Megosztanátok velem egy hét hónapos, gyakran szopizó gyerek napi hozzátáplását. Hogyan, mit, mikor, mennyit adtok neki?
Mi 6,5 hósan kezdtük, az első szopit kb. 1 hónappal később váltottuk ki.
Délelőtt érdemes kezdeni tízóraival vagy ebéddel, hogy ha valamire allergiás lenne, az még nappal derüljön ki, ne az éjjeli pihenést zavarja meg.
Ennyi idősen mi a "kezdő" gyümölcsöket (alma, barack, körte, szilva) és néhány főzelékfélét (krumpli, répa, sütőtök) ettünk, lassan pedig kezdtük az ismerkedést a húsokkal, gabonafélékkel. (A mai ajánlás már a hozzátápi elejétől javasolja a glutént is.)
A mennyiséget lassan, lépésenként emeltem, először szopi, utána szilárd. Csak akkor fordult a sorrend, amikor ő kérte előbb a szilárdat, ill. amikor már a mennyiségek több, mint a fele rendes kajcsi volt. Ezután röviddel el lehet hagyni az épp aktuális szopit, ha a baba már nem kéri.
Ha elfogadsz egy tanácsot, lassan haladj vele, pláne, ha a babád még javában szopizik is! Tapasztalataim szerint az elnyújtott hozzátápi nagyban segíti a szoptatás megmaradását 1 éves koron túl is (ha ez a célod).
Nekem 2 gyerekem van. Az elsővel kezdtem a gyümölcsökkel, na főzeléket semmit nem volt hajlandó enni vagy 1,5 éves koráig. Úgyhogy ebédre maradt az alma hússal, barack hússal. Azt mondta a védőnő, hogy ne a gyümikkel kezdjem, hanem inkább a zöldségekkel, ne szokja meg, hogy minden édes, mert akkor nehezebben fogadja el a sós kajákat. Most kezdtem a 2. gyerekkel 6 hónapos korában almával, aztán krumpli, sárgarépa, sütőtök, tök, brokkoli. Na, ne hidd, hogy sikeresebb lett. Akkor sem eszi a tököt, répát, céklát. Úgyhogy maradnak az édes dolgok. Én nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy egy 7 hónapos gyerek megeszi pl. a spárgát, tököt, pasztinákot.
Mi is úgy csináljuk egyébként, hogy először szopi, aztán kajcsi. Nagyjából 100 gr-ot szopik, meg még ugyanennyit eszik utána gyümölcsből vagy sütőtökből (ez az egyetlen főzelék, amit jelenleg hajlandó megenni.) Én már adok neki tízórait, ebédet, uzsonnát, vacsorát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!