Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Normális, hogy ilyenkor már...

Normális, hogy ilyenkor már nem elég a tejem?

Figyelt kérdés

4 hónapot töltötte babám 27-én. Eddig semmi mást nem kapott csak anyatejet. Kezdettől fogva 2 óránként eszik. Eddig egy mell elég volt neki. Most néha már oda kell adjam neki a másikat. Az éjszakát viszont átalussza 3 hónapos korától. 22 órakor legkésőbb lerakom és reggel 6 előtt nem ébred.

Súlygyarapodása normális. 3460g-mal született, tegnap mérettem, 6.46kg. Hossza 54 cm volt, most 63.5cm Teljesen tökéletesen fejlődik, nagyon vidám kisbaba, csak azt veszem észre, hogy fogy a tejem. Normális hogy ilyenkor már nem elég neki egy cici?

2010. dec. 2. 08:50
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Szoptasd minden alkalommal két mellből.

Minél többször éri inger a melleidet, annál több tejed lesz.

Minden rendben lesz így!

Jó szoptatást!

2010. dec. 2. 08:52
 2/10 anonim ***** válasza:
16%

Nem. Inkább gyakrabban szoptass. Egy mellnek elégnek kell lennie.

A mellből előbb a higabb, innivaló tej jön, utána a sűrűbb, laktatóbb, ételnek való tej. Ha kaja közben odaadod neki a másik mellett, akkor kaja helyett megint inni kap és eltelik tőle a hasa, de nem laktatja.

Miből gondolod, hogy kevés neki a tej? Mi a jele?

2010. dec. 2. 09:00
 3/10 anonim ***** válasza:

Valószínüleg ez átmeneti állapot. Amíg tart, addig szoptass 2 mellből, csak figyelj arra, hogy az elsőt teljesen kiszívja és a következő szoptatásnál a 2. cicivel kezdjél.

Csak akkor nem tudja követni a tejed a baba igényeit, ha nem kapja meg a cicid a kellő ingert, de a megfelelő 2 cicis etetéssel ezt biztosíthatod.

Miből gondolod, hogy kevesebb a tej/baba igénye nőtt? Mi volt a jele, amiért rátetted a másik cicire is?

2010. dec. 2. 09:17
 4/10 A kérdező kommentje:

Még láttam rajta, hogy éhes. Ha nem jön a ciciből már tej, akkor nyűglődni szokott rajta. És ha átteszem másik mellre 2-3 perc nyűglődés után, akkor abból megint szépen szopik.

Abból gondolom, hogy fogy, mert előszokott fordulni mostanában, hogy kell a másikból is egy kicsi. És mostanában gyakrabban kér enni, nem két óránként. Van, hogy 1.5 óra után kér enni.

2010. dec. 2. 10:28
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Mik NEM A JELEI a tejmennyiség csökkenésének:

■az anya melle puhább és kisebb, mint azelőtt volt

■a kisbaba sír vagy nyugtalankodik szopás után

■már nem elég neki egy mell

■gyakrabban szeretne szopni, mint azelõtt

■szopás után semmit vagy csak pár csepp tejet tud kifejni az anya

■korábban egész nap magától is folyt a tej, ez most megszűnt

■a korábban erőteljes [[tejleadó reflex]]et már nem érzi.

Ezeknek a tüneteknek egyike sem jelenti feltétlenül a tejmennyiség csökkenését. A szoptatás során, ha beállt a kereslet-kínálat egyensúlya (kb. a 2. hónapban), annyi tej termelődik, amennyi a kisbabának kell, ezért a csöpögés, túltelítődés stb. fokozatosan megszűnik. A mell megszokja új szerepét, így megszűnik a teltséget okozó ödéma is. A szoptatás folyamata dinamikus egyensúlyon alapszik, a baba igényeihez alkalmazkodik (igény szerinti szoptatásnál csak!), így a baba fejlődésével folyamatosan változni fog a szopások gyakorisága, hossza, hogy egy vagy két mellből kér-e a baba enni.

Fontos tudni, hogy a tej mennyisége minden előzmény nélkül nem csökken. Előzménye lehet leggyakrabban:

■készül megjönni a az anya menstruációja, és az előtte való héten lecsökkenhet a tejmennyiség,

■fogamzásgátló vagy más gyógyszer szedése,

■újabb terhesség,

■rendszer bevezetése az etetésekben (x óránként vagy x óránál nem gyakrabban, y percnél nem hosszabb ideig szophat csak a baba),

■teát vagy vizet vagy mást kap a baba az anyatejen kívül kívül,

■az anya lázzal járó betegsége,

■hosszantartó stressz vagy fáradtság (alkati kérdés is, hogy mennyire befolyásolja a tejtermelést),

■az anya nem étkezik rendszeresen, nem iszik eleget (annyit amennyit kíván, se kevesebbet, se többet(!), mivel a túlzott folyadékbevitel éppen hogy gátolhatja a tejtermelést).

2010. dec. 2. 13:33
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok. Továbbra is azt mondom, szoptasd két mellből. Én olyat is csináltam, hogy visszatettem utána az elsőre (tehát három mellből szoptattam. :o) Több minden befolyásolja, hogy mennyi tejed van éppen. Talán fáradtabb vagy? Stresszelsz , aggódsz most valamin? Nem iszol/eszel/alszol annyit, mint eddig, vagy egyszerűen csak a babádnak többre van most szüksége.

Nem kell félni a két mellből való szoptatástól, egyszerűen nem igaz, hogy egy mellből "kell" szoptatni. Annyi tejet adsz a babádnak, amennyit kér, "annyi mellből", amennyi elég neki.

Ha négy hónapos koráig volt/van elég tejed, akkor ezután is lesz!

2 kislány anyukája vagyok, első 20 hónapig szopizott, a második 15 hónapos, és még szopik bőven.

Kizárólagosan szoptattam fél éves korig, sőt a picit 7,5 hónapos koráig, mert nem fogadott el szilárdat addig...

A másodikat újszülött korától két mellből szoptattam...

2010. dec. 2. 13:45
 7/10 anonim ***** válasza:
Nekem is ugyan ez volt egy hete!Én megittam pár szoptatós teát és mellszívót használtam és most megint elég neki csak az egyik mellem!
2010. dec. 2. 16:40
 8/10 anonim ***** válasza:

ne aggódj, én kb ugyan ekkora korban szoktam át a 2 cicis szopira, a 9. hónapban csappant meg a tejem, mert újra várandós lettem.

addig teljesen elegendő volt neki a tejem.

2010. dec. 2. 16:46
 9/10 xStefix ***** válasza:

Teljesen normális, amit tapasztalsz!

Egyrészt azok miatt, amik a fenti listában le vannak írva. Másrészt azért, mert egy idő után a nagyobb babák szimplán lusták lesznek teljesen kienni az egész mellet, a végét már sokszor benne hagyják. Nem értnek rá ennyit bíbelődni. :) (Ez nem a teljes zsíros tej részt jelenti, csak a legvégét, aggódni nem kell. De valamennyi általában már benne marad.) Illetve a mellnek is van azért egy maximális tároló kapacitása, amit nagyobb korban általában egy mell már nem szokott fedezni (kivéve a nagyon bő tejű anyukáknál). Hogy ez kinél mennyi, változó - de leggyakrabban kell a két mell egy szoptatáson belül.

Nincs olyan szabály, hogy 1 mellnek elégnek kell lennie!! Se újszülöttkorban, se később, soha!

De ha nem elég valamiért, ahogy valószínűleg nálatok is van, nyugodtan add a másikat is. Erre fog akkor ráállni a szervezeted, így lesz elegendő tejed.

Én 2,5 éve szoptatok így.

2010. dec. 3. 00:36
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Ma reggel arra ébredtem, hogy a jobb mellem úgy be volt durranva, mint még soha. Kimentem pisilni, és ömlött a tej a cicimből. Szerencsére babám is felébredt, így megszabadított a feleslegtől. Már régen keltem így. Ez azt jelenti, hogy nőtt a tejmennyiségem?
2010. dec. 4. 10:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!