Másnak is fulladt kudarcba a szoptatás? Mi volt az oka? Hogy érzitek magatokat emiatt?
3 hónapos koráig tudtam szoptatni a babámat. Úgy kezdődött, hogy csak bimbóvédővel volt hajlandó. Aztán nem volt elég tejem, pedig ettem-ittam, gyógynövényes bogyót szedtem, szoptatós tea, stb. Na meg persze a fejés, állandóan fejtem. A tejem meg egyre csak fogyott. A babám nem is szeretett annyira szopizni, tökmindegy volt neki, hogy cici, vagy cumisüveg. Nekem a szoptatás folyamatosan egyre nagyobb stresszel járt, egyre jobban kivoltam, mikor következett az etetési idő. Állandóan méricskélnem kellett a babát, mert nem evett eleget (2-3 hónaposan szopizott 50-60 grammokat... Végül, mikor egy alkalommal másfél órát fejtem, és kb 10 grammot sikerült, feladtam és áttértünk a tápszerre.
De nagyon rosszul érzem magam, hogy nem szoptathattam a babámat. Lehet, hogy mégis én csináltam valamit rosszul. Anyukámnak meg sem merem mondani, állandóan a szoptatással stresszel, meg hogy xy gyereke más másfél éves, de az anyja még mindig szoptatja, stb.
Van valaki, aki hasonlóan járt, mint én?
Korababám volt és 5 napig volt inkubátorban.Aztán egyszer kivették és mehettem szoptatni....Hogy a koraszülöttsége miatt volt-e esetlenebb szegénykém, vagy mert 5 napig nem érintkezhettünk, esetleg mert nem jött ki rendesen a mellbimbóm és lapos volt, nem tudom...a lényeg, h napokig egyáltalán nem tudott szopizni.Megvettem a bimbóvédőt, bimbókiemelőt, semmi.Mondják, h nem ajánlják a cumisüveget, mert abból könnyebb neki enni, utána már nem fog kínlódni a cicivel, hisz azon többet kell dolgoznia.Valszeg igaz.Hiszen abban az 5 napban is a csecsemősök cumisüvegből adták oda neki a lefejt tejemet.Én már végképp nem tudtam szoptatni, de 2100 grammra kellett hízlalnom, hogy hazaengedjenek a kórházból (1700-zal született).Pár nap után kiborultam, hozattam be cumisüveget férjemmel és abból etettem.A nővérek kiakadtak, h biztos én nem akarom szoptatni....Nos nem így volt.Még így is több mint 2 hétig voltunk kórházban mire összeszedte magát.Nem akartam h egyáltalán ne egyen, ki tudja mikorra hízott volna fel.Nem tudott szopni sehogy se, valahogy meg kellett etetnem....otthon még egy hétig volt tejem, próbálkoztunk, de nem ment.Gondolom ezért ment el össz-vissz 3 hét után a tejcsim...azóta tápszeres volt.
Most 40+2 hetes vagyok a kisöccsével, remélem vele másképp lesz.
én ugyanígy voltam, mintha az én szoptatásomat írtad volna le, de nem adtam fel, hanem a fejést, méricskélést hagytam abba és szoptattam kizárólag 5 hónapos korig majd 16 hónapig. Korán feladtad, nem kellett volna. De mindegy, most már így döntöttél, örülj ennek a 3 hónapnak, az is nagyon szép. Tedd túl magad ezen, lesz még ami nem úgy sikerül, ahogy eltervezted. És ennél sokkal komolyabb dolgok is, mert ha végig gondolod ezzel, semmi de semmi rosszat, kárt nem csináltál a babádnak.
De ha eddig a szoptatáson paráztál, most meg azon, hogy miért nem szoptatsz, nem lesz jó. Le tudva a szoptatással járó stressz és légy boldog.
Nem akarlak tovább stresszelni, de ha már te vetetted fel, leírnám, hogy szerintem mi játszhatott szerepet a sikertelenségben:
Bimbóvédő (miért használtad?), cumisüveg (a nagy mumus), esetleges cumi-mellbimbó zavar az előbbiek miatt, tápszeres pótlás (úgy sejtem), felesleges(?) méregetés. Mindezek miatt egyre növő idegesség, félelem, önbizalomhiány, tanácstalanság, végül feladás. És főleg, a segítségkérés elmulasztása(?).
Nem tudom, az utolsó volt-e és mikor és kitől, de ha ez elmaradt, talán az volt a "legnagyobb" baj, mert ha jó helyen kértél volna tanácsot, lehet, hogy már az elején fordíthattál volna a folyamaton.
(A fenti történet egyébként tipikus receptje az idő előtti befejezésnek. :( )
És ezt tényleg nem azért írtam, hogy rosszabbul érezd magad, remélem, elhiszed! De a szavaidból úgy vettem ki, hogy te azon (sajnos ritkább) anyukák közé tartozol, akiket behatóbban is érdekel a folyamat oka. Vannak, akiket egy idő után már nem érdekel, hogy pontosan hol és mi csúszott anno félre és ez nyilván önmagában nem baj. Viszont én szeretek utalni arra is, hogy idővel igenis a hasznunkra válhat, ha utólag összerakjuk a képet és rájövünk, hogy mi magunk miben és mennyire hibáztunk a múltban. Ez a szembesülés sokszor nagyon fájdalmas lehet, de ha ezen az érzésen az anyuka túl tud lépni (és hát muszáj is, megy az idő), és tud elég objektív lenni, akkor nagyon komoly tanulságokat tud levonni magának a jövőre nézve. Jelesül, így esetleg a következő baba szoptatásánál már ennyivel is okosabb lesz...
Szóval ezért mertem neked ezeket leírni. Remélem, hogy idővel majd talán a hasznodra is válhatnak a mostani keserű tapasztalataid.
Igen, nálunk is kudarcba fulladt - 2-szer is. Sok dolgot próbáltam én is, de nem jött össze. Már nem rágom magam, az okokat sem keresem, mert tudom, hogy nem az anyatejtől lesznek a gyerekeim sem kiegyensúlyozottabbak, sem boldogabbak, sőt még csak egészségesebbek sem. (A nagyobb 28 hónapos, eddig 1-szer volt pár napig beteg.) Ezzel természetesen nem a szoptatás az anyatej fontosságát akarom kétségbe vonni, de semmi jóról nem marad le a babád akkor sem, ha nem megy.
Fel a fejjel, és ne hagyd, hogy bárki is stresszeljen vele. Anyukádnak mondd el azt, amit ide leírtál.
Köszönöm szépen a válaszokat!
xStefix:
Bimbóvédő (miért használtad?): azért, mert a mellbimbóm befele fordult, és a baba nem tudta kiszívni (3 napig próbáltam anélkül, addig egy kortyot sem evett)
cumisüveg (a nagy mumus), esetleges cumi-mellbimbó zavar az előbbiek miatt: mert a lefejt tejet nem tudta meginni pohárból. Ha már órákig fejtem, gondoltam csaknem öntöm ki.....
tápszeres pótlás (úgy sejtem): mert 3 hónaposan is 50 grammot evett, de csak háromóránként termelődött ennyi tejem. Üvöltött az éhségtől.
felesleges(?) méregetés: annyira nem volt felesleges, mert így legalább tudtam, hogy egy órányi keserves szopi után 50 grammot sikerült szopiznia.
Mindezek miatt egyre növő idegesség, félelem, önbizalomhiány, tanácstalanság, végül feladás.
És főleg, a segítségkérés elmulasztása(?): miután hazamentem a kórházból, kéthetente járt hozzám egy szoptatási tanácsadó (alkalmanként 15ezer ft-ot fizettem neki), aki megtanított a helyes szoptatási technikára, kifejte kézzel a mellem, hogy jobban stimulálja a tejtermelést, stb.
De a válaszod nagyon megnyugtató volt, és nagy empátiáról árulkodott (......).
Bírom már az olyat, hogy akinek gond nélkül megy a szoptatás, az simán rámondja arra, akinek nem, hogy ááá, biztos mehetett volna, csak nem akartad igazán, stb, stb.
Lehet, hogy a kérédést nem tettem fel jól, de az érdekelt volna leginkább, hogy van.e olyan anyuka, akinek egyre kevesebb teje volt, annak ellenére, hogy mindent elkövetett, hogy több legyen.
Hogy én mit csináltam rosszul? Na itt is pont arra lettem volna kíváncsi, hogy mi az, amit megtehettem volna, de nem tettem meg, annak érdekében, hogy több tejem legyen. Mert a szoptatást végül is azért hagytam abba, mert elfogyott a tejem.
Az első válaszolónak könnyű szülést, boldog babázást, és sok tejet kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!