Lehetséges kötődő meg igény szerinti szellemiségben korlátozni a szoptatást?
Azt hittem a leválasztás majd spontán alakul, de ahogy a szoptatás elkezdésével is bajban voltunk, úgy úgy tűnik a lezárás sem lesz magától értetődő.
Nem akarom sürgetni, szó se róla. Csak már fáradok. Nekem már sok. Jó érzés összebújni, jó érzés, hogy megnyugszik a mellemen, a lelki részét imádom a szoptatásoknak, de már lassan 15 kilót fogytam (terhesség előtti súlyhoz mérve, és eleve átlag súlyú voltam), és egyszerűen kimerültem. Érzem, hogy egyre fáradtabb vagyok, egyre kevésbé bírom fizikailag. Vitaminokat, vasat szedek egy rakást, azok segítenek valamennyit, de nyilván csodát egyik sem csinál.
Éjszaka a legnehezebb. Állítólag idővel egyre többet kéne aludnia, de még mindig ugyanúgy 2-3 óránként ébred (vagy gyakrabban, ha éppen valami nyűgje van, vagy front jön vagy fura a holdállás), és nem elég ringatni, szopizik is ilyenkor mindig, és nem csak nyammog a cicin, hallom és érzem, hogy rendesen eszik. 8 hónapos, még kicsi, tudom, ezért is mondom, hogy nem sürgetem, és nem is akarom végleg leválasztani egyelőre, csak kicsit csökkenteni a mennyiségen. Apránként csak, hogy kb fel se tűnjön neki. Igény szerint szoptatom a kezdetektől fogva, most is BLW-vel megy a hozzátáplálás, tök jól halad, de neki ez még inkább csak játék, ismerkedés, ami persze normális és rendben is van, csak közben meg úgy érzem, hogy nem haladunk sehova se a hozzátáplálással se az étkezések "kiváltásával". Szeptemberben négy órában visszamegyek dolgozni, akkor 14 hónapos lesz, addig még ugye van bőven időnk, de minimum a délelőtti szoptatásokat teljesen el kéne hagyni, és valamit az éjszakával is kezdeni kell, ha értelmes munkát akarok végezni, mert így egyszerűen nem tudok funkcionálni (szellemi munkát végzek, hát szóval... most az nem erősségem, maradjunk annyiban). Ezért gondoltam volna most valahogy nekiállni, hogy valami történjen, hogy legyen ideje mindkettőnknek megszokni egy új rendet, de egyszerűen ötletem sincs, hogy hogy kezdjek neki. Minden netes fórumon, az lll.hu-n és hasonlókon a végleges elválasztásról írnak, a szoptatások korlátozásáról, ami viszont valahogy beleilleszthető az igény szerintiség meg a kötődő nevelés gyakorlatába, őszintén szólva semmit sem találtam.
Ti ezt hogy csinálnátok? Hogy kezdenétek neki? Mit változtatnátok egyáltalán?
Egyelőre a "tűrök és majd alakul magától" elvet követem, ez a gyereknek nyilván jó, a kapcsolatunknak főleg, de nekem meggyőződésem, hogy a babának az az elsődleges érdeke, hogy én is kiegyensúlyozott és egészséges legyek, az meg így hosszú távon biztosan nem leszek.
Ne érezd morbidnak a tápszert. :) Nekem is csak addig volt az, amíg nem láttam, milyen jóllakottan dől ki, miután bepuszilta.
Lehet, ha kialudnád magad, jobban lennél, erre pedig jó lehet a tápszer, ha csak pár éjszakára is. Bár lehet, el sem fogadja, azért egy próbát megérhet.
A másik szerintem nehezebb, de ha már kitapasztaltad, hogy mikor eszik rendesen, akkor evés időben szoptasd.
Végül az, amiért lehet máglyára leszek küldve, és megértem, ha ellenzed (de ötlet), a cumi.
A legfontosabb, hogy te össze tudd szedni magad kicsit testileg-lelkileg, mert a kicsinek erre is nagy szüksége van, amellett, hogy neked sem jó, ha így éled meg ezt az időszakot.
Én ezért választottam el a lányom. Mert akkorra már 13kg-t fogytam.
De ő akkor már 2 éves volt (pontosan).
Szerintem adj neki saját magad által főzött főzeléket. A BLW megmaradhat kísérletezésnek, de azzal jóllakni nem fog 8 hónaposan!!!
Etesd meg rendesen. Az én lányom ekkortájt imádta pl a sütőtökös krumplit, meg a többi kevert főzeléket.
A blw sajnos ilyen. Nagyon jó, hogy megtanul magától enni de nem lakik jól. Ezért próbálna minél többször szopizni, éjszaka is pótolni.
Én úgy csinálom, hogy kap valamit a kezébe evés közben amin tud nyammogni, gyakorolni hogy kell fogni szóval egy rész blw, de közben alig észrevehetően kanalazok a szájába :D kiváltani étlezést a blw-vel, 1 éves korig biztos nem fogsz. Addig ez lesz ami most van szinte.
Cumit még nem próbáltuk, de nyugtatásra újszülöttként sem kérte a mellem igazán, most is vagy a ruháját morzsolgatja, vagy az ujját szopizza, szerintem a cumi nem segítene, ha már vannak kialakult módszerei.
A főzelékekkel, pépes ételekkel és úgy általában az etetéssel nekem az a problémám, hogy nem engedi, hogy etessem :D Ha kanállal közelítek, akkor elveszi tőlem, és ha etetni akarom, akkor szájzárat kap, egyszerűen nem hagyja. Ez így volt a kezdetekkor is, ezért próbáltuk ki a BLW-t, amivel legalább eszik is valamit (de hát egy fél banántól vagy egy paradicsomtól ne várjunk csodát... az a pár falatka hús meg tojás ami lecsúszik így mellékesen a tésztaszószból, az meg annyira nem lehet számottevő). És úgy tudom, hogy a hagyományos hozzátáplálásnál is most lehetne áttérni a darabosabb kajákra, akkor most álljak neki pürézni? Ez olyan fura nekem. De amúgy már én is gondoltam rá.
A tejpépeket kipróbálom vacsorára, bár nem tudom, az mennyire hasonlít mondjuk egy tejbegrízhez, azt adtam már neki gyümölcsökkel, de a gyümiket kiette belőle, a gríz maradt :D
Mindenesetre nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget! :)
A főzelék nem = a pürével!! Készítsd darabosra. Krumplidarab, répadarab... Legyen benne.
1 kanál nálad, 1 kanál nála. Esetleg kitalálsz valami mondókát is hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!