Tapasztaltabb anyukák, mi a véleményetek? Lehet, hogy butaság, de kicsit elkeseredtem.
4 hónapos kislányom kizárólag anyatejes, és úgy terveztem, hogy 6 hónapos koráig nem is adnék neki mást, ha addig lenne tejem. 2900 grammal született, lefogyott 2650 grammra. Most 5200 gramm, és a védőnő javasolta a tejpép bevezetését napi egy alkalommal.
4 hét alatt szokott fél kg-ot hízni a lányom, a hossza rendben, de a súlyát kevésnek találják, pedig egészséges, szépen fejlődik, nem volt még beteg sem eddig.
Tejem van bőven, igény szerint szoptatom, emellett fejek is, így a fagyasztóban is van eltéve anyatej. Ezért vagyok elkeseredve, hogy most tényleg pótolnom kellene? Miért nem fejlődhet a gyerek a saját ütemében, holott az orvos is azt mondta, hogy az én lányom valószínűleg alkatilag ilyen lesz, mert én is ilyen voltam?
Tudom, nem a világvége a pótlás, és amellett szoptatom tovább ugyanúgy, valahogy mégis fáj, hogy "nem vagyok neki elég". Nagyon szoptatáspárti vagyok (ne értsen senki félre, amúgy semmi bajom a tápszeres babákkal), és most nem tudom, hogy mitévő legyek.
Szerintetek? Tényleg ennyire rosszul gyarapszik?
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.
Te vagy annak a kislánynak az édesanyja. Te látod, hogyan érzi magát, kiegyensúlyozott-e. Ráadásul az orvos sem tartja kórosan soványnak, nem utal semmi arra, hogy bármi baja lenne.
A védőnő javsolhat bármit, de a végső döntést (az orvos szakvélemyényét is figyelembe véve) te hozod meg. Ha nem akarod, akkor ne adj még semmit, csak szoptatsd.
Megértem, hogy tejpépet még nem akarsz adni neki. Ha esetleg mégis éhesnek tűnik a picur, akkor én inkább 1 hónap múlva elkezdeném szépen a gyümölcsöket kóstoltatni vele.
Ne légy elkeseredve, az átlagok csak átlagok. Ha különben rendben vana gyerkőc, akkor nem baj, ha eltér az átlagból a hízás tekintetében!
Köszönöm a válaszokat!
Azt elfelejtettem leírni, hogy ezek a dolgok tanácsadáson hangzottak el, így kaptam is egy receptet a tejpépre, hogy kóstoltassam meg vele, "hátha megdobja a súlyát".
A kisbabám egyébként kiegyensúlyozott, nem elégedetlen etetés után, jókedvű, szépen játszik, érdeklődő.
És azt is elmondtam a gyermekorvosnak, hogy ha túl gyakran szopik (mert kéri), sokszor vissza is bukik némi tejet, ezek szerint jóllakik a babám.
Csak nem ciki, ha a doktor úr felírta, én meg nem is váltom ki? Ha esetleg igényel az anyatejen kívül mást is a babám, azt miből venném észre?
A lányom is 4 hós korban megállt a hízásban, nekem nem ez a típus a védőnő, gyrekeorvos. Ők azzal az mondták, hogy ha jókedvű, van pisi-kaki, akkor minden ok. Amúgy is van 4 hós korban sok babánál egy stagnálás. Én nem adnék így látatlanban.
Addig amúgy napi sok kaka volt (4-5), majd átállt a 2-3 naponta 1-re, és megint elkezdett hízni egy keveset.
MINEK?
Küldd el a védőnőt a sunyiba!
Teljesen jól fejlődik, majdnem megduplázta a súlyát.
Eszedbe ne jusson tápszerezni feleslegesen
Ha ez "vígasztal" az én 4 kilóval született lányom "csak" 5900 gramm volt 4 hónaposan és 6 hónapig csak anyatejet kapott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!