Leválasztásra valami tuti módszer? Csodaszer vagy bármi?
Ne mondjátok azt, hogy "csak határozd el magad, ne add oda neki és kész", mert 2 hónapja(!) ezt csinálom, és nem működik. Ugyanúgy sír a cici után, óránként vagy még gyakrabban kel, ordít, felveri az egész családot, semmi sem jó. Ringatnám, de tolja el magát tőlem, kb kiugrik a kezemből. Lerakom az ágyba, akkor egyből feláll és nyúl felém. Kínálom cumival, eldobja a szoba túlsó felébe. Kínálom vízzel, kiveri a kezemből. Adnék neki plüssöt, takarót, bármit, csak még jobban felbosszantja magát rajta. És ez megy 2 hónapja. Tegnap már a férjem szólt rám, hogy hagyjam a fenébe az egészet, adjak neki cicit, ő ezt már nem bírja, és hónapok óta először ébredt úgy ő is, a nagyobb gyerek is és én is, hogy viszonylag jókedvűen, kipihenten ért minket a reggel.
Amikor ébren van, akkor mesét olvasunk, Pápá cici, meg ilyenek, de végig se hallgatja, a gondolattól is méregbe jön, becsukja a könyvet a kezemben és hoz másikat, ezt meg eldobja jó messzire.
Miközben a bölcsiben egy szó nélkül bemegy az ágyába, magához öleli a kis plüssét, cumi a szájban, és kb amint párnát ér a feje, már alszik is. A nagyanyjánál éjszaka elég csak egy kicsit összebújni vele, énekelni, 5 percen belül elalszik és éjszaka nagyon max ha egyszer felébred, már sokat mondok. Ez a fajta hiszti és cicihez való ragaszkodás kizárólag itthon van.
2 éves. Nagyon, de nagyon elegem van ebből. Nem normális, hogy haragszom a gyerekemre, de az őrületbe kerget, már szívem szerint fognék egy kést és levágnám a mellem. Nem elég, hogy egész éjszaka a mellemen lóg (mert nem az van amúgy, hogy 2-3 alkalommal felébred, szopizgat egy kicsit, aztán visszaalszik, nem, egész álló éjszaka cicivel a szájában szundikál békésen, ha azt hiszem, hogy elaludt és neadjisten átfordulnék a másik oldalamra, akkor egyből forgolódik és nyafog egyre hangosabban, hogy ciciiiiii), de mellé még a szabad mellem birizgálja a másik kezével, mint valami rádiógombot tekergeti, nyomkodja, és ha elveszem a kezét, azért is ugyanúgy nyafog. Elegem van ebből. Nem akarom már ezt tovább csinálni, de hogy érhetném el?
Tudom, hogy milyen az, amikor ideális esetről beszélünk. A nagyobb gyereknél megvalósult. Egyszer eldöntöttem, hogy éjszakára már elveszem tőle a cicit, megbeszéltem vele előtte, mesét olvastunk, mondtam, hogy akkor ma este már nem lesz cici, és kész, első este kicsit ringattam, énekeltem neki, kapott vizet helyette, második este már elég volt a ringatás, harmadik este meg már csak bújt és simogatta. És ennyi volt. Szóval tudom, hogy milyen az, amikor jól működik az elválasztás. Most miért nem működik így? Mit tudnék tenni, hogy a kisebb gyerekem is elfogadja, hogy nincs többet cici? Ebbe így tönkremegyek mentálisan és fizikailag is. Illetve hát, nem csak én, a család többi tagja is.
Most egyelőre megpróbálom leragasztani. Estére sebtapaszokat raktunk rá, eszméletlen cuki volt, simogatta a cicit és adott rá "gyógypuszit", segített letapasztani, most amúgy is sebtapasz-lázban ég, minden kis bibire mintás tapaszt adunk, szóval ezt úgy érti :D Nem kereste a cicit, de azért óránként fent voltunk és sírt, szóval nyef, vegyes. De legalább a cicit nem követelte, vagy amikor eszébe jutott, emlékeztettem a tapaszra, és akkor abbahagyta. Attól még nem aludt békésen :(
Most ezt csinálom egy ideig, hátha megszokja, aztán majd továbblépünk :D Csilivel nem kenném be, a fejemben az nekem is fájna :D De előbb kipróbálom majd az egyéb alternatívákat, amiket itt javasoltatok, aztán ha más nincs, meglátjuk, mennyire lesz ebből elegem :D
A verekedésre vonatkozó kommenteket inkább nem is méltatom válaszra. Ez nem opció a fejemben, hogy bármiért is megüssem a gyerekeimet. Az nem következmény, nem nevelés, ha bántom. Eleve, ha sír a cici után, és felpofozom, akkor majd nem fog sírni, mi? Főleg, hogy alapból én lennék az, aki megvigasztalja, és akinél biztonságban érezheti magát, aztán én adjam neki a pofonokat is? Na jó vicc. Egyetértek, hogy kellenek a drasztikusabb lépések, de azért talán van átmenet a szeretetteli prüntyögés és a pofozkodás között. Ezeket szeretném kipróbálni. Aztán ha 5 évesen is még követeli a mellem, akkor így jártam, megverni akkor sem fogom szerencsétlent. Nem ő tehet róla, ha nekem nincs eszközöm vagy módszerem jobban csinálni.
Na, akkor legalább már valamifajta javulás volt. Én a ringatást is kipróbáltam annó helyette, pedig már jó nehéz volt, de nálunk úgy a 6-8 szokásos ébredés helyett olyankor 15-20-szor is felébredt, így végül azt feladtam, de már nagyon elegem volt, hogy nem tudok aludni.
Kap jól levegőt? Mondjuk hülye kérdés, mert gondolom, már minden lehetséges dolgot végiggondolatotok/jártatok, hogy miért ébred fel ilyen gyakran, de nálunk az tűnt fel, hogy relatíve sokat horkolt, néha volt 6-8mp-es légzéskimaradása is, illetve csak 2-4szer ébredt olyankor, amikor kapott orrcseppet (csak ugye azt nem lehet állandóan adni).
15-ös voltam.
Ja, még annyit, hogy nekünk a mandulaműtét után a 6-8 helyett 3-4-szer ébredt még vagy 4,5 éves koráig. Akkor is, ha mellette aludtunk, akkor is ha nem. Mi is mindent kipróbáltunk már. Férjem végül jobban bírta mellette az éjszakázást, bár emlékszem, hogy még terhesen, nagy hassal is volt, hogy befeküdtem mellé, 3,5 éves korában, csak hogy tudjunk aludni.
Idővel az segített, hogy kapott kislámát meg bilit, amit betettünk a szobába. 3 évesen már meg lehetett neki tanítani, hogy egyedül is használja legalább az esetek egy részében. Illetve az is segített egy időben, hogy a 11 órás ébredésénél megpisiltettük, és utána jobban aludt. Egyébként enyhe szenzoros zavarra volt nála gyanu, a testi ingereket is sokkal intenzívebben érzékeli, sokkal jobban zavarják olyan dolgok, amik egy átlag másik gyereket, mint pl. a kisebbik gyerekünket nem.
15
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!