Hatásos praktikák mellgyulladás megelőzésre?
Szoptatni. Sokat. Én nem fejtem 2 év alatt 1x sem. Nem volt mellgyuladásom,még kezdeti fázisban sem a 2 év alatt szerencsére.
De volt egy nagy szerencsém. Nekem mindig kifolyt a felesleg. Nem maradt benn gyulladgatni meg köveket okozni.
Ha te hajlamosnak ítéled magad arra,hogy mellgyulladást kapjál,akkor azt kell kitalálni,hogy hogyan távozzon a "felesleges " tej.
Érdemes nem mindig ugyanabban a pozícióban szoptatni. Nekem addig nem volt tejcsatorna elzáródásom, amíg ülve és fekve is szoptattam és később az segített valamennyit, hogy a problémás mellemnél (mindig a jobbal volt gond) minden másodig szoptatásnál fordítva feküdt a baba (nem hónaljtartásban, de majdnem). Ha éreztem, hogy csomósodik, akkor szoptatás alatt/után próbáltam kimasszírozni, ha pedig egy része feszes volt, arra szoptatás előtt melegítős zselét raktam és próbáltam olyan irányból szoptatni a babát, hogy onnan szívjon a legerősebben. Azt mondják, hogy nem feltétlenül van így, de sokszor az álla irányába eső részt szívja a legjobban.
A fejés nem ment, de egy darabig azzal is próbálkoztam. 5 hónapos koráig kb. 2 naponta volt "dugulás", utána összesen csak 2 alkalommal, de az sem volt vészes. Valószínűleg rosszul szopott az egyik mellemből, de amikor nagyobb lett, a bimbóudvar nagyobb részét tudta már bekapni.
Hát nekem úgy a kislányom második és harmadik hónapos kora között szinte minden nap csomósodott. Ha valamiért kimaradt egy etetés, már jött is a csomó. Kapartam a falat, komolyan teljesen ki voltam már borulva. Éppen elmúlt az egyik, jött a következő. Aztán szépen beállt végre a kereslet-kínálat és mostmár lekopogom egy ideje nem volt ilyen.
Nekem szoptatási tanácsadó, az omega 3-at, vagy a lecitint javasolta, állítólag ezek segítenek megelőzni az elzáródádokat. Ezen felül sajnos nem igazán van gyógyír. Én mindent kipróbáltam. A leghatásosabb nekem az volt, hogy melegítettem zselés párnát, szoptatós trikóba be, a csomóra, folyamatosan újramelegítgettem, majd 2-3. szopira kitudta szívni a kislányom a csomót. Ha már nagyon feszült, de ő mondjuk aludt, akkor olyan is volt, hogy forró zuhannyal átmelegítettem, majd zuhany alatt lefejtem amennyire tudtam. Kegyetlen volt némelyik... Szerencsére gyulladás nem lett belőle sosem, de amint kijött egy csomó, azonnal elkezdtem kezelni mindig.
Egyszer volt olyan, hogy már éreztem áthúzódni a fájdalmat karba és mintha kezdenék influenzás lenni. Akkor azt mondta a tanácsadó, hogy vegyek be ibuprofént, hogy megelőzzük a gyulladást.
Kitartás!
Köszönöm mindenkinek a válaszokat 🥰
Szerencsére nekem is folyik belőle szoptatás közben is, meg időnként csak úgy. 5 napos ma a pici, Szerencsére egész ügyes, csak a szoptatás elején néha lustizik, nem szívja eléggé aztán persze fel idegesíti magát ezen, hogy nem jön belőle egyből..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!