Vettem be gyógyszert és szoptatok, mikor ürül ki a szervezetemből vagy a tejből?
Figyelj!!!
Azt eldönteni, hogy gyógyszerszedés mellett szoptathatsz-e illetve ki kell-e öntened a tejed, csakis szakember jogosult! És nem kizárólag és elsősorban a kezelőorvosodra gondolok, hanem szakképzett szoptatási tanácsadóra is!
Nagyon sok mindentől függ ugyanis, hogy milyen esetben kell abbahagyni a szoptatást és mikor nem szükséges. Igaz, hogy szinte minden tájékoztatón azt írják, hogy szoptatás mellett nem szabad/ajánlott, de ez sokszor nem valós okot takar, csupán azt, hogy nem állnak rendelkezésre ilyen adatok a pontos véleményhez. (Azaz, azért nem tanácsolják, mert nincs elég adat arról, hogy szoptatás mellett mekkora a mellékhatások valószínűsége.)
Ezen kívül fontos még: milyen (mennyire komoly) betegséged van, pontosan milyen hatóanyagú a gyógyszer, mi a hatásmechanizmusa, mennyire indokolt a kezelés, mennyi idős a babád (ill. milyen arányban szopik), meddig kellene gyógyszert szedned stb. Mindezek alapján egy hozzáértő személy jól meg tudja saccolni, hogy milyen dózisú hatóanyagot kaphat a babád a szoptatással és hogy ez milyen hatással lehet rá. Azaz, hogy folytathatod-e a szoptatást vagy sem. (Bizonyos esetekben a tápszerezés akár rosszabb is lehet, mint a gyógyszerszedés melletti szoptatás.)
Szóval én mindenképp megkeresnék egy (szak)tanácsadót is a helyedben, hogy neki mi a véleménye! (Ők toxikológiai és farmakológiai képzettséggel is rendelkeznek, szóval nem laikusok.)
Ilyen esetekre beválhat al előre lefejt és lefagyasztott tej. Ez most persze nem segít rajtatok, de legközelebb talán igen. Nem árt, ha van egykét napi adag a mékyhűtőben, a biztonság kedvéért.
Nem tudom, milyen gyógyszert szedsz, de rendszerint az utolsó szem után 12, maximum 24 órával már biztonsággal szoptathatsz. A gyógyszerek többségénél pedig egyáltalán nem kell felfüggeszteni a szoptatást, olyan minimális mennyiség kerül át a tejbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!