Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Babám 4,5 hónapos, csak...

Babám 4,5 hónapos, csak anyatejes. Kellene már pótolni 6,5 kg fölött?

Figyelt kérdés

Kisfiam sokat van cicin, védőnő szerint a fogzás miatt. Átaludja az éjszakát, most 6,4 kg körül van és 4,5 hónapos.

Lányom 6 hónaposan volt 6,2 kg és már akkor elkezdtük a hozzátáplálást. Az akkori védőnő azt tanácsolta,hogy 6 hós koráig kizárólagos anyatejes legyen, ami nem volt nehéz, nem evett olyan sokat. Fiam az ellentéte, de már le is hagyta, pedig közel egysúllyal születtek.

Elkezdjem kisfiamnál a hozzátáplálást vagy honnan tudom, hogy nem elég neki a tej és pótolni kell? Lányom 5 éves már régen szopizott és nem is voltak ilyen “gondok.”

2023. okt. 27. 00:55
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Tapasztalat: a rokonaid gyermekgyógyászok, vagy ilyesmi? Ha igen, akkor hallgass rájuk nyugodtan. Van egy 5 éves lányod, tehát láttál már közelről gyereket. Ne haragudj már, de próbálj meg logikusan gondolkodni. Ha nem lenne elég a gyermekednek az anyatej, akkor vajon átaludná-e az éjszakát? (Sokan még úgy sem alusszák át, hogy nem éhesek. De ő nyilván nem az.) Jó a súlya is, gondolom gyarapszik. 4 hónaposan a hozzátáplálást inkább tápszeres babáknál szokás elkezdeni. Nincs olyan szabály, hogy 6.5 kg felett el kell kezdeni a hozzátáplálást. Gondolj csak bele, vannak nagy súllyal született babák. Náluk akkor mikor kéne elkezdeni, 2 hónaposan? 4 hónaposan a legtöbb csecsemő emésztőrendszere még semmilyen szinten nincs felkészülve a ht-ra.
2023. okt. 27. 09:03
 12/18 A kérdező kommentje:

Sok olyan tanácsot kapok tőlük, ami nem feltétlen “hasznos” manapság, de azért elgondolkoztatnak.

Szerintük nekem is könnyebb lenne stb…ill. sógornőm babája is 6 kg felett már nem hízott az anyatejtől… egyénfüggő lehet, nem tudom hogy mennek ezek a dolgok, nincs sok anyuka barátnőm/ismerős aki szoptat

2023. okt. 27. 09:07
 13/18 A kérdező kommentje:
A lányom teljesen más volt, kevesebbet gyarapodott, ő pont 6 hónapos korában volt akkora mint a fiam, akkor már elkezdtük hozzátáplálást
2023. okt. 27. 09:15
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Ne a gyerek súlya alapján mérlegeld a hozzátáplálás megkezdését, annak semmi köze hozzá. Ha gyarapszik, jókedvű, elégedett, akkor elég neki a tejed (amúgy aki szerint 6kg+ kevés már a tej, az gondolja majd az almalé jobban eltelíti, vagy mi? Az anyatejben van fehérje, zsír, mindenféle egyéb anyagok, ami a baba fejlődéséhez szükséges, majd pont az almalé vagy almapüré fogja jobban táplálni a gyereket ehhez képest, mi?). Azt nézd, hogy megvan-e még a nyelvkilökő reflexe, a kezével már emel-e dolgokat a szájához, érdeklődik-e a ti étkezéseitek iránt, esetleg van-e stabil törzstartása (hogy azért mégse fekvő helyzetben kelljen tömni), szóval az általános érettségre utaló jeleket keresd rajta, ne a mérleget nézegesd. Az a mérvadó, nem a súlya. Ha megvannak az érettség jelei, akkor akár kezdheted is, bár őszintén szólva semmiről sem marad le se a babád, se te, ha nem 4-5, hanem akár 7-8 hónaposan kezded a hozzátáplálást. Amennyit még megesznek az elején, hát nem attól fog hízni a gyerek.
2023. okt. 27. 10:32
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
A fiam 4 hósan 8 kg volt, ahogy elkezdtük a hozzá táplálást na onnantól sokkal kevesebbet hízott
2023. okt. 27. 12:21
 16/18 anonim ***** válasza:

15, de jó olvasni, azt hittrm csak az enyém ekkora😅

Kerdező nem a súly alapján táplalják, fél éves koráig legalább nem kell neki más. Ne hallgass rájuk. Pont mesélte anyosom hogy régen meg azzal sokkolták hogy 4 hónaposan mit kéne ennie, a gyerek ( férjrm) meg nem akarta. Kínlódtak csak. Ennek semmi ertelme. Ha szépen fejlődik cicizzen. Igen nekem is konnyebb lenne ha nem a cicimen lógna, de én úgy vagyok vele had egyen, a haztartás stb raér, ez fontosabb. Na meg cicin legalább alszik kicsit, kettőnk közül lrgalább valaki🤣

2023. okt. 27. 15:01
 17/18 anonim ***** válasza:

No kérlek, ha ez megnyugtat, elővettem a kiskönyvünket. Az én fiam

születésekor 2380 g volt (koraszülött),

1 hósan 3320 g,

2 hósan 5170 g,

3 hósan 6600 g,

4 hósan 7360 g,

5 hósan 8100 g,

6 hósan 8460 g,

7 hósan nincs adat,

8 hósan 9320 g.

Én ugyan 6 hósan kezdtem a hozzátáplálást, de nem igen érdekelte, alig evett valamit. 8 hósan evett meg mondjuk egy egész kiskanálnyit. Egész addig teljesen anyatejes volt a kakija is, ez is arra utal, csak csak anyatejet evett, a hozzátáplálás nem sok vizet zavart. Ja és még napi fél liter tejet leadtam az anyatejgyűjtőnek.

Ez alapján nem gondolom, hogy a te gyerekednek ne lenne elég a tej, csak azért, mert átlépte a 6 kilót.

2023. okt. 27. 18:37
 18/18 A kérdező kommentje:

Huh, koszonom szepen a valaszokat! Vannak nagyon szepen gyarapodo babak :)

Mindenkeppen varok a ht-sal, bar azert mar lennenek jelek, hogy keszen allna ra.. azert jobb lesz varni, valoszinuleg eleg a tejem :)

2023. okt. 27. 19:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!