Másnak is szívás a szoptatás? Hosszú lesz.
3,5 hetes a második gyermekem. Még nem állt be a megfelelő tejmennyiségem, így pótolni kell 30-60 ml-ket. Egyfelől szerettem volna őt rendesen, igény szerint szoptatni. Másfelől pedig a család már nem nagyon támogat ebben és én is kezdek belefáradni. Egy etetés nagyjából két óráig tart. Szopizik olyan 30-60 percet. Ha bealszik, keltegetem vagy mellet váltok. Utána úgy tűnik, megnyugodott, de amikor leteszem, megint sírni kezd és keresőmozdulatokat végez a kis fejével. Vissza cicire, pár perc szopi után ugyanez. Ha a férjem itthon van, akkor általában javasolja a 30 ml tápszer pótlást. Aztán néha még 30 kell, mert ugyanígy sír és keresgél. Cumisüvegből kapja. Szóval ez olyan másfél-2 óráig húzodik.
Ha nincs itthon senki, akkor megpróbálom mellen elaltatni, ami még fél - 1 óra.
Néha 20 perc múlva ébred, néha 6 órákat alszik. Megfelelően gyarapodik. Nem adtam cumit, ha sír, mellre teszem.
A nagyobbat nem igazán tudtam még ennyire sem szoptatni, így most gyakorlatilag kezdő/újrakezdő vagyok. Anya és anyósom sem tudott szoptatni, ők is folyamatosan a tápszert ajánlgatják.
És ugye ott a nagyobb gyermek is, akivel alig tudok foglalkozni, egy szimpla zuhany megszervezése is kihívás a 2-3 órás szoptatós feladatok mellett. Plusz ott a háztartás meg a férjem. Plusz valamikor fejnem is kell, hátha szaporodik a tej, de legalább legyen mivel pótolni, ha kell. Laktoherb teát iszom.
Mindennek meg akarok felelni, de semmi sem sikerül. A családi béke oda, folyton ideges vagyok. A férjem napi 2-3 órát dolgozik, így beszáll a teendőkbe, ha szólok, de már az is idegesít, hogy a legapróbb dolgot is mondani kell neki. Nem 1x,nem 2x. A főzésben ügyes szerencsémre. :) De mindent én találjak ki, szervezzem meg, de erre így már nem maradt energiám.
Idegesít az is, hogy a pótlás miatt elapadhat szép lassan a tejem.
Más babák hatékonyabban szopiznak ennyi idősen?
Más hogy csinálja a szoptatást és a többit, akinek nincs elég teje?
Köszi, ha segítesz.
Ugyan nekem tejem volt, csak a kicsinek nem volt szopóreflexe... az első 2-2,5 hónapom arról szólt, hogy laposkúszásban sprinteltem zuhanyozni/pisilni... én is megkaptam,hogy hagyjam az egészet, tápszerezzem... (hiába fejtem úgy nem jött csak max 10-20ml. Kézzel ha fejtem lejött 5dl de kinek van ahoz türelme?) Nem adtam fel, kibírtam. Aztán idővel gyönyörűen sikerült szopiznia a kicsinek, mostmár rendben vagyunk. És nem, nem szokott kézbe...
Azt javaslom tarts ki még kicsit. Próbáld mindig cicire tenni, ha keresi. Beáll a kereslet-kínálat és könnyebb lesz. De ehhez ah kell, hogy minnél többet legyen cicin. Ha nem is eszik, az inger megvan és a tej attól iy szaporodik:) kitartás!
Szerintem 3,5 hetes korban ez teljesen normális. A tápszeres pótlás nem indokolt (en nem vagyok merev ebben, de tényleg nem), főleg az anya akarata ellenére.
A 4. trimeszterről hallottál már? Ilyenkor a babák szinte folyton testkontaktust igényelnek.
A 3.héten ráadásul növekedési ugrás is van, amikor tényleg folyton mellen akarnak lenni, mert több tej kell, mint eddig. Ekkora baba nem lakik jól 20 perc alatt. Ha megemelkedik a tejtermelés, kevesebb idő is eleg neki, de ahhoz sok mellen levés kell.
Nem kutya, hogy "le" kelljen szoktatni. Hordozast próbáltad?
A hordozás hasznos lehet, sajnos eddig nem tetszett neki. Majd még próbálkozom.
Rengeteg cikket elolvastam a témában, igyekszem is megfogadni, de a legyen többet mellen a baba nem megy. Igen, 4. Trimeszter, de imádom mindkét gyerekemet... Nem rakhatom ki a nagyobbat a kamrába, hogy majd előveszem pár hónap múlva, amikor már elég a tejem és gyorsabban szopizik a kicsi...
Ha növekedési ugrás, akkor par nap es jobb lesz, ha testkontaktus igény, akkor a hordozás segít.
A nagyobb gyerek mekkora? Szoptatás alatt nem tudsz vele foglalkozni?
8
Alapvetően egyetértek veled.Viszont így, hogy apuka napi 20 órában a családdal lehet, így azért szerintem támogathatná anyukát abban, hogy nyugodtan kísérletezhessen, hogy milyen szoptatni, ha már ez a vágya és olyan kivételes helyzetben vannak, hogy ennyi időt együtt töltenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!