Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Rossz anya vagyok ha elapaszto...

Rossz anya vagyok ha elapasztom a tejem? Kérlek olvassátok el a történetem, mielőtt tanácsot adtok.

Figyelt kérdés

Nehezen jutottam el erre a szintre, de sajnos már 3 napja ezen morfondírozom, mert olyan őrült fájdalmaim vannak... A szoptatásra nagyon készültem, beszereztem szopipárnát, esetleges problémákra bimbóvédőt, garmastan, avent kence, csodajó mellszívót... aztán vártam a tejbelövellést... hát nem jött, de lelkesen cicire tettem a babám... jelzem, szakszerűen... mert minden szakirodalmat elolvastam hozzá (csecsemőosztályos nővér is megnézte, hogy jól van-e), váltott mell, először csak 5-5 perc stb., majd növelve. Aztán 1 hét elteltével lett tejem és addig kihúztuk a picivel, majd utána elkezdődtek a tejcsatornaelzáródások (iszonyú fájdalmas csomók, egyszerre akár 15-öt is ki tudtam tapintani, kemény mellek és mérhetetlen fájdalom levertséggel párosulva). Ez 1 nap elmúlik, majd visszatér a következő napon a mell másik részén... Amikor nincs ilyen gond, mintha kecseréltek volna minket... a babát, engem és az apukát is... Minden trükköt kipróbáltunk már... álla a babának a csomó felé, négykézláb szopi, bölcső, futballista tartás, fejés géppel, kézzel, meleg fürdő, borogatások, lecitin kapszula.... sőt védőnéni és 2 szoptatási tanácsadó is aranyosan segített... megállípították, hogy a baba tökéletesen szopik és van tejleadó reflex meg minden). Én bőszen szoptattam rendületlen... egy szopi nálunk 1 óra is van és 2 óránként cicire teszem... és olykor mértem mennyit szopik... tényleg nem szopja ki fél óra alatt. Amúgy mivel mindenki mondta, hogy csak az anyatejes babának jó, ezért hát 6 hétig nem kapott pótlást. Folyton sírt, éhesnek tűnt és fogyott... de a tápszer ugye bűnös dolog. Aztán nem bírtam.. adtam neki szopi után... és lássatok csodát... boldogan aludt, folyamatosan 3 órát és másnaptól mosolygós babám volt... Na, de a helyzet nem sokat változott mellileg. Állítólag nagyon szűkek lehetnek a tejcsatornáim, talán ez okozza a problémát. Hiába próbáltam növelni a tejem, kapszula, homeobogyó, tea, a baj az volt, h ugyan nőtt volna a tej, de sajna ahogy bevettem, a csomósodás még jobban nőtt és hiában növelte volna a tejmennyiséget... sajna nem tudott kijönni.:( Szóval most már elég nagy a baba, és folyamatos foglalkozásra vágyik, vagy hordozásra, én meg csinálom könnyes szemmel, mert úgy fáj a mellem... Szopni a gyulladástól van hogy nem hajlandó ha nagyon éhes, ilyenkor előtte 3 korty tápit kap, utána szopik, de ha lassan érek vissza a cumimelegítőtől a babáig, akkor jaj... mert már megint nem hajlandó szopizni. Egyébként szopi után kapja meg a tápi 90 százalékát.. Ha itt van a férjem, kivitelezhető, h ő ugrik a cumimelegítőhöz, különben ez is nehezen megy. A forró zuhany, közbe masszírozás, utána extrém helyzetekben szoptatás meg örült sok idő, megőrül közben a porontyom és nem értékeli már a sok különböző helyzetű szoptatást sem...) A védőnéni tanácsára bevettem egyszer fél algopyrint, ami igaz jó volt, de hát az átmegy az anyatejbe, nem akarom, hogy a baba kárára legyen... Szóval nem tudom mitévő legyek.

És mellette bennem van, hogy ugye amikor épp nincs mellbajom, a babám csodavidám, egész nap hancúruzunk, ringatom és minden jó.

De inkább szívok mint hogy emiatt legyen hülyébb vagy allergiás a gyerekem.

Persze anyósom, anyum és sógornőm is folyton stresszel engem, hogy nehogy lemerjek állni a táppal és szerintük hülyeség az is, hogy tápot adok... hát nekik mondjuk nem is volt ilyen problémájuk sosem...

Amúgy nem tudom hogy lehet apasztani a tejet szépen fokozatosan. Egyelőre 2 hete összvissz 40 grammot szopizik 2 mellből.... de ez nem csökken.

2010. dec. 6. 11:36
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
en nagy szoptatsparti vagyok es meggyozodesem hogy a nok csupan 5 %a nem kepes szoptatni a tobbi csak nem eleg kitarto...hat sajnos te benne vagy ebbe az 5 %ba... nem szabad elkeseredni mert ettol nagyon jo anya vagy. A szoptatas csak akkor jo ha mindket felnek jo de te vegigszenveded minden egyes pillanatat. A tapszerek ugy vannak kikutyulve hogy minden meglegyen benne amire a babadnak szuksege van es semmivel sem lesz tobb egy szoptatott gyerek a tiedhez kepest. El kell apasztanod meghozza ugy hogy egyaltalan nem adod mar neki es csak akkor fejed amikor nagyon feszul. ha megint becsomosodik akkor sajnos fel kell keresned az orvosodat mert vannak gyogyszerek amik megkonnyitik az apasztast...a rokonokat meg le kell szarni...a te gyereked a te tested senkinek semmi koze hozza
2010. dec. 6. 13:04
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagy rossz anya!

Hihetetlenül nehéz lehet így zsonglőrködni a babával, meleg zuhannyan, ételmelegítővel, miközben szoptatni próbálsz, de nem sikerül, ha fejre állsz se. Nagyon sajnálom. :-(

Esetleg megpróbálhatod csak fejni és üvegből adni. Ha ez működne, akkor a babád mégiscsak anyatejet kapna. De ha nem, hát nem. A tápszert pont arra az esetre találták ki, ha nem lenne elég anyatej. A tápszer nem méreg, és remek dolog, hogy létezik.

egy 8 hónapja fejő anyuka

2010. dec. 6. 13:32
 13/23 anonim ***** válasza:
Meggyőződésem, hogy senki sem tudhatja jobban, hogy mi a jó a babádnak és neked, mint Te saját magad. A kérdésed kommentálásában már ki is fejtetted talán, hogy szerinted mi a helyes út. Meg van a saját véleményem, hogy én mit csinálnék a Te helyedben, de azért, hogy ne befolyásoljalak nem is írom le. Egy kérdésem azért még lenne, a szűk tejcsatornákról mit mondanak a szoptatási tanácsadók? Nem lehet igazából ellene tenni? Őszintén mondom, nagyon együtt érzek Veled.
2010. dec. 6. 14:06
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
nem kell ennyire szétstresszelned magad ezen a dolgon, a babád egészséges, okos, gyönyörű baba lesz akkor is, ha tápszerezed. Túlaggódod ezt az egész dolgot, a tápszertől nem lesz semmi baja.
2010. dec. 6. 14:10
 15/23 anonim ***** válasza:

Nekem sem jött össze, nagyon kevés volt a tejem, tápozunk. Azért amig volt az a kevéske mindig rátettem a mellemre evés után és azt a keveset kiszivta (ez csak napi pár alkalom volt, és jobban az is hajnalban vagy reggel, mikor azért picit több volt az a kevés is). És egyszer azon kaptam magam hogy már szinte semmi nincs a mellemben és a kicsi kitolja a nyelvével a mellem. Igy aztán nem tettem már rá és el is apadt majdhogynem az egyik napról a másikra. Próbáld ki te is ezt. Az a kevés etetés után megnyugtatja majd a babát, és minél kevesebb inger éri a melled annál kevesebb lesz a tejed és végül valószinű el is apad.

A tápitól meg nem lesz se hülyébb se betegesebb gyereked.

3 gyerkőcös anyuka

2010. dec. 6. 16:28
 16/23 A kérdező kommentje:

Válaszok a kérdéseitekre: 12 hetes múlt pénteken a babám. Azt mondták a szoptatási tanácsadók, ill. az egyik, amelyik nagyon aranyosan próbált segíteni, hogy 6-8 hetes korig tart maximum ez az időszak, tartsak ki, aztán rendeződik nagy valószínűséggel. Aztán kitágul és jobb lesz. A védőnő azt mondta, hogy ő látott olyat, aki az egész szoptatási időszakot végigszenvedte ezzel, tehát a gyerek 1 éves (!) koráig..., aztán adta föl. Hát nem tudom hogy vészelte át a babakocsizást, emelgetését (ami még fokozza a gyulladást), ugye hordozóban eleve nem tudom cipelni a babát, mert nyomja a mellem. Nekem nincs autóm, tehát ily módon körülbelül be lennénk zárva a lakásba...

Fejés: próbáltam medela mini electroniccel, ugye ez nem egy olcsó darab, de iszonyatosan begyulladt tőle. A kézi, hagyományos fejést megtanultam, de nem szabad azt se a feszülésnél tovább csinálnom, tehát amint tejserkentő hatása lenne, vagy érdemleges mennyiség, mert attól is begyullad. Szoptatási tanácsadó azt mondta, hogy nem szabad üresre fejnem, mert nekem pont a tejserkentés okozhatja a gondot, és hiába termelődik a tej, elakad. Mivel a tejcsatornák vezetnek ki, és a baba ügyesen szopik, ezért a tejcsatornák szűkek, ez lehet az akadály. A szoptatási tanácsadó az én esetemben nem javasolta a fejést. Amúgy antibakteriális folyékony szappannal mosom meg a kezem, mellet is meleg vízzel, szopi után ha sebes kicsit, aventes kence, az szépen helyrehozza. A bacikra így nagyon figyelek, de a szoptatási tanácsadó és védőnéni szerint sem ez okozza a folyamatos tejcsatornaelzáródásokat, mert az nem tejserkentéskor tör elő ennyire tipikusan és nem szokott ennyire hosszú ideig és periodikusan visszatérni.

2010. dec. 6. 17:38
 17/23 A kérdező kommentje:
Ja, és a szűk tejcsatornák ellen meleg vízzel lehet tenni (pillanatnyilag), meleg borogatással, csak az meg fokozza a gyulladást... ördögi kör... Ja, meg Lecitin kapszulával, de az sem segít túl sokat. De nincs rá gyógycsodaszer se trükk, ha azok szűkek, akkor az ilyen...
2010. dec. 6. 19:00
 18/23 anonim ***** válasza:
Én írtam, hogy kórházban kellett végül apasztani.Elküldtek mell uh-ra is, mammográfiára is, és ott azzal vigasztalt a főorvosnő, hogy a második babával már könnyebb lesz, mert már bejáratódtak a csatornák. Egy kis vigasz....De én azért döntöttem az apasztás mellett, mert egyszerűen kikészültem. Állandó fájdalom, a baba sír, a férj húzza a száját, meg aggodalmaskodik, minden csak nem támasz, a rokonok állandóan osztják az észt, hiába mondtam hogy kikértem már hozzáértők tanácsát is.Na ebből lett elegem, azóta nyugalom van és babázás.
2010. dec. 7. 07:25
 19/23 anonim ***** válasza:
Szerintem apaszd el ha semmi nem segit.Az lesz a LEGJOBB a babádnak is,ami NEKED jó!Mindent megtettél amit meglehet!
2010. dec. 7. 09:32
 20/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a tanácsokat. Tegnap voltunk gyerekorvosnál.. hogy én mit kaptam. Pedig csak annyit kérdezett, hogy csak anyatejes-e... hát mondjuk ő írta föl eddig is a recepteket, dehát mindegy... mondtam, hogy nem... erre közölte, hogy nagyon helytelen, adjak neki több anyatejet és kevesebb tápot. (Mintha azt is receptre adnák a patikában...). Majd mondtam, hogy a tejcsatornaelzáródásaim nem javulnak, ezért sajnos muszáj a tápszert is adnom. Erre közölte, hogy olyan nincs, hogy tejcsatornaelzáródás és ő mind a 4 gyerekét végig szoptatta...

Aztán leszidott, hogy 700 grammot hízott a baba (ez szerinte rengeteg, hiszen az anyatejesek nem híznak ennyit), de hát mondtam neki, hogy 2 hónapig szinte semmit sem hízott, úgyhogy én azt hittem, hogy jó, így 3 hónapos korára születésétől összvissz 1200 grammot hízott... na, erre mondta, hogy teljesen mindegy, adjak neki anyatejet és kész...

Na, persze ezek után megint bűntudattal jöttem haza, nem hogy az apasztásra jussak..

Ellenben magától elkezdett apadni, egyelőre 20 grammnál tartunk ezzel a max 10-10 perces módszerrel(csuda érdekes, hogy még ennyi is be tud gyulladni), aztán jön pár nap múlva a tápi utáni komforcici, aztán a zsályatea. Ha bármi gond van, irány a doki a tablettáért! Köszönöm a tanácsot mindenkinek, tényleg mindenki annyi hasznosat mondott, hogy többre jutottam, mint eddig az összes dokival meg tanácsadóval..:)

2010. dec. 9. 10:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!