Adjatok tanácsot, legyetek szívesek! Hogyan szoptassam, etessen a kisbabámat?
Sziasztok!
6 napja szültem (nem Magyarországon). Szülés után 30 perccel elvitték a kicsit, mert magzatvízet nyelt + oxigént adtak neki. A kórházra, orvosokra, nővérekre nekem semmi panaszom nincsen, mert a fenekem kinyalták. Csakhogy majd egy napig szondán kapta az ételt, utána üvegből. Közben én már gyakorolgattam fejést, mert kaptam fejőgépet. Csupán cseppek jöttek le. Kedd óta vagyunk itthon. Ugye a babák veszítenek a súlyúkból, ahogy a miénk is tette, 7%-ot, amire már oda kell figyelni. Tudjuk, hogy nincs elegendő tejem, mert szoptatom, ezért kell a pótlás.
Amit csinálok, amit mondtak, hogy kell:
3 óránként etessen: (persze ha kel, sír kap rögtön, de minimum 3 óránként adok neki, ha magától nem ébred (általában szokott).
Na most az etetés, meg maga az egész procedúra nehéz. Nem tudom, hogy normális e, valószínűleg az eleje mindenkinek nehéz. Főleg a peluscsere nehéz vele, mert utálja, nagyon nehezen tudom megcsinálni, mert mereszti magát, rúg-vág.
Úgy szoktam, legalábbis most ezt próbálom, hogy mikor még alszik, kiveszem az ágyából, kicserélem a pelust, megmérték a lázát. Adok neki cumit, úgy néha még sírás sincsen, csak nyöszörgés. Utána 10-10 perc a melleken (mindig azzal a mellel kezdek, amivel fejeztem). Utána a férjem adja neki a 60 ml (pl. ma már ennyit kellett) tápszert, míg én fejek 15 percet. Ez a procedúra kb. 1,5 óra. Beleszámolva olyan dolgokat, mint mikor annyira sír, hogy ráver 10 percet az öltözködés/peluscsere/hőmérő, a dolgot elmosása a végén, az etetés tempója: bealszik, visszajön az étel, mert nagyon eszik. Utána 1,5 alvás és kezdődik az egész előről. A nappalok jobbak, az esték nehezebbek. Kapok segítséget, minden nap jön a védőnő hozzánk, ott is van 4-ig délután (most, takarít + mindent vezetünk papíron). Mégis dög fáradt vagyok, mert nappal ha le is dőlök egy órára, a többi az tanulás, gyakorlás (hogyan fürdessük, etessük, etetés, fejés, jön a szülésznő, jönnek nézni hogy túl sárga e vesznek vért, jön megint egy másik, az is, betegségekre szűr, ez hol van, az hol van a házban, szóval folyamatosan mókuskerékben vagyok). A védőnő szerint már többnek kellene lennie a tejemnek. Elsőre itthon 20 ml jött le, utána 40 (nappal) éjszaka 20-30 szokott. Azt mondta szedjek C vitamint, pihenni kell, mert az nagy befolyással van mindenre (hogyan kérdezem én???), illetve enni kell, ami ugyancsak nem megy nyugodalmasan, mert a fáradság és a mit kell már megint csinálnom következőleg lebeg a fejem előtt.
Mit nem jó? A kórházban is kaptam mindenféle tanácsot, mindenki ugye azt hiszi, ő tudja a legjobban. A kórházban sokat mondták, hogy hagyjam a fejést, szoptassam. A védőnő szerint fontos a fejés, mert a babának nőni kell. Nincs elég tejem + több energia ha csak ő szopja ki a tejet. Az energia veszteség nem jó most, így az elején. Mellesleg a baba úgy szopik mint egy kis porszívó, született tehetség, a kórházban folyamatosan mondták.
Mi a véleményetek? Kérlek, segítsetek!
Bocsánat, hogy kb. regény lett, de úgy érzem így 6. nap után már félig leírtak, hogy ebből bizony nem lesz szoptatás. Közben kínlódunk a férjemmel. Köszönöm! 🙏
Szoptatási tanácsadó kellene neked.
A lázát miért méred? Csak érdeklődnék.
Szerencsére nekem nem kellett mérni... Akár emailben is felkereshetsz szoptatási tanácsadót. Hátha tud segíteni.
Ennél többet én nem tudok, nekem sok tejem volt.
Vegyél fulhomerot, egyszerűbb és a gyereknek is jobb. Nálunk -Hollandia- kb csak azt használják.
Nincs gyermekágyi segítő vagy hasonló, akihez személyesen lehet fordulni?
Sosem mértem a hőjét csak ha okom volt rá.
10 perc után te veszed le a ciciről vagy ő engedi el?
Hát ne így. Minden rossz.
Cumival a szopóreflexet ölöd ki. Nem az első éhségjelre adsz neki. A nyöszörgés már kései éhség jel. Csak 10 perc és 3 óránként?
Addig kéne mellen hagyni, amíg csak akar és nem 3 óránként kínálni. Cumi helyett a melledet add, mert az szaporítja a tejet, ha azon cuppog.
A hőmérőzést meg felejtsd el. A világ minden táján fontos, hogy ne legyen lázas a gyerek, de ehhez nem kell naponta a fenekét piszkálni. A hőmérőzés kakiingert hoz, amihez jól hozzászokik és utána csak úgy fog tudni kakilni.
Noord-Hollands.
De amúgy ha 6 napos a baba, már csak napi kétszer kell, aztán pedig még egy nap és letelik a kraamweek és már nem is kell merned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!