Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tapasztaltabb anyukák, mi a...

Tapasztaltabb anyukák, mi a véleményetek? Lehet, hogy butaság, de kicsit elkeseredtem.

Figyelt kérdés

4 hónapos kislányom kizárólag anyatejes, és úgy terveztem, hogy 6 hónapos koráig nem is adnék neki mást, ha addig lenne tejem. 2900 grammal született, lefogyott 2650 grammra. Most 5200 gramm, és a védőnő javasolta a tejpép bevezetését napi egy alkalommal.

4 hét alatt szokott fél kg-ot hízni a lányom, a hossza rendben, de a súlyát kevésnek találják, pedig egészséges, szépen fejlődik, nem volt még beteg sem eddig.

Tejem van bőven, igény szerint szoptatom, emellett fejek is, így a fagyasztóban is van eltéve anyatej. Ezért vagyok elkeseredve, hogy most tényleg pótolnom kellene? Miért nem fejlődhet a gyerek a saját ütemében, holott az orvos is azt mondta, hogy az én lányom valószínűleg alkatilag ilyen lesz, mert én is ilyen voltam?

Tudom, nem a világvége a pótlás, és amellett szoptatom tovább ugyanúgy, valahogy mégis fáj, hogy "nem vagyok neki elég". Nagyon szoptatáspárti vagyok (ne értsen senki félre, amúgy semmi bajom a tápszeres babákkal), és most nem tudom, hogy mitévő legyek.

Szerintetek? Tényleg ennyire rosszul gyarapszik?

A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.

2010. nov. 24. 14:47
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Az én kisfiam 16-án múlt 3 hónapos,4 kilóval született és még csak 5900 gramm.Tejem rengeteg van(napi 1900ml),anyatejleadó vagyok,de akár mit csinálok a kisfiam nem eszik többet,mint amennyit ő szeretne,úgyhogy nem is hízik olyan nagy ütemben.Most akkor én is adnék neki tápszert,vagy mi???Butaság.Vannak kis étvágyú gyerekek,tudják ők mennyi kell nekik.Első fiam viszont 3500 grammal született és két hónaposan már 7 kiló volt,ő meg nagy étvágyú volt,nem lehet összehasonlítani a gyerekeket.Eleinte épp emiatt izgultam kicsit,hogy a második fiam miért nem hízik jobban,de most már megértettem,hogy ő nem kíván többet és kész.

Ha érzed,hogy van elég tejed,ne adj neki mást.

2010. nov. 24. 20:10
 12/18 anonim ***** válasza:
0%

Nehéz innen válaszolni, de ha megbízol a védőnődben és az orvosodban, akkor pótolj. A fiam 5 hónapos volt, amikor ezt mondták, én is elkeseredtem,, sírtam is és csecsemőoorvos barátnőm vigasztalt azzal, ugye tudod, hogy mikor egyetemre jártam 8pedig nem volt régen, mert akkor voltunk 30 évesek)még azt tanították, hogy 4 hónapos kortól hozzá KELL táplálni, mert...Aztán nekiállt szakvizsgázni és 6 hónap lett. Úgyhogyy kicsit korábban szültél volna, akkor már hozzátáplálnál.

nem a világvége, de hidd el, ha ezt mondták, ne gondolkozz.

Egyébként nekem nem súly után mondták, hanem a combján csípték össze a bőrét és úgy megmondták, hogy ebben a hónapban jól eszik, holott nem gyarapodott sokat és volt hogy gyarapodott és szóltak, hogy változtassunk, mert vmi nem jó.

Ja és nekünk nagyon bejött a tejpép, mert imádta, hogy tányérból, kanállal úgy ehet, mint mi felnőttek. és utána kispohárból itattam vizet. Nem volt gond soha sem a kanállal, sem a vízivással.

2010. nov. 25. 01:03
 13/18 anonim ***** válasza:
Ja és a receptre, cikinek nem ciki, de tudd, hogy a doktor úrat bünteti érte az OEP, ha felírja és nem váltod ki. Nálunk mindig megkérdezik, felírjam, biztos kiváltja? És aki azt mondja, hogy nem tudom, akkor inkább nem írják fel.
2010. nov. 25. 01:08
 14/18 anonim ***** válasza:

Itt kerj segitseget: [link]

Egyeni velemenyem,nem kell tejpepet adni,ebben 100% biztos vagyok.8 ev szoptatas van mar mogottem,bar laikus vagyok de rengeteget olvastam a temaban.Sajnos az orvosok vedonok nem kelloen felkeszultek szoptatas temaban.

4 gyerekes anyuka

2010. nov. 25. 17:31
 15/18 anonim ***** válasza:

Mögöttem is van 4 év szoptatás (2 gyerek) és biztosan állíthatom, NEM súlyra és gyarapodásra dönti el az orvos, védőnő, hogy eszik e eleget a baba. Vagy a combját vagy a hasát,mellkasát nézik és ha nincs indoka a soványságnak, akkor javasolnak tejpépet.

Egyébként attól, hogy napi egyszer ad tejpépet, még szoptathat évekig akár.

2010. nov. 26. 14:24
 16/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Nekem sosem nézték meg a baba combját (pedig nem sovány, kis hurkás, úgyhogy nézhetnék). Megmérik a súlyát, visszanézik, hogy mennyi volt legutóbb, és az alapján javasolta a tejpépet. Nem hiszem el, hogy fél kg hízás nem elég 4 hét alatt, lehet, hogy alsó határ, de lényeg, hogy gyarapszik. Ráadásul féléves korára kellene, hogy megduplázza a súlyát (ezt az előző védőnőm is megerősítette), még van addig 2 hónap, és már majdnem a duplája a születési súlyának.

Köszönöm még egyszer mindenkinek, aki válaszolt.

2010. nov. 27. 10:29
 17/18 anonim ***** válasza:

En az egeszben azt sajnalom hogyha felmereul annak a gyanuja hogy nem gyarapodik megfeleloen a baba miert mindjart tapszert vagy hozzataplalast rendelnek el,miert nem jarjak korul a dolgot...kideriteni miert nem hizik,akar egy lappango fertozes is oka lehet.6 honapos kor alatt nem taplalunk hozza mondjon barmit a gyerekorvos,es nem csak azert mert kevesebb lesz az anyatej hanem mert eretlen az emesztorendszere,es ha van eleg anyatej akkor MINEK!?ebben a korban meg ez hasznosul a legjobban.

Valoban teljesen jo a sulya a babadnak,6 honapos korara kell duplazni a sulyt,de nem csak a suly a mervado az egesz kepet kell nezni a babarol,ugy osszesegeben.

4 gyerekes anyuka

2010. nov. 27. 21:49
 18/18 anonim ***** válasza:

Idezet szoptatasi tanacsado kerdez-felelek oldalarol.

Leszokik a mellről?!

Kedves Eszter,

kislányom most 6,5 hónapos, 3 hete kezdtük el az új ízek kóstolgatását. Először almapürét kapott naponta egyszer, délelőttönként. Nagyon szívesen eszegetett, két hét alatt elértük a 100 grammot, ezért már pár napja délutánonként is eszegetünk. Kap krumplit, sütőtököt is, ezeket mindig én főzőm. A problémám az, hogy mikor elértük a 90-100 grammnyi mennyiséget, elkezdte elutasítani a mellet. Két mellből szoptatok, az egyikből addig szopizik, míg az elején nagyon gyorsan jön, a másikat ezután már el sem veszi. Ilyenkor fejek és kispohárból itatok vele változó mennyiséget. Van hogy semennyit sem fogad el, van, hogy 50-60 ml-t is megiszik. Nagyon elszomorít, hogy ilyen hamar le akar szokni a szopiról, mit tehetnék ez ellen?! Egyébként jókedvű, majdnem úgy néz ki, mintha a püré "kitartana" egész nap, de már több mint 1 hete nem gyarapodik a súlya. Mióta ilyen keveset szopizik, próbálom a lehető legtöbbször szopiztatni, úgyhogy naponta legalább 7-9 alkalommal megkínálom. Tejen és a napi kétszeri pürén kívül nem kap mást. A súlygyarapodásában voltak hullámvölgyek, 3 hónaposan kellett tápszert adni, de azt pár hét alatt elhagyhattam, mert minden "helyreállt" utána jól hízogatott, most 6 hónaposan megint alig gyarapszik, de tápszer helyett elkezdtem a püréket. Minden nap kakil is, 5-6 pisis kakis pelus van. Pár hetes kora óta cumizik is, mást nem használok (cumisüveg, bimbóvédő). Válaszod előre is köszönöm! Üdv: Szabina

8948. kérdés: Szabina 2010-11-26 12:52:51

Kedves Szabina!

A kezdeti püréknek, szilárd ételeknek a kalóriatartalma is kisebb, mint az anyatejnek, illetve nem is hasznosulnak, emésztődnek olyan jól, vagyis a súlygyarapodást semmiképp nem tudják megdobni. Ezért (is) szoktuk mondani, hogy egy éves korig a babáknak elsősorban anyatejre van szükségük, az az ideális, ha az teszi ki a táplálék fő részét.

Ha a szilárd étel mennyiségét és/vagy a szilárd étkezések számát túl gyors ütemben növeljük, az valóban magában hordja a korai elválasztódás kockázatát. Vannak babák, akik nagy örömmel vetik magukat a szilárd ételre, és ha emellett még a szopási igényük is ki tud elégülni máshol (pl. cumin), akkor előfordulhat, hogy elutasítják a mellet.

Az mindenképp nagyon jó, hogy fejsz, és próbáltad pohárból kínálni, nem pedig cumisüvegből, hiszen az tovább bonyolíthatta volna a helyzetet.

Hogyan alakult eddig pontosan a babád gyarapodása (szül. súly, legalacsonyabb súly, havi gyarapodás)?

A szilárd étel előtt hányszor került mellre a babád 24 óra alatt? Egy vagy két mellből szopik? Éjjel ébred, szopizik?

Mennyit van kézben, ölben?

A szilárd ételt szopi előtt vagy szopi után kezdted kínálni?

Üdv: Eszter

8948. válasz: Schneiderné Diószegi Eszter 2010-11-26 23:24:22

2010. nov. 27. 22:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!