Ha az anyukának már teher a szoptatás, az kihat a tejtermeődésre?
Természetesen nem pár hónapos baba esetében gondolom, hanem 1-2 éves, vagy idősebb korban, amikor már jó ellenne amúgy szopi nélkül is, és az anyuka sem szeretné már.
A kérdést azért tettem fel, mert csomó helyen olvasom, hogy akár a 3 éves vagy annál idősebb gyerek is szopik, amit persze nem ítélek el, de én nem így szeretném, és félek néha, hogy ez lesz belőle. Elképzelhető, hogy egy gyereket annak ellenére nem lehet elválasztani, hogy a mamának már semmi kedve az egészhez?
A második anyukával értek egyet én is.
Ha te eldöntötted és biztos vagy magadban, akkor meg fogod csinálni ígyis-úgyis. Legfeljebb nagyon nehéz lesz és sokáig tart, mert a gyerkőc megpróbál "ellenállni". De ha olyan típus vagy, akkor ez sem fog visszatartani és leválasztod.
A gond inkább akkor van, amikor a gyerkőc még szeretné, te meg már nem. Ilyenkor jön a kínlódás, az egyezkedés, hisztik stb. Ilyenkor is vagy erőt veszel magadon és bekeményítesz, vagy inkább feladod és hagyod még. - De bárhogy is, előbb-utóbb minden gyerek lemond a szopásról külső behatás nélkül is, ezt azért néha fel lehetne idézni magunkban...
Hirtelen nem tudok neked szakmai igényű véleményt mondani arról, hogy mi van a tejtermelődéssel, de hajlok én is azt mondani, hogy ennyi idősen ez már nem úgy megy, hogy ha az anyukának "rossz a kedve", akkor kevesebb lesz a tej is. Csak az első, bejáratós időben van ez direkt kapcsolatban egymással, amíg a szervezet hozzá nem szokik a folyamatos hormonmennyiséghez és meg nem tanulja hatékonyan felvenni ill. leadni őket. Ezért mondjuk, hogy fontos a nyugalom, mert a prolaktin és az oxitocin ekkor működik a legjobban. De, minél tovább szoptat valaki, annál automatikusabban megy a dolog. Évek után a szervezet saját magától is termel már, nem kell annyira odafigyelni mindenre.
Én magam pl. esti egyetemre járok a 3 évesem mellől, ami annyit tesz, hogy van, amikor egyhuzamban 4 napot is távol vagyok. Néha szoktam ugyan fejni ezalatt is, de se időm, se kedvem nincs már nagyon, sose voltam oda a dologért. Emiatt a félév végére eléggé meg is csappant az állomány, de amióta lementek a vizsgák és többet vagyunk együtt, újra több tejem van. Pedig nemrég komolyan azt hittem, mostmár valóban itt a vég, teljesen lapos voltam.
Szóval ilyen "nagy" korban már szinte oda se kell figyelni, akkor is van tej, ha nem gondolunk a szopira mindig, és akkor is több lesz, ha egy ideig kimarad.
Szerintem a hangulat és a tejmennyiség max. úgy van kapcsolatban egymással, hogy aki nem akar, az igyekszik nem olyan gyakran szoptatni és végülis emiatt lesz idővel kevesebb.
Nem teher a szoptatás, de nem is tartanám már furcsának, ha egyik napról a másikra leszokna a kisfiam, hiszen 2 éves;) Nekem kicsit sem furcsa, hogy szoptatom. Rengeteg tejem van, pedig én is csak 52 kg vagyok. Ő a harmadik gyerekem.
Az első gyerekem magától szokott le, mert mellette kellett az AR tápszert adnom, így 11 hónaposan leválasztotta magát.
Második gyerekem 3 éves múlt, amikor még szopizott. 8 éves lány, és a mai napig örömmel emlegeti, hogy milyen jó volt:)
Én amondó vagyok, hogy mindennek eljön az ideje. Nálunk senkit nem zavar, hogy szopizik a kisfiam, másoknak meg nem akarok megfelelni, csak az Ő igényeinek.
20:26-nak
Engem meg az ilyen szűklátókörű b.r.k irritálnak, mint te.
Kíváncsi lennék, ha mondjuk nem ciciből kapná a tejet az 1-2-3 éves bab, hanem mondjuk pohárból, akkor milyen érv lenne az anyatej ellen.
ha mondjuk fejném és úgy adnáma 22 hós lyánomank,a kkor az már elfogadhatóbb lenne?
Mert a tehéntej feleannyira sem egészséges, mint a az anyatej, ugyanúgy egy élőlény emlőjéből jön.
És az teljesen elfoghadott, hogy emberek azt isszák.
Vagy akkor nem is az anyatejjel van baj, hanem azzal, ahonnak jön??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!