Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogyan alakult a szoptatás...

Hogyan alakult a szoptatás azoknál az anyukáknál, akik a terhesség alatt egyáltalán nem terveztek szoptatni, legalábbis nagyon negatívan álltak eleve a dologhoz?

Figyelt kérdés

Már nagyon várjuk a kisbabánkat, hála Istennek minden jól alakul eddig, jelenleg panaszaim sincsenek, bár mint olvastam, ez eléggé jellemző a második trimeszterben a kismamáknál. Viszont van egy dolog, amitől a víz kiver, de nagyon, az pedig a szoptatás. Szerencsére itt (külföld) egyáltalán nem érdekel senkit, hogy mihez kezdek, a legtöbb nő nem szoptat, tehát nem lenne gond ha én sem szoptatnék. De nem is erre irányul a kérdésem. Mert nekem vannak terveim, hogy azért szeretném megpróbálni. Nem akarok hazudni, sem szépíteni a helyzetet, mert a kérdés szempontból szerintem fontos az őszinteség (meg úgy mindig számomra), undorodom az egésztől, csakis kizárólag kényszerből fogom csinálni, ha csinálni fogom. Olvastam olyanokról viszont, hogy akár 20 órát is tud egy baba szopni. Ez engem halálra rémiszt. Én ez nem fogom csinálni! Annyira nehéz ez. Mert nem tudod előre milyen babát kapsz, milyenek lesznek az igényei. Hiába tervezem én, hogy max. 20 percig fogom meg ilyenek, lehet hogy még véletlenül sem így fog összejönni.

Ha számít, semmilyen trauma nem ért, szex közben egyáltalán nem bánom mit csinál a férjem a melleimmel stb. Maga a tudat, hogy egy mozgóbüfé leszek, kikészít, múlt este aludni sem tudtam rendesen. Őrlődöm belül, hogy ennyire rosszul vagyok ettől. Nem értem, hogy miért, nem akartam ezt, nem kértem ezt az érzést. Ez az egyetlen dolog, ami taccsra vág, már a gondolat is. Arról nem is beszélve, mikor valaki leáll nekem erről regélni, hogy hát milyen csodálatos dolog, ő mennyire imádta és néz bambán rám, hogy nekem mi a bajom ezzel. Mintha nekik nem lenne bizonyos dolgokkal kapcsolatban nehézségük, ez alapján én is mondhatnám nekik, hogy mi olyan nehéz abban, hogy tartani kell egy diétát (csak példának írtam, mert az egyik emiatt járt pszichihológushoz). De én soha nem ítélkeznék, okoskodnék, hiszen nem jártam a cipőjükben, nincs is közöm hozzá. Persze itt pár embert kivéve nem igazán érdekel senkit a dolog, de még így is zavaró és dühítő is, mert úgy érzem rám akarnak erőszakolni valamit, amit már így is nehezen tudok elképzelni. Jelentkeztem szoptatós kurzusra is, hát na, meglátjuk mi lesz abból is. Kb. mintha vágóhídra kellene menni.

Csak azokhoz szól a kérdésem, akik hasonló helyzetben vannak vagy voltak, akik imádnak szoptatni (ami remek dolog, jó nekik), azokhoz nem! Tiszteletem az övék, de nem vitázni jöttem, se időm, se kedvem, értelme sincsen belemenni.

Ti anyukák, akiknek nehezére esett, hogyan kezeltétek ezt a helyzetet? Megpróbálkoztatok a szoptatással? Hogyan sikerült? Meg úgy összességében véve hogyan csináljátok ezt az egészet? A szülés után mi és hogyan zajlott?

Köszönöm szépen előre is a segítséget!

2022. febr. 21. 10:43
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
82%
Én egyáltalán nem akartam szoptatni, mondogattam is hogy nekem úgyse lesz tejem, ennek ellenére ha nem is max gőzzel, de próbálkoztam másfél hónapig. A legtöbb amit egy nap alatt le tudtam fejni a szopott mennyiségen felül, húsz ml volt. Na aztán elengedtem, megkönnyebbültem, gyerek se hiányolta, nekünk így volt jó.
2022. febr. 21. 12:32
 12/24 anonim ***** válasza:
58%
Meg a masik.. nincs keresni valoja a cicin mikor mar kint a foga es eszik normalisan.. en nem az az anyuka leszek aki itt fog sirankozmi hogy a 2 eves gyereke ragokanak hasznalja a mellbimbojat 10-es voltam
2022. febr. 21. 12:32
 13/24 anonim ***** válasza:
43%
12. Lol :D Azért szerintem ezt ne te döntsd el. Tartsuk tiszteletben annak a döntését is, aki az ajánlások szerint 2 éves koráig akarja szoptatni a gyerekét. Senkit ne bántsunk a döntése miatt.
2022. febr. 21. 12:46
 14/24 anonim ***** válasza:
70%

#4 vagyok, Kérdező, szerintem a magyar társadalom nem feltétlenül szoptatáspárti, talán itt jobban szeretnek az emberek a más dolgába beleszólni mint máshol, de ez pro es kontra így van, aki

meg szoptat, azt meg azzal találják meg h minek, miért nem időre, miért időre stb. Ezeket a köröket rövidre kell zárni, mert mindenben ez van (miért adsz neki csokit/miért nem adsz neki csokit, később minek veszel neki telefont/miert nem veszel neki stb). Meg kell húzni a határokat, hogy te és az apa mit tartotok fontosnak (szoptatásban nyilván Te, mivel a Te testedről van szó).

Ami tény, hogy kutatások bizonyítják a szoptatás előnyös élettani hatásait, de egyébként ezek nyilván nem olyan dolgok, amik egymagukban meghatároznák a gyerek kilátásait.

Vannak egyébként cikkek erről, amit érzel keress rá (szoptatási averzió, nursing aversion, vannak online támogató csoportok is).

2022. febr. 21. 12:49
 15/24 anonim ***** válasza:
77%

Szia

Én is ugyanígy voltam mint te. Első gyerekem arcizom letapadás, feszesség miatt nem is tudott, neki tápszeres táplálás mellett fejtem, mert tejem fura módon, nagyon sok volt. 3 hónapos koráig csináltam, mert különben nagyon fájt volna, aztán kértem gyógyszert, hogy elapasszam. Második gyerekemet 2 hétig csak szoptattam, de nagyon macerás volt nekem, hiába mondják, hogy az az egyszerűbb, hát nekem nagyon nem az volt😅 elkezdtem fejni és mellette tápszert is adni, nála a 2. Hónapban hagytam abba a fejést. Nekünk jobb így sokkal.

2022. febr. 21. 13:27
 16/24 anonim ***** válasza:
42%

Az aranyórán betömték a mellemet a szájába, onnantól nem volt kérdés, hogy ez lesz

(pedig azt mondtam, hogy biztoshogynem!)

2022. febr. 21. 14:22
 17/24 anonim ***** válasza:
71%
Én ugyanígy voltam vele, undorodtam az egésztől, ma napig így vagyok vele, a kórházban muszáj volt,erőltették, ahogy hazaértem fejtem, aztán 1 hónap múlva már csak tápszert kapott. Engem pont nem érdekel mások mit csinálnak, és a véleményük sem, én így voltam kiegyensúlyozott és a babám is.
2022. febr. 21. 14:26
 18/24 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a további válaszokat, segítséget minden kedves válaszolónak. ❤️
2022. febr. 21. 15:42
 19/24 A kérdező kommentje:
*válaszadónak 😊
2022. febr. 21. 15:43
 20/24 anonim ***** válasza:
100%
Én csak annyiban tudok hozzászólni hogy ugyanezt érzem, mint a kérdező. Taszít mégis mivel a csapból is ez folyik hogy ez az egyetlen elfogadott megoldás ha van teje az ember lányának és mivel a kórházban senki nem fogja valószínuleg megkérdezni hanem rácuppantják a mellemre, én is úgy állok hozzá hogy meg fogom próbálni…de ha nem akarom tovább szólnom kell a védőnőnek róla? Félek az ítélkezéstől meg a győzködéstől.
2022. febr. 21. 16:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!