Másnak is szívás a szoptatás? Hosszú lesz.
3,5 hetes a második gyermekem. Még nem állt be a megfelelő tejmennyiségem, így pótolni kell 30-60 ml-ket. Egyfelől szerettem volna őt rendesen, igény szerint szoptatni. Másfelől pedig a család már nem nagyon támogat ebben és én is kezdek belefáradni. Egy etetés nagyjából két óráig tart. Szopizik olyan 30-60 percet. Ha bealszik, keltegetem vagy mellet váltok. Utána úgy tűnik, megnyugodott, de amikor leteszem, megint sírni kezd és keresőmozdulatokat végez a kis fejével. Vissza cicire, pár perc szopi után ugyanez. Ha a férjem itthon van, akkor általában javasolja a 30 ml tápszer pótlást. Aztán néha még 30 kell, mert ugyanígy sír és keresgél. Cumisüvegből kapja. Szóval ez olyan másfél-2 óráig húzodik.
Ha nincs itthon senki, akkor megpróbálom mellen elaltatni, ami még fél - 1 óra.
Néha 20 perc múlva ébred, néha 6 órákat alszik. Megfelelően gyarapodik. Nem adtam cumit, ha sír, mellre teszem.
A nagyobbat nem igazán tudtam még ennyire sem szoptatni, így most gyakorlatilag kezdő/újrakezdő vagyok. Anya és anyósom sem tudott szoptatni, ők is folyamatosan a tápszert ajánlgatják.
És ugye ott a nagyobb gyermek is, akivel alig tudok foglalkozni, egy szimpla zuhany megszervezése is kihívás a 2-3 órás szoptatós feladatok mellett. Plusz ott a háztartás meg a férjem. Plusz valamikor fejnem is kell, hátha szaporodik a tej, de legalább legyen mivel pótolni, ha kell. Laktoherb teát iszom.
Mindennek meg akarok felelni, de semmi sem sikerül. A családi béke oda, folyton ideges vagyok. A férjem napi 2-3 órát dolgozik, így beszáll a teendőkbe, ha szólok, de már az is idegesít, hogy a legapróbb dolgot is mondani kell neki. Nem 1x,nem 2x. A főzésben ügyes szerencsémre. :) De mindent én találjak ki, szervezzem meg, de erre így már nem maradt energiám.
Idegesít az is, hogy a pótlás miatt elapadhat szép lassan a tejem.
Más babák hatékonyabban szopiznak ennyi idősen?
Más hogy csinálja a szoptatást és a többit, akinek nincs elég teje?
Köszi, ha segítesz.
Előző. Nem, komcsi találmány. A gyárból 3 óránként mehettek a gyári bölcsibe szoptatni.
Anyám ugyan diplomás, 75 éves, de nekik már a kórházban a szülés napjától 3 óránként 20 percre hozták a babákat szoptatni. Ja és éjjel nem volt szoptatás, teáztatni kellett.
Az orvosok, védőnők így utasították az anyukákat mind. Üljön le anyuka a székbe, tegye maga elé az órát, 20 perc.
A gyereknek ez a legjobb.
Aki lazább volt, az megetette otthon 2 óránál is.
Beléjük égett, Anyu okos, normális nő, az agya egyik felével megérti hogy most nem ez az instrukció, másikkal meg mindig elmondja újra, hogy mi nem sírtunk, hamar megtanultunk 20 perc alatt enni, és éjjel pihenni kell a gyomornak. Na meg a hozzátáplálás 3 hónaposan.
Mindig megkérdezi, van-e még tejem (6 hónapost és 2,5 évest szoptatok), mert azt hiszi, az elapad és kész. Pl neki 6 hónapos koromban. Sírt miatta de onnantól adta a HT-t. Soha nem fogja megérteni és beépíteni a fejébe, hogy ez a szoptatási gyakorlat logikus következménye
Igen, nálunk is anyós, illetve az ő szülei orvosok, anyukája konkrétan gyerekorvos. Teljesen le vannak ragadva ott, hogy éjszaka a baba ne egyen, ha ébred, tea. Nekik még nincs meg az, hogy az anyatej a használattól termelôdik, így pl anyósomnál is “spontán elapadt”, nem gondolják, hogy bármennyire is közre játszott az, hogy rendszeresen kapott pótlást a gyerek tea, rizsnyák formájában cumisüvegből. Nem tudják mi az a cumizavar, tőlem hallották először és csak hüledeznek, hogy ilyen nincs.
Sőt, ha rájuk hallgattam volna, akkor lett volna egy nagyon hasfájós babám, mert ugye 20 percet egyen, éjszaka aludjon. Csak ő erről nem tudott, így a kérdezőhöz hasonlóan viselkedett az első pár hétben. Azt hiszem a 2. héten jöttem rá, hogy azért sír, mert éhes, onnantól kezdve megszűntek az órákig tartó sírások. Anyósom néha el is gondolkodik, hogy lehet az ő gyerekei is ezért sírtak olyan nagyon, de neki eszébe sem jutott, hogy talán az ösztöneire kellene hallgatni, vakon követte a gyerekorvos anyja tanácsait, akinek a mai napig mindenre az a válasza, hogy fáj a hasa. Minderre rájön, hogy mikor felállították a hasfájós diagnózist, nem azt csinálták, hogy akkor esetleg elkezdték masszírozni a baba pocakják, hanem csak mantrázták neki, hogy fáj a hasi, mindjárt elmúlik. Meg sem próbáltak segíteni rajta. Ez azért így nagyon kényelmes, hiszen így is úgy is az a vége a dolognak, hogy nem foglalkoznak a kisbabával. Nekem ezért a birkapörköltes elméletem, de amit te leírtál, abban is van bőven ráció!
Naház igen, a pszichoszomatika Magyarországon így kezdődik. A baba nem lehet magányos, nem vágyhat ölelésre, a szívdobogásodra, jaj ne vedd fel, mert megszokja, liberális ősanya vagy.
Fáj a hasa? Ó igen. Szegeeeeny. Akkor ringatni kell...
Meg tudod, mindig érvelnek ezzel, hogy manapság, meg a modern nézetek. De valójában 50 évet kivéve mindig ezek voltak a nézetek. Gondolod a természeti nèpeknél órát néznek, kockáztatják, hogy elmegy a tej? Vagy a királyfit a szoptatódajka 2 orát ordíttatta?
Az mas dolog, ahol valamilyen módon a nyomor szólt közbe, de az nem a norma hanem egy tragédia. Pl a kukoricás szèlén letették a babát mert anyának kapálni kellett hogy ne haljanak éhen.
Igen, én is mindig azt mondom, hogy nehezen képzelem el az ősasszonyt a Szavannán, ahogy veszi elő a stoppert, majd a síró csecsemőt dobja el, hátha erősebb lesz a tüdeje alapon, ha csak nem jár arra egy hiéna és viszi el a magányosan sírdogáló dedet.
Amúgy is lehet hallani, hogy nyel a baba, tehát eszik is, nem csak cumizik, ezt nyilván az tudja, aki szoptató anya, meg esetleg nem siket és van egy 80-as IQ-ja. Mint írtam, az én babám max fél óra alatt végez (most pl 12 perc alatt), nem igényli a cumizást egyáltalán, csak evésre használ. Pedig nagyon türelmesen kivártam az első hetekben, hogy mi fog kisülni ebből, azt lám, az aminek ki kell: eszik és megy a dolgára. Éjszaka eszik ugyan 2x, de magától vissza alszik, nettó 20 perc… tény, sokat gondolkodom azon, hogy kistesóval hogy fogom megoldani, erre nincs ötletem. De az, hogy egy újszülött 1-2 órát is eszik, teljesen rendben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!