Más is tapasztalta, hogy az anyatejtől nagyon fáj a baba hasa, de a tápszertől nem?
Kb 2 hetes volt a babám mikor elkezdett hasfajos lenni, kapott infacolt, de nem igazán segitett, vele sírtam éjszakánként, olyan rossz volt nézni ahogy szenved, majd közel egy hónapos volt mikor a növekedési ugrás miatt nem volt elég a tejem így tapszert adtam neki, kipróbáltam egy éjszakát, mikor csak azt kapott es azt vettem észre, hogy a hasfájás megszűnt, újra aludt normálisan 3-4 órákat. Megint anyatejet evett és kezdődött előről az ördögűzőre emlékeztető tekerges, hasfajas.
Namost a neten olvasok mindent össze vissza, hogy nincs befolyással az étkezés az anyatejre, a másik szerint pedig ne egyek ezt vagy azt akkor jobb lesz neki. Mitől lehet hogy ennyire faj tőle a hasa? Ha csak hasfajos lenne a tapszer is bántaná a hasat de attól nem faj neki egyáltalán.
Arra visszatérve, hogy átmegy vagy nem megy át: normális esetben az anya beleiből csak különálló aminosavak (építőkövekre bontott fehérjék) jutnak át a vérkeringésbe, és innen a tejbe, teljes fehérjék nem.
Gyakorlatilag kis mennyiségben (kinek több, kinek kevesebb) átjutnak teljes szétbontatlan fehérjék is. Ez a fehérje bekerül az anyatejbe és ez okozza az allergiát.
Ha az anya bélrendszere rossz állapotban van, akkor több fehérjét enged át, ez az ún. áteresztő bél szindróma, és ez az állapot az anyának is egészségtelen. Ilyenkor az anyatejbe is több allergén fehérje jut. Viszont ilyenkor az anya meggyógyítása megoldhatja a baba hasfájását is. Ennek az áteresztő bél dolognak utánakeresnék a helyedben, de ezzel együtt abszolút érthető, ha most inkább tápszerre váltasz.
Miután mi is mindent kiprobáltunk már (cseppek, torna stb), pár napra teljesen elhagytuk az anyatejet és láss csodát mintha kicserélték volna a gyerekemet. Végig aludta az éjszakát, napközben sem csak sírásból állt a napja végre.
Probáltam előtte mindenféle diétát és hiába, ugyanúgy fájt a hasa az anyatejtől, így lett 100% tápszeres.
Na nálunk később a tapszertől is elkezdett fájni a hasa, tele volt levegővel, tekergett, rangatozott egész éjszaka, 2 óránként kelt megint. Végül a laktozmentes tapszer hozta meg a változást, azóta egy hangja nincsen, jókat alszik, éjszaka 5-6 órát egyben. Először csak laktaz cseppet próbáltunk és mikor láttam hogy használ akkor váltottunk tapszert. Így a laktoz érzékenység megmagyarázza miért fajt jobban a hasa az anyatejtol, annak magasabb a laktoz tartalma mint a tehentejnek.
Meg jó h nem torodtem bele h ez ilyen, majd elmúlik a hasfajas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!