csak a nagyujjammal masszíroztam le fel a bimbóudvart.A z elején "csúsztatásnak" anyatejet használtam.10-20 másodperc alatt megjött a reflex,és spriccelt is szinte magától.A másik kezemmel a poharat tartottam a mellem alá.8 hónapig fejtem így,mert tejleadó voltam,10 perc alatt 2,5 dl-t fejtem így.
Nagyon bízol a gépi mellszívóban...hát nem tudom,én próbáltam nekem gyorsabb,kíméletesebb,és alaposabb volt kézzel.
A lényeg,nincs biztos módszer ami mindenkinél beválik.Hallgasd meg a tanácsokat,próbálkozz,és rá fogsz jönni arra,hogy nektek a babával mi jön be..Erre írtam először is,hogy össze fogtok szokni.:)
Kitartás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!