Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Újszülött szoptatása és...

Újszülött szoptatása és alvása? Hogyan csináljam jól?

Figyelt kérdés

5 napos a babám. Próbálom szopiztatni, néha hiába van sokat cicin, fél fél órát szopizik 2 cicin, majd alszik egy órát. Ez normális? A kb 50 ml lefejt anyatejjel vagy táppal elvan 2 órát.

Sokszor hiába szopizik egy órát, nem tudom keltegetni a cicin, ezért azt hiszem lerakhatom, se akkor tuti felkel és megint cicin nyugszik meg. Bufiztetni hiába bufiztetem, van hogy nem jön semmi, de negyed óra fekvés után nyöszörög és fel kell venni, akkor büfizik.

Megkoszonnem, ha ajánlanátok valamit, tippeket, oldalakat, hogy hogyan legyen jó az etetés, alvás

Nagyon köszönöm

febr. 15. 22:32
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
6%

Jól akarod csinálni vagy tankönyvi rendszert akarsz?

Nagyon nem mindegy... Ha tankönyvi rendszert akarsz akkor fejjel, tapozz 3 óránként, amúgy rakd be a kiságyba ha sír susogj neki és megtanulja a rendet. Plusz azt is hogy az ő igényei le vannak sz@rva, minden történik időben, de nem az ő igényei szerint. Ez tök kényelmes anyukának, hisz alig jár áldozattal és milyen jó babája van.

Ha jól akarod csinálni akkor rakd mellre, rakd magadra, légy ott neki. 3.gyerekemmel csinálom ezt. Hidd el az első 3-4 hónap után beall magától a 3oras rendszerre, és már nem kell neki annyi anyaközelség.

2 hetes most a picim. Van hogy szoptatok 30 percet és 20 perc múlva újra kér. Hát adok. Tudom hogy hipp hopp elmulik ez a káosz időszak és beallunk rendszerre az ő igényei szerint.

Sztem olvasás a kötődő nevelésről...

febr. 16. 10:07
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Bocs, hogy eltérek a témától, de egyszerűen muszáj megkérdeznem, mivel 4.babával vagyok én is.

A többi gyerek hogy tolerálja az egésznapos szoptatást?

febr. 16. 10:59
 13/22 anonim ***** válasza:
0%

12.

Elég rosszul. Úgy terveztem hogy4-5 hétig itthon lesznek, de 1,5het után mentek oviba.

Az első hét még jó volt sokat aludt így ebben az időben a nagyokkal játszottam. (kaját rendeltünk) Második héten már anyamatrica lett. S meg is jegyezte a nagy fiam hogy csak a babával törődök. Úgy döntöttünk jobb az ovi, mert így délután4 körül van a baba nagy alvása és Akkor játszom a többiekkel és nem azt látják egesznap hogy a baba rajtam van.

febr. 16. 11:43
 14/22 A kérdező kommentje:
És hogy van egész nap rajtatok a baba? Van valami kendő vagy valami? Nem bírok ennyit ülni. Vagy esetleg van valami használható videó a fekve szopi hoz?
febr. 16. 12:05
 15/22 anonim ***** válasza:
50%

Nekem pont jött a tèliszünet, miután megszületett a pici.

De akkor nem is volt úgy gond. Amikor elkezdődött januárban az iskola, óvoda, a 6 évesem onnantól brutál :(

(Nekem muszáj volt 3 hetes koráig rásegíteni napi 1-2 tápszerrel, mert nem hízott, hiába volt egésznap cicin.

Azóta nem kellett, de nem időre szoptatom én se, hanem ha kéri. Szóval jó sokszor. A 3. meg féltékeny, és sajnálom azért, hiába próbálok beszélgetni vele…)

febr. 16. 12:29
 16/22 anonim ***** válasza:

Kérdező:

Én eleinte párnát tettem alá, és kanapén ültem.

Fekve nagyon piciként nem tudtam szoptatni.

Mostmàr tudom, hajnalban úgy szoktam.

#15 voltam.

febr. 16. 12:30
 17/22 anonim ***** válasza:
6-os vagyok: elvileg újszülött kortól lehet kendőbe kötni, de azt csak úgy javaslom, ha gyakorlott hordozási tanácsadó megmutatja, hogy csináld, hogy kapjon levegőt (nem az a baj, hogy be van bugyolálva, hanem nem tudja tartani a fejét, és abból szokott tragédia történni, ha előrebukik a feje a mellkasára és nem kap levegőt). Én nem mertem akkor még kötözni, illetve mivel nehezen indult be nálam a tejtermelés és voltak problémák a szoptatással örültem, hogy luk van a sejhajomon, nemhogy még hordozási tanácsadóval meg kendő kötözgetéssel foglalkozzam. Sok mindent kibír az ember, ennél sokkal többet is (csak hogy a 14-es kérdésedre válaszoljak). :) Ültem, feküdtem, és a kettő között ezerféle pózt kipróbáltam ágyon, fotelban, kanapén, míg pici és könnyű volt fél karomra fektetve tudtam vele mászkálni, egyszerű, félkezes dolgokat csinálni (azt soha nem felejtem el, amikor hajnali 3kor kitántorogtam, egyik karomban a gyerek oldaltartásban szopizott félig bealudva), másik kezemmel igyekeztem valami harapnivalót csinálni magamnak, és akkor a kutya álomittas fejjel kimászott a dolgozóból a kis kuckójából, hogy "heló, hajnali snackelésbe én is beszállnék" ... kicsit sírtam, kicsit nevettem. :) Néha a férjemen is hajlandó volt aludni (mondjuk én mázlista vagyok, mert itthon volt velünk 2 hónapot) és néha sikerült letenni a kiságyába is. És igen, volt olyan, hogy délután 4kor odaadtam a gyereket a férjemnek, hogy nem érdekel mit csinál vele, de nem bírok már egy percet sem ülni/feküdni, megyek zuhanyozni, mert megbolondulok. Ahol van már nagyobb gyerek, őszintén mondom azt nem tudom hogy lehet kivitelezni (mármint persze lehet, mindent lehet, ahogy írta is itt valaki, hogy az ember iszonyú kreatívan tud fél kézzel mindenfélét csinálni ha rá van kényszerítve). Kitartás! :)
febr. 16. 12:37
 18/22 anonim ***** válasza:

Kérdező, pl. https://www.youtube.com/watch?v=oXS6ZbsZp1k

Az LLL YT csatornáján sok hasznos videó van, de ha rákeresel, hogy "fekve szoptatás" vagy "szoptatási pozíciók" akkor sok videót feldob (az SOTE-nak is van YT csatornája, ott is van sok hasznos videó, nemcsak a szoptatásról). Illetve nekem az ő videói segítettek sokat: https://www.youtube.com/@tiedaszules (van sok szülésfelkészítős videója, de szoptatással kapcsolatosak is). 17-es vagyok

febr. 16. 12:41
 19/22 anonim ***** válasza:
44%
Újszülöttet úgy kell jól szoptatni, hogy igény szerint szoptatod, napi legalább 8-12x szopik, és ha 3 óránként összeadod az aktív szopás idejèt, amikor hallhatóan és láthatóan szív és nyel, akkor legyen meg legalább 10-15 perc. Felső korlàt nincs, hogy hányszor és mennyi ideig egyen. Aludni általában testközelben szoktak a kisbabák.
febr. 16. 13:16
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Büfiztetni nem muszáj. Ha nem nyel annyi levegőt, hogy fájjon tőle a hasa, akkor nem kell.
febr. 16. 13:17
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!