Tervezett császárom van. Szeretnék utána szoptatni hamar, hogyan tudok már tenni az ügy érdekében előre? Kinek mennyi idő volt a tejbelövellés?
Április közepén tervezett császárom van, 12 nappal a kiirt dátumom előtt.
Szeretném ha a műtét után rövid időn belül tudnám szoptatni a gyereket, de tartok tőle hogy nem tudom majd. Igy ha lehet szivesen ennék, innék szednék valamit előtte ami segit beinditani (már ha kell). Szoptatós teát már vettem előre, habár nem tudom jó lesz-e.
Ha a baby nem természetes úton jön, és ráadásul hamarabb is tervezett császárral az nem zavarhatja be a hormonokat, amik a tejtermelést segitik elő?
Semmit nem tudsz tenni előre. A tejbelövellés a szülés utáni hormonok hatására indul be. A pár napnak nincs semmi jelentősége ebből a szempontból.
Amint tudod, tedd mellre a babát minél többször. Ez a legfontosabb.
Én császáros voltam és semmit nem befolyásolt :)
Már a 6 óra fekvés alatt hozták a babát és segítettek próbálgatni a szoptatást.
Első felállás után teljesen megkaptam, onnan folyamat a szájában volt a cicim :D
Azt hiszem a 3. nap indult meg a tejem, addig az előtejet kortyolgatta.
Köszi! És azt kérdezhetem hogy baj-e ha nem viszek be többletkalóriát a szoptatás miatt?
Mindig annyit eszek amennyit kivánok, nem szoktam sokat enni, sőt most a terhesség végén szörnyen nehéz mozogni, nem esik jól a kaja, csak ha aznap sokat mentem gyalog. pont emiatt nem is eszek sokat, kb annyit eszek amennyit terhesség előtt ettem, és szerintem szülés után se leszek nagyevő.
Akkor tudok jóizűen kajálgatni ha aznap sokat jövök-megyek-tornázok.
De a tejet ez befolyásolja?
A legjobb tejszaporító a baba. Nekem a kórházban, meg az első egy hétben kb folyamatosan mellen volt, ha épp nem aludt. Igyál sok folyadékot, kalóriatöbblet nem kell. A szervezet tudja a dolgát, tudja, milyen tej kell a picinek, nem kell zsírt-zsírral enni, hogy "erős" legyen a tejed (én kaptam ilyen tanácsot 😅)
Elég hamar beállt a kereslet-kínálat.
Én is javaslom, hogy keress egy szoptatási tanácsadót, aki ellát naprakész infókkal, magabiztos tudással.
Pl az első növekedési ugrásnál (3 hetes kor körül) sokan hiszik, hogy kevés a tej, mert a baba sokszor kér mellet. Ezt épp azért csinálja, mert sok energiára lesz szüksége, ezáltal több tejre is, és felszaporítja magának, hogy legyen elég, amikor kell. A kétségbeesett anyuka pedig ilyenkor nyúl tápszerhez, mert "kevés a tej". Sajnos sok gyerekorvos is a tápszert ajánlja ilyenkor a szoptatási tanácsadó helyett.
Fontos az is, hogy igény szerint tedd mellre a babát. A "3 óránként 15 perc szoptatás" javaslat elavult, és pont szervezet természetes működését zavarja össze. Hiszen a baba nem egy gép,te sem órára eszel, hanem amikor éhes vagy. Ő is így működik. Egy amyatejes babát nem lehet túletetni. Az amyatej a legkönnyebben emészthető táplálék, ws az a tévhit is butaság, hogy ha ráetetsz a "régi" tejre, az keveredik a gyomorban, és hasfájást okoz.
Ja, a hasfájás... Bármit ehetsz. Max ha valami láthatóan gondot okoz, azt kerüld. A kólika meg vagy lesz, vagy nem. Nem lehet kivédeni semmivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!