Több tejem van, mint amennyit a kislányom megeszik. Fejni nem szeretnék, de egyelőre muszáj. Mit tegyek, hogy beálljon a kereslet-kínálat egyensúly?
ezzel én is küzdöttem.
én nagyon ritkán fejem le, csak ha már nagy felületen keményedett. így lassan, olyan 4 hónapos korára állt be a kereslet-kínálat. de az volt az ára, hogy sokszor fájt a mellem, 2x be is gyulladt durván.
nekem javított a helyzeten, hogy elhagytam a bimbóvédőt (nem tudom, te használsz-e ilyet), és más pózban szoptatom (szemben ül velem, és szinte rábukik a cicimre).
Csak akkor fejj, amikor kezded érezni, hogy már duzzad, feszül, de még nem fáj. Utóbbit nem ajánlott megvárni, mert akkor kezdődhet a tejpangás, csomósodás, elzáródás, enyhe, majd valódi mellgyulladás...
Ilyenkor csakis annyit fejj le, hogy éppcsak megkönnyebbülj, ne legyél feszes. Teljesen ne fejd ki semmiképp, mert azzal csak stimulálod a termelést.
Szoptatás után, ha még marad tej a mellben, nem szükséges lefejned. - De hogy a hátsó, zsíros részt is megegye a babád, legközelebb ezzel a mellel kezdd el a szopit és csak utána válts, ha ezt kiürítette.
Schneiderné Diószegi Eszter szoptatási tanácsadó oldalán olvastam, bemásolom neked is:
Van egy módszer a túl sok tejcsi optimális mennyiségre szorításához. Ilyenkor közvetlenül szoptatás előtt le kell fejni mindkét mellet amennyire csak lehet, vagyis amíg már nem jön több tej belőle. Aztán mindkét mellből megszoptatni a babát (mivel a tej nagyrésze szopi közben termelődik, így fog találni tejcsit a mellben). Utána felosztani a napot 3órás periódusokra, és egy-egy periódusban mindig csak az egyik mellet kínálni, akárhányszor is kér a baba (vagyis ha pl. 3-6-ig 5x kér, akkor 5x kap, de mindig csak mondjuk a jobb mellből). Közben nem baj, ha a másik picit feszül.
Általában egy ilyen kör elég is, hogy megoldja a gondot. Ha megint nagyon túltelítődnél, és sok lenne a tej, akkor az egész procedúrát előlről kell ismételni, de fontos, hogy tényleg csak akkor, ha nagyon sok lesz megint a tejcsi.
remélem, sikerül javulást elérnetek!
Ezen kívül javaslom még, hogyha bármilyen szoptatással kapcsolat gondod van, akkor szoptatási tanácsadót keress meg.
Isten ments, hogy Eszter szakértelmét megkérdőjelezzem:), de amikor ezt a módszert olvasom, mindig az az érzésem támad, hogy egy kicsit a "másik végéről" fogja meg a dolgot. Mondjuk ez inkább azoknak szól szerintem, akik nagyon gyorsan akarják csökkenteni a tejüket.
Teljesen egyéni, de, ha szabad ilyet modnanom, szerintem az első verziót kicsit könnyebb követni, igaz, több napig tarthat.
Én a fejést egyáltalán nem javaslom. Én amikor tényleg érezhető volt, hogy teli van még a tejcsatorna, akkor szépen egy pohár felé hajolva kimaszíroztam a tejcsit a ciciből, de nem fejtem a bimbót, mert akkor bizony a tejmennyiség növekszik, így pedig a felesleget, ameddig kényelmes addig kimaszírozza az ember, és a tejmennyiséget végső soron a baba szabályozza. Az egyik cicimnél jól működött, hogy előlre hajolva fentről lefelé nyomtam meg a cicit, és nagyon szépen kiürült. Ki kell tapasztalni.
Az első gyermekemnél én is fejegettem, és kínlódtam is sokat, mert össze-vissza folyt a cicim. A második babámnál már nem volt semmi ilyen gondom, pár hét alatt szépen beállt a kereslet-kínálat, mert ténylegesen nem fejtem a cicimet.
A fejés akkor nem javasolt, ha a baba gyakran szopik és csak az utolsó csöppek maradnak bent.
De ha időnként előfordul, hogy telítődni kezd a mell (pl. az első éjjeli átalvások idején), akkor nagyon is szükség lehet rá, különben mellgyulladás lehet a vége..!
Hűha!.. Most legyek okos... Anyatejadó nem szeretnék lenni, mert nem akarok fejni, rengeteg időt elvisz, és én nagyon elfáradok benne. Mellszívót nem használok, mert kikészítette a mellbimbómat, így kézzel fejek, amikor muszáj. És addig sose jutok el, hogy már ne jöjjön több. Próbálok tényleg csak akkor fejni, amikor már nagyon kezdene keményedni, de a lányom 2-3 óránként eszik, alkalmanként csak az egyik ciciből, és addig a másik sokszor túltelítődik.
Esetleg növekedési ugrások időszaka alatt ez nem szokott megoldódni?
Az eddigi válaszokat pedig mindenkinek köszönöm!
De igen, olyankor a nagyobb igény miatt többet eszik a baba, így beállhat jobban az egyensúly...
Kitartás. :)
(Későbbre pedig, ha szükség lesz rá, javaslom a kétmelles szoptatást, az általában elejét veszi ennek. Gyakori is szokott lenni, hogy idővel erre áll át az anyuka, mert egy mell már nem fedezi teljesen az egy adagot.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!