Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nem bír szopni a babám?

Nem bír szopni a babám?

Figyelt kérdés

6 hetes nemsokára, 2 hete vagyunk itthon. 1 hónapot kórházban töltöttünk, szondán kapta a tápszert. A légzésével voltak gondok.

Orvosi engedéllyel elkezdtem szoptatni ( addig 3 oránként fejtem, hogy ne apajon el a tejem). Van mérlegünk is, azzal kontrolálom mennyit szopizik, bár vannak kételyeim a pontossággal.

Van, hogy 10-13 percet is cicin van, olyankor 65-70grammot eszik meg a mérleg szerint.

De a legtöbbször csak 5 percig van cicin, bealszik vagy elkezd sírni mert kifárad. Olyankor nem is mérem meg, de gondolom elég kevés tejet tud így magához venni. Kb 1,5-2 óra múlva ismét éhes, de olyankor már nagyon nyugtalan, úgy kel fel, hogy szopizza a kezeit, aztán a peluscsere már egy rémálom, annyira éhes, ordít. Nem tudom emiatt vagy sem, de a szopizáskor elég nyugtalan, kapkodik, rugdosodik, tekereg. Több pózban próbáltam szoptatni, csak egy vált be valamennyire. 300 grammot gyarapodott a 2 hét alatt így. Kapott pótlást üvegből sajnos az elején, amikor nem tudtunk vele mit kezdeni, annyira sírt. Lehet hozzászokott az üveghez és azért nem akar szopni? Vagy a tej jön nehezebben, és azt nem bírja erővel?

Elég nehezen jön a tej, nem csorog magától, meg kell dolgoznia érte ( fejéskor is).

Nemsokára megyünk orvoshoz, ahol megbeszéljük ezeket, de addig is kiváncsi lennék a tapasztalatokra? Mit csinálok rosszul?

aug. 5. 18:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Óriási siker, hogy tudod szoptatni, ilyen döcögős indulás utàn!!!

Szerintem hìvj szoptatàsi tanàcsadót, ebben ők a szakemberek, nem az orvos, vagy a vèdőnő.

300 g gyarapodàs az szuper.

A rövid szopik alatt is jut tejhez. De a mellen elalvàs, idegessèg azt is jelentheti ez esetben, hogy nincs elèg ereje minden esetben az izommunkàhoz. Fejnèk előre. Így nem kell a tejleadó reflexet izommunkàval beindìtania. A lefejt tejet hàzi kèszìtèsű szoptanìttal pótolnàm mellè. Gyógyszertàri etetőszondàt merìts a tejjel töltött edènybe. Cumisüveg fej nèlkül pont jò. A szonda vègèt ragtapasszal rögzìtsd a melleden.

A mèregetès ilyen különleges esetben indokolt lehet. De jegyezd fel azt a szoptatàst is, mikor nem volt idő lemèrni.

Figyeld a pisis pelusok szàmàt is, a mèrleg nem mindig pontos, ez többet mutat.

A peluscserèt, ha nem nyakig kakis, akkor hagyhatod evès utànra. Vagy, ha van segìtsèged, akkor mìg szoptatod, mas kicserèli a babàn. Ìgy vàrnia sem kell, ès kakiban sincs hagyva.

aug. 5. 19:32
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Úgy is lehet, hogy ha felébred és éhes, azonnal megszoptatod, majd átpelenkázod és újra megszoptatod, ha igényli.

Ha bealszik a melleden, de fenntartja a vákuumot, akkor a fejéshez hasonló mozdulatokkal kiválthatsz egy tejleadó reflexet és így lehet, hogy álmában tovább eszik. Itt van leírva:

[link]

(Ezen a honlapon a többi cikket is ajánlom, minden szoptatással kapcsolatos problémára a legrészletesebb információforrás, amit találtam.)

aug. 5. 19:39
 3/12 anonim ***** válasza:
60%

Simán lehet cumizavar is, de egyébként egy ilyen pici baba ilyen. Már a sírásba belefárad ezért alszik be hamar. A pelus ha nincs csurig és nem kakis nyugodtan maradhat míg megszoptatod.

6 hetes még nagyon picúrka. A kislányom 4 hónapos lassan, 7,5kg körül, de még ő is csak sírdogál ha túl fáradt már szopni, pedig nagy és erős baba.

aug. 5. 19:44
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

5 perc alatt is végezhet. Vannak a gyorsan lerendezem babák és az elnyammogok rajta babák.

Mivel írod hogy 1.5-2 óra múlva éhes így gondolom eleget eszik. Volt olyan időszakunk amikor 3 óránként evett, volt olyan hogy 2-1 óránként és volt olyan is hogy fél óránként. Egyiknél sem aggódtam és nem is mertem láttam hogy evett jól lakott elvolt.

Amikor szopizza a kezeit és látod hogy éhes akkor ne várd meg a pelus cserét meg csinálj más dolgot hanem szoptasd még és akkor nem fog ordítani. Az hogy a fejéssel nehezen jön az égvilágon semmit nem jelent. Sokszor leírtam már itt de amikor 6 hónapos volt kellett volna lefejt tej, nem volt, fejnem kellett. Mondom majd az úton elintézem úgyis hamar meglesz. Aha fél óra alatt lett 10 ml. Úgy hogy a babám akkor is 100 százalék anyatejes volt.

Lehet cumizavaros, de az kb MX egy hét de szerintem ezzel sokat mondok rendeződik ha nulla cumit adsz neki hanem mind elteszed és csak cici van.

Abból gondolva hogy egy hét alatt hízott 150 grammot hízott jó. Gondolom van elég pisis pelusa is.

5 perc alatt jól lakik és bir 1.5 órát minimum teljesen jók vagytok. Nincs semmi baj veletek. A tejed jön, ő gyarapszik.

Az orvossal azért légy óvatos mert sok orvos mond hülyeséget szoptatással kapcsolatban.

aug. 5. 20:02
 5/12 anonim ***** válasza:
17%

1 hónapot kórházban töltött babát nem szívatnám.

Ha tápszerrel laknak jól de ordított nélkül és gyarapodna idegeskedés nélkül akkor azzal.

Nem kell minden áron szoptatni...

A gyereke érdekeit nézném elsősorban. Magad írtad a kulcsszavakat: rémálom, ÉHES, ordít, tekereg.

A franc hagyná szenvedi szerencsétlen gyereket

aug. 5. 20:38
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

"Kb 1,5-2 óra múlva ismét éhes, de olyankor már nagyon nyugtalan, úgy kel fel, hogy szopizza a kezeit,"

Nem szabad megvárni ezt. Az éhség első jelére, amikor még álmaban kezdi keresni, mellre vele!

Ezek már a kései éhségjelek, amiket írtál, azért nyugtalan, persze hogy megnehezíti a szoptatást.

Pelenkacserével pláne ne kínozd szoptatás előtt! Kibírja utána is.

150/hét gyarapodás jó, biztos nem éhezik.

A tejnek meg nem kell folynia. Akkor kell jöjjön, amikor szívja.

Soha még csak nem is csöpögött a mellem, kézzel/géppel soha nem tudtam a tejleadót beindítani, mégis 3,5 évig volt anyatejes a második gyerekem.

Az elsőnél hülye voltam és elkezdtem pótolni, mert betojtam a sok sírástól, nem hittem el, hogy elég lehet ha úgy ordít és belekerültem egy ördögi spirálba, ahol a pótlástól tényleg nem lett elég, cumizavaros is lett.

Egyébként később a tápszert is olyan vehemensen ordítva max. decibellel követelte, mintha éheztetnénk, közben gurult.

aug. 5. 21:07
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Sosem volt teljesen világos miert kell pont szoptatas előtt cserélni. Egyreszt a gyerek sem bírja, ha éhes, masreszt az enyémeimnek rendszeresen szopizas közben jött az inger, tehat utána tutira kellett csere, akár volt elotte cserélve, akár nem. Rendszeres cserélés esetén általában nincs annyi cucc a pelenkaban, hogy diszkomfortos legyen, pláne ezek a mai pelenkak nagyon jol ki vannak találva.

Időszakosan volt, hogy mértem őket szopi előtt/utan, de ha igazan ehesek voltak, már a mérest sem nagyon bírtak, nemhogy egy komplett pelenkacseret.

Ha már idaig jutottatok a szoptatassal, nehogy feladd! Csak ne hagyd sírni szoptatas előtt. Szerintem jól haladtok. Nekem a lányom evett ilyen keveseket, de mivel rendben volt a súlya, próbaltam nem idegesiteni magam rajta. A sogórnőmmel majdnem együtt szültünk, az ő fia 2-3x annyit evett mint az én lanyom, de vékonyabb volt, es sírósabb is.

aug. 6. 00:12
 8/12 anonim ***** válasza:
68%

1) az orvosok NEM ertenek a szoptatashoz, lepkefingnyit sem, ugyanis nem tanuljak es nem is erdekli oket

2) a tej NEM csorog magatol, miert csorogna ?? Ha erosen szivja a baba, akkor megy neki

3) NEM kell meregetni

4) Pelenkazni azt meg pláne NEM evés előtt kell, nem is ertem, ezt honnan vetted ? Volt kilenc hónapod, mit csináltál hogy nem néztél ezeknek az alap dolgoknak utána ?

5) Bőven elég a súlygyarapodása

6) Sok gyerek 5 perc alatt kiszívja ami neki kell

7) Azért éhezik meg másfél óra után , mert az anyatej nagyon könnyen emészthető , nem értem hogy ezt is hogy nem tudtad eddig

aug. 6. 01:07
 9/12 A kérdező kommentje:

A peluscsere ideje egyrészt a kórházas időszakból maradt meg, ott mindig evés előtt kellett cserélni, hogy ne bukja vissza a tejet, amit szondán kap ( többször rámszóltak az ápolók, ők mondták, hogy itthon is úgy kell majd). Másrészt, ugye írtam, hogy bealszik a szopizás közben, nem szeretném ezzel kelteni. Harmadrészt pedig néha nagyon pisis, kakis ezért cserélem ki neki előtte, de nem törvényszerű, nem hagytam éhezni még emiatt.

Azt is tudom, hogy az anyatej könnyen emészthető, de szintén a kórházban a 3 óránkénti etetést javasolták… Én ezt itthon elengedtem, igény szerint szoptatom, van hogy 30 perc mulva kér és kap is cicit. Csak éjszaka van ezzel problémánk, mivel általában úgy kelek fel, hogy ébreszt a sírással. Első héten 1 óránként volt ébresztő a telefonomon, hogy keljek hozzá, de az káosz volt, így most ezt sem gyakoroljuk… vagy így kellene?

A súlygyarapodás a kórházban szintén gyorsabb volt, de ott tápot kapott, lehet ezért hízott jobban.”, ehhez viszonyítva tűnt kevésnek az itthoni 300 gramm.

Köszönöm a válaszokat

aug. 6. 02:25
 10/12 A kérdező kommentje:
Ja, a tejjel kapcsolatban pedig szintén a kórházas viszonyítási alap… két anyuka volt velem a kórteremben, akik ugyanakkor szültek, ugyanúgy nem szoptattak, de nekik csorgott a mellükből a tej, szinte állandóan.
aug. 6. 02:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!