Másnak is fulladt kudarcba a szoptatás? Mi volt az oka? Hogy érzitek magatokat emiatt?
3 hónapos koráig tudtam szoptatni a babámat. Úgy kezdődött, hogy csak bimbóvédővel volt hajlandó. Aztán nem volt elég tejem, pedig ettem-ittam, gyógynövényes bogyót szedtem, szoptatós tea, stb. Na meg persze a fejés, állandóan fejtem. A tejem meg egyre csak fogyott. A babám nem is szeretett annyira szopizni, tökmindegy volt neki, hogy cici, vagy cumisüveg. Nekem a szoptatás folyamatosan egyre nagyobb stresszel járt, egyre jobban kivoltam, mikor következett az etetési idő. Állandóan méricskélnem kellett a babát, mert nem evett eleget (2-3 hónaposan szopizott 50-60 grammokat... Végül, mikor egy alkalommal másfél órát fejtem, és kb 10 grammot sikerült, feladtam és áttértünk a tápszerre.
De nagyon rosszul érzem magam, hogy nem szoptathattam a babámat. Lehet, hogy mégis én csináltam valamit rosszul. Anyukámnak meg sem merem mondani, állandóan a szoptatással stresszel, meg hogy xy gyereke más másfél éves, de az anyja még mindig szoptatja, stb.
Van valaki, aki hasonlóan járt, mint én?
Sajnos a babám nem akart szopizni, csak ha éhes volt. Hiába próbáltam mellre tenni, ha nem volt éhes, akkor elfordította a fejét, elkezdett sírni, és befeszítette magát.
Nem is tudom elképzelni, hogy milyen az, amikor valakinek a babája csak úgy cicizik, nem az evés miatt...
Szia.
Igen sajnos mi is igy jártunk annyi az eltérés,hogy nekem még mindig van tejem sőt közben tejleadó is lettem.A korházban is gondok voltak a szopizással,egy lelkiismeretes csecsemös növér segitett nekünk minden egyes etetéskor.Majdnem szó szerint ugy kellett betuszkolni a cicit a kisfiam szájába.A mellbimbóm rendessen kiemel a babának sincs semmi rendellenesége és mégsem szopizott rendessen.Itthon 6 hétig probálkoztunk,ha cikerül is valamennyit szoptatni az édes kevés volt.Minden evésnél mérés volt azán jött a cumisüveg.Természeetessen megvettem az itató poharat is de azzal meg a tej nagy része a nyakában landolt.Jött az idegesség és akkor ugy döntöttem mivel van tejem böven ne emiatt apadjon el felhjagytama szoptatással.Azóta is hál jó égnek rengeteg a tejem a kisfiam 5x eszik egy nap olyan 140-180ml között.
Sokáig ettem magam az miatt,hogy nemtudom szoptatni őt de muszály ezen túllépn!Kaptam én is eleget miatta főleg az apukától(itt jegyzem meg mi nem vagyunk együtt.elhagyott minket)mert nem is akarok szoptatni,meg milyen anya vagyok én!Fájt de mostmár lesz@om!!!!A kisfiam anyatejet kap egészséges jól fejlödik nevetös boldog kisbaba
ÉS CSAK EZ SZÁMIT A TÖBBI KÖRITÉS!!!
Első babám már első nap szopott a kórházban, ahogy illik. 2 hetesen már 90 gr-okat szopott!
A második gyerekkel meg 2 hónapos koráig szenvedtem a szoptatással. Órákig cicizett, de max 10 gr-ot szopott. Aztán fejtem. Először begyulladt a mellem, mert nem szívta ki rendesen, aztán drasztikusan elkezdett apadni. Nekem a More milk jött be, de 2 hónapos koráig az ment, hogy hol kevés volt neki, hogy begyulladt, olyan sok volt.
Szerencsére nekem nem fulladt kudarcba a szoptatás, de már mindenki mondta, hogy milyen hülye vagyok, hogy nem tápszerezem, vagy akkor csak fejjek, és adjam üvegből. Fejtem, de pohárral itattam meg, féltem a cumizavartól.
Nem tudom a mai napig sem, hogy mi volt a baj, naponta hívogattam a védőnőt, szoptatási tanácsadókat. Állították, hogy azért szopik 10 gr-ot, mert neki annyi kell. Tegyem gyakran mellre, majd a következő etetésnél behozza. Nem így lett. Szinte egész nap mellen volt, mégsem szopott rendesen! Nem tudnak ezek semmit a szoptatásról! Egyszerűen csak lusta volt enni. Bár a csecsemőosztályon láttam, hogy adtak neki cukros vizet cumisüvegből a nővérek, a szigorú protokoll ellenére. Nem tudom, hogy az az egy-két alkalom befolyásolta-e. Hónapok alatt szerintem el kellett volna felejtenie.
Szóval 2 hónapos korában tanult meg szopni, nem tudom miért. De ha nem lennék ilyen tejcsárda, tuti nekem sem maradt volna addigra tejem. (Az első gyerekkel még tejadó is voltam.)
Szóval vannak ilyen babák, ne okold magad. Közben egy csomó nővel beszéltem, aki így járt. Átlag minden harmadik gyereknek gond a szopás, állítólag főleg a fiúknál. Te mindent megtettél, ne okold magad. Majd a másodiknál fog menni.
"Bimbóvédő (miért használtad?): azért, mert a mellbimbóm befele fordult, és a baba nem tudta kiszívni (3 napig próbáltam anélkül, addig egy kortyot sem evett)
cumisüveg (a nagy mumus), esetleges cumi-mellbimbó zavar az előbbiek miatt: mert a lefejt tejet nem tudta meginni pohárból. Ha már órákig fejtem, gondoltam csaknem öntöm ki.....
tápszeres pótlás (úgy sejtem): mert 3 hónaposan is 50 grammot evett, de csak háromóránként termelődött ennyi tejem. Üvöltött az éhségtől.
felesleges(?) méregetés: annyira nem volt felesleges, mert így legalább tudtam, hogy egy órányi keserves szopi után 50 grammot sikerült szopiznia. "
UGYANEZEN átmentünk sajnos, de aki ezeket felvetette, nyílván nem! Én teljesen megértelek, mert ugyanez volt a helyzet nálunk, és a legrosszabb az volt, hogy folyamatosan hallgattam én is a családban, hogy ki hány éves koráig szoptatta a gyerekét, meg valahogy mindig előttem kellett a témát felhozni, gyakran sírógörcsöt kaptam, mert én nem tudok.
Mikor itt olvastam olyanokat, hogy agyban dől el ez is, meg akinek nem sikerül, az tudat alatt valójában nem is akar... Na azoknak kívánom, hogy egyszer élje át ezeket, és akkor magyarázzon!
11, 5 hós kislány anyukája
Nem viszályt szítani akarok, de stefix-nek teljes mértékban igaza volt.
bimbóvédő, káros a szoptatás szempontjából, mert a baba kétszer annyit dolgozik a szopással, mint védő nélkül és miután belejön a baba a szopizásba elhagyható (ez történt velem is 3 hét után tudtuk elhagyni és a másodiknál már nem is kellett)
méricskélés: mérték a kórházban, mérhetetleneket evett, mértem otthon kb ennyit evett 30 grammot ritkán 60-at, 6 hónapig 2 mellből egy óra alatt- azt mondta orvos barátnőm, ne mérjem, lényegtelen mennyit eszik a havonta egyszer kell mérni, mennyit gyarapszik.
A kórházi orvos tápszert írt, mert nem volt elég tej, kértem, hogy azonnal engedjenek haza, mert nem adhatnak tápszert a gyerekemnek és kész, így visszavonták, rögtön nem kellett méricskélni (addig minden szopizás után ezzel nyagattak, és hogy miért nem szopik eleget)Ott dolgozó ismerősőm mondta, hogy ő tápszer ellenes és soha nem ír ki tápszert és érdekes módon, az éjszakai ügyelet végére hiányzik pár liter, mert a nővérek mégis meggyőzik a bizonytalan anyukákat.
JA és a fejés, emlékszem milyen boldog voltam,amikor 10 milit tudtam fejni. Aztán rájöttem utána olvastam, hogy is néz ki a fejés és nem fejtem többet.
Úgyhogy én végigcsináltam az itt leírtak minden egyes pillanatát, nem adtam fel és tudtam kizárólag szoptatni 6 hónapig majd még a gyerekem 20 hónapos koráig. Úgyhogy igazat adok stefixnek, korán feladó anya van, és én teljes mértékben megértem őket, mert én is zokogtam, depis voltam és iszonyatos lelki megterhelés volt a szoptatás.
De ha valakinek egy egészségügyi probléma (az anyáé) miatt NEM TUD a babája bimbóvédő nélkül szopizni, akkor az mit csináljon????
Akkor tényleg nem ugyanazt éltük át, mert ha az én helyemben lettél volna, akkor nem írnád ezt, ugyanis akkor nem lett volna más választásod!
Feltételezem, ha bimbóvédő nálkül nem megoldható a szoptatás, akkor azért csak megpróbáltad volna azzal, nem? Fejni meg nők milliói fejnek, csaknem akkora hülyeség.
Na mindegy, most már kezdek kicsit besokallni ettől. Ma is olvastam egy cikket a neten, tápszer vs anyatej. Természetesen én is tudom, hogy az anyatej a jobb, de azért nem kéne a tápszert annyira szörnyűnek beállítani, végül is nem méreg, és szerintem kevés olyan anyukja van, aki azért választja a tápszert, mert nem akar szoptatni. Szóval az olyanok, mint én, egy ilyen cikk olvasása után úgy érzik, hogy jobb, ha felkötik magukat. Többek között az ilyenek miatt éreztem magam szarul, hogy csak 3 hónapig szoptathattam, de az ilyen stefxx féle beszólások még toltak egyet rajtam. Nem azért írtam a kérdést, hogy bírálatokat kapjak, meg kioktatást, hanem hogy más olyan kismamák tapasztalatait is elolvashassam, akik hasonlóképpen jártak, mint én. Ezenkívül, minden eset más és más, na és a tejtermelés nagyon komoly hormonális háttértől is függ, szóval nem tartom fairnek az olyan beszólásokat, hogy "ha nekem sikerült, neked is sikerülhetett volna", meg hogy "túl korán feladtad".
Lehet, hohy rosszil fogalmaztam meg a kérdést, de az ilyenkre kifejezetten NEM VAGYOK KÍVÁNCSI. Az érdekelt, hogy aki hasonlóképpen járt, mint én, annak mi a története.
És azt sem hiszem, hogy az összes szoptatási tanácsadó, védőnő, orvos, meg mindenki hülye a környezetemben, vagy a tápszer és cumisüveg-gyártók lefizették őket, hogy engem eltántorítsanak a szoptatástól....
21.33-nak:
Ezt írtad: "én teljes mértékben megértem őket, mert én is zokogtam, depis voltam és iszonyatos lelki megterhelés volt a szoptatás."
Ezek szerint kicsit mazohista vagy... Bocs.
És akkor én is korán feladó anya vagyok, mert 2 hét zokogás, depi és lelki miegymás után a babám érdekében abbahagytam a kínódást. Depis anya helyett kapott tápszert. És vígan éldegéltünk azzal is. Igaz nem tudom elmondani, hogy 6 hónapig kizárólag szoptattam...
Kedves kérdező!
Hagyd a kutakodást és ne olvass a szoptatás, anyatej, tápszer témakörében egy ideig semmit. Hagyd, hogy le tudj nyugodni, és megbékélj a helyzettel. Nem tudtál szoptatni, de nem dől össze a világ. A babád ettől még szuper egészséges és boldog lesz. Kell ennél több???
Tegnap 13:58-as vagyok.
Az engem is érdekelne, hogy akik a bimbóvédő ellen vannak, nekik is befelé fordul a mellbimbójuk?
Az én babám be sem tudta kapni nélküle, a kórházban már lilára szívta körülötte, de tej egy csepp sem ment a szájába.
Az első bimbóvédőnk meg nem is volt jó, folyton lecsúszott. És akkor mindenki mondta, erőltessem a szoptatást. Erőltettem én... Csak amikor egy órát volt a mellemen a SEMMIÉRT, akkor nem tudom, mit kellett volna tennem.
Fejtem én is jó ideig, csak aztán egyre kevesebb lett a tejem.
8 hetes volt, mikor az Avent bimbóvédővel sikerült megszoptatnom, ezt egy ideig tudtuk csinálni, de rendszeressé vált, hogy ahogy a mellemre tettem, elkezdett üvölteni. NEM AKART szopni. Hiába "erőltettem".
Ez a "Ha nekem sikerült, akkor másnak is, vagy ha nem, akkor nem elég kitartó" dolog tulajdonképpen azért is hülyeség, mert NEM biztos, hogy mindenkinek ugyanaz a probléma áll a háttérben.
Ahogy a kérdezőnek, és nekem is, sokaknak nem egy, hanem több tényező is megakadályozza a dolgot, de ezt aki NEM akarja, az úgysem fogja megérteni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!