Igény szerinti szoptatással lesz valaha napirendünk?

Én is igény szerint szoptattam, volt hogy másfél oránként. Azt se tudtam merre van előre olyan kimerült voltam. Aztán ez pár hét, vagy inkább hónap alatt lassan javult. Nekem azt mondtak eleinte az egyetlen fix pont az elég ha az esti fürdés.
Lányom már 3 éves, rendesen megvan a napi étkezesi idő, es kb másfél eves kora ota ejjel se kel föl inni, max alkalmanként. Mondjuk egyebek miatt igen...

Persze, mondom ezt úgy, hogy mindkét gyerekemnek csendes refluxa volt, ezért extrémgyakran kevés ideig kellett őket szoptatni, ami napi 20-25 szoptatási alkalmat jelentett majdnem 1 éves korukig. Ennek ellenére lett napirend, csak nem volt hozzáigazítva a szoptatás. Az alvás határozta meg leginkább. Rugalmas napirendünk volt kezdetben, ami azt jelenti, hogy a reggeli ébredés és az esti altatás nagyjából hasonló időpontban történt, max fél vagy nagyrtitkán 1 óra eltéréssel. A közte lévő időpontok pedig a baba növekedésével és alvási igényének fokozatos csökkenésével alakultak át adott időszaktól függően. Pl. 5 hónaposan napi 3x 20-40 perceket aludt, ami 9 hónapos korában már 1x 50 perc és 1x 20 perc lett, majd 1 éves kora után beállt napi 1x 1-2 órára.
Nálunk eleinte az esti fürdetés sem volt fix, vagyis az volt, csak az első hónapokban áttettük reggelre, mert estére már nagyon fáradt volt, és sírt. Mikor már jobban bírta az ébrenlétet, akkor került át estére. Illetve mi addig, ameddig el nem kezdett kúszni, csak 2-3 naponta fürdettük, és mellette az arcát, hajlatait, fenekét igény szerint lemostuk külön.
Amikor átálltak az 1 alvásra, addigra már elég fix lett a napirendünk. Előtte is voltak benne fix pontok, amibe mentálisan is kapaszkodtam :)

Szerinte 2-3 óránként kellene etetnem 15 percet mellenként es utána tápszerrel pótolni.
Ez egy régi, elavult baromság. Tojd le a védőnőt, keress egy szoptatási tanácsadót, aki ellát naprakész indformációkkal. Tudom, milyen érzés, mikor mindenki a saját baromságát erőlteti, de te bizonytalan vagy, mert az ösztöneid mást súgnak.
Hamarosan jön az első növekedési ugrás, ami összezavarja a napjaitokat, egész nap cicit kér majd, hogy növelje a tej mennyiségét. Ez természetes folyamat, semmi egyéb teendő nincs, mint igény szerint mellre tenni.
Az első 6 hét erről szól. Ő adaptálódik a külvilághoz, te megtanulod az új helyzetet, aztán borul mimden.
Ne időszerű napirendhez ragaszkodj, mert a baba folyamatosan változik. Legyen egy napi ritmus, hogy mit mi után csináltok.
Felkel, ruhacsere, cici, játék, alvás, stb.
Nálunk akkor lett időhöz kötődő napirendje, mikor már csak egyszer aludt délután. Addig a tevékenységek sorrendje volt mérvadó.
A hangsúly azon van, hogy nem kötött a napirend, az óra csak iránymutató. Hiszen ha 8 helyett 5kor kel, akkor nem bírja ki 11:30-ig ébren, mert akkor van itt az ideje. Vagy ha éjjel nem alszik a foga miatt, ezért reggel csak 10kor ébred, nem fog 11:30kor elaludni, hiszen nem fáradt még.

Én is csak megnyugtatni szeretnélek. Nyugodtan szoptass, amennyit a babád szeretne, nem kell időhöz kötni, meg X perc után tápszert adni. Éjszaka hagyhatod aludni, vagy üveg helyett, ha mindenképp etetni szeretnéd, megszoptathatod álmában is. Ha azért adod üvegből, hogy ne kelljen kivenni a kiságyból, akkor megpróbálhatod egy nagyágyon vagy a padlón szivacson altatni inkább, ahol melléfekhetsz. De jobb, ha simán hagyod aludni. Eléggé macera a fejés, jobban jársz, ha nem fárasztod vele magad fölöslegesen.
Ami a napirendet illeti, ha neked ez fontos, akkor pár hónapos korára nagyjából ki tudod alakítani. Nekem nem volt fontos, de az éjszakai alvás elég hamar beállt, meg fixen 2 óránként szopott a fiam, az is beállt. A nappali alvások kb. egyéves korára rendszereződtek, mondjuk a napok 50%-ában de. 11-től és du. 5-től aludt, a többi napon meg vagy előbb, vagy később. Másfél éves korára már a napok 90%-ában du. 1 körül alszik el és tipikusan másfél órát alszik, néha több. Szóval nálunk így alakult, úgy, hogy semmit nem igyekeztem fixálni rajta. Hamarabb is kialakul, ha teszel érte - ha neked ez fontos, különben nem kell.

Csak ismételni tudnám az előzőeket.
Illetve egy pár hetes babától még ne várj napirendet, 2 hetesen már az is jó, ha nem cseréli fel a nappalt az éjszakával, nemhogy napirend. Olyan szintű fix napirend, amikor órára tudtam programot tervezni a gyerekkel, kb akkor jött el, amikor beállt a napi 2 alvásra, ez olyan 10 hónapos kora körül volt a nagynak (a kicsi szerencsétlen meg csak úszik az árral, ő akkor alszik, amikor tud, nem amikor akar). Az, hogy _nagyjából_ mikorra várható alvás, kb mennyi ébren töltött idő után meg olyan 4-5 hónaposan alakult ki. Az iszsz mellett nálunk az evésben rendszer csak a kóstoltatásnál kezdődött (ismét a nagynál, szegény kicsi akkor kap, amikor eszembe jut), amúgy meg mindig kapta/kapja a kicsi, amikor kéri. Ez az idő előrehaladtával egyre ritkább és rövidebb, ahogy nyílik a világ és minden más érdekesebb lesz (a kicsit konkrétan küzdelem mellen tartani, amikor a nővére mellettünk van, folyton őt figyelné), ugyanakkor a szoptatás nem veszíti el az idő előrehaladtával a megnyugtató, érzelmi támogató, fájdalomcsillapító, altató szerepét, sőt, így nem is lehet azt mondani, hogy fix időnként "adható" csak, hiszen a nap folyamán bármikor eszébe juthat a gyereknek, hogy most jönne megnyugodni, pihenni, feltöltődni anyával. Plusz hozzátenném, hogy én 30 évesen sem szigorúan 3 óránként eszek 15 perceket, szóval ezt elvárni egy kisbabától amúgy is nonszensz :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!