Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szobatisztaság » Soha nem lesz szobatiszta? El...

Soha nem lesz szobatiszta? El vagyok keseredve :- (

Figyelt kérdés
3 èves mult a kisfiam juniusban es nem jutok annal tobbre, hogy nehanapjan belepisil a bilibe.Ha leveszem a pelenkat rola akkor odapisil ahol eppen van es csak utana szol.Mar nagyon magam alatt vagyok.Nem mehet ovodaba sem igy.
2015. szept. 6. 22:35
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
69%

31 éves vagyok, amikor mi ovisok voltunk, senkin nem volt már pelenka, pedig volt, aki 3 éves kora előtt már ovis volt, egy kislány pl. 2,5 évesen már járt, ő a dadus unokája volt és hozta magával minden nap. Ő sem volt pelenkás. Csak egy kisfiú pisilt be néha dacból, meg be is kakált, na de vele súlyos gondok voltak.

Nagyon károsnak tartom a mai felfogást, h az ovis korú gyereken legyen még pelenka, meg hogy nem érett még rá....Lassan oda jutunk, h az elsős-másodikos gyerekeken is pelenka lesz még és megmagyarázzák, h nem érettek még a wc-zéshez.

Egy 3 évesnél már nem erőltetés, ha anyuka leveszi róla a pelust, hagyja, hogy bepisiljen párszor, h érezze, milyen az a pisilés fizikailag, h van egy inger és aztán a pisis meleg, lecsorog a lábán, vizes lesz a nadrágja, az hideg...hagyni kell, hiogy a kicsi maga jöjjön rá, miért is van feltalálva a WC. Pelenkában ezeket nem lehet érezni, ott bemegy a pisi, egy anyag felszívja és zselészerű anyaggá alakítja azonnal.

2015. szept. 7. 11:58
 12/22 anonim ***** válasza:
Igen, valóban érdekes, hogy harminc évvel ezelőtt nem három négy éves korban lettek szobatiszták a gyerekek, ahogy én sem..., mert én másfél éves voltam. Szerintem is túlzás, hogy egy három évesre még rá kell hagyni a dolgot... Igenis játszmázhat egy három éves az anyjával, ahogy velem is tette. Nem lett lelki sérült a gyerekem, hogy évesen és 3 hónaposan nem hagytam rá a dolgot. Ha nem forszírozom a kérdést, akkor várhattam volna a következő nyárig a szoktatással és maradt volna itthon plusz egy évet , ahelyett, hogy az oviban a kortársai között szocializálódik??? Nem hagytam!!! Pikk-pakk szobatiszta lett még éjszakára is!
2015. szept. 7. 16:09
 13/22 anonim ***** válasza:
38%

"harminc évvel ezelőtt nem három négy éves korban lettek szobatiszták a gyerekek, ahogy én sem..., mert én másfél éves voltam."

Es az a generacio tele is van csupa frusztralt, szenvedelybeteg, boldogtalan, sikertelen, onbizalomhianyos, vagy egyeb psziches betegsegekkel/hianyossagokkal kuzdo emberekkel. Egy totalisan beteg generacio.

Biztos az volt a jobb?

2015. szept. 7. 22:05
 14/22 A kérdező kommentje:

Koszonom szepen a sok valaszt. Mindenkinek zold kezet adtam.

Soha nem volt eroltetve a bilizes, tavaly nyaron, amikor elmult 2 eves, akkor probalkoztam eloszor a bilivel, de nem ugy hogy levettem rola a pelenkat. Estenkent furdes elott pisilt a bilibe es volt ovacio meg orom.

Most nyaron, mikor elmult 3 eves, probalkoztunk eloszor a nyaralonkban, hogy levettuk rola a pelenkat. Volt hogy belepisilt, de leginkabb bepisilt es nezett magan vegig, hogy bepisilt. Csereltuk az alsonadragot es mondtuk neki hogy szoljon ha pisilnie kell.

A kakinal hoztuk a bilit amikor lattuk hogy kezdi nyomni, de uvoltott amikor levettem a nadragot rola, es nem kakilt amig vissza nem adtam a pelust.

Tegnap este itthon levette a pelenkat es magatol belepisilt a nappaliban az odakeszitett bilibe. Oromoda, rajongas, utana raadtam egy alsonadragot. 20 perc mulva belepisilt, es utana szolt hogy pisi, takarithattam a padloszonyeget :-(

Valamelyikotok irta, hogy nem volt pelus a kicsin, es 2 ora mulva szolt neki hogy nem kell pisilnie? Nekem ez a 2 ora furcsa, lehet hogy szervi baja van a kisfiamnak, o akarhanyszor levettem rola a pelenkat es pisilt, utana fel oran belul meg legalabb haromszor bepisilt, kb. 10 percenkent. El sem tudom kepzelni hogy lesz igy szobatiszta, akarhova elmegyunk autoval, 10 percenkent meg kell allni pisilni?

2015. szept. 7. 22:05
 15/22 A kérdező kommentje:

Probalok nem frusztralt lenni, de egyre kevesbe megy :-(

Tavaly nyaron meg nem voltam az, pedig anyukam mar ket eve is eroltette a bilizest, de akkor meg hatarozottan nemet mondtam, amikor 1 eves mult juniusban a kisfiam. Harman vagyunk testverek, anyukank allitasa szerint mindharman masfel evesen szoba- es agytisztak voltunk, mert 1 evesen elkezdett biliztetni minket. Tudom hogy ez tulhaladott nezet, ezert is nem engedtem neki hogy 1 evesen biliztessem a kisfiam. De tavaly nyaron mar probalkoztunk, es iden is. Ha eppen olyan kedve van akkor bilibe pisilt, de leginkabb bepisilt es nem erdekelte.

Nem mas miatt vagyok mar frusztralt, hanem tenyleg ugy gondolom hogy itt az ideje hogy szobatiszta legyen, de semmi hajlandosagot nem mutat ra a kicsi :-(

Ma kakilt reggel, es lemostam a feneket es uj pelenkat adtam ra, aztan kb. 2 ora mulva megint kakilt, de folyosat, es nem is szolt hogy kakis es par perc alatt szetfolyt is kifolyt a pelenkan es a nadragon, es teljesen budos a kanapenk, nem tudom kiszedni a szagot :-( Nem tudom mit csinalnek ha pelenka nelkul csinalna ezt az agyon vagy a szonyegen.

2015. szept. 7. 22:13
 16/22 anonim ***** válasza:
4%
Azzal hogy idő előtt leveszed róla a pelenkát csak azt mutatod ki hogy egy akaratos ember vagy és egy picit sem képzeled magad a gyerek helyébe.... Hülye duma hogy vedd le róla malyd egy kis idő és szobatiszta lessz, ti vagytok türelmetlenek... Ha pl. A gyerek nem fog tudni valamit pl. a matekot erővel veritek a fejébe? A gyerek azért lett szobatiszta mert látta hogy azzal hogy anya sokat takarít sokat fárad miatta szomorú lessz hibásnak érzi magát és hamar szobatiszta lessz igen de lelkileg össze töröd akkor és valamilyen szinten már nem lessz olyan mint volt mert mindig hibásnak fogja magát érezni mert egy 3 éves úgy szereti az anyukáját ahogy mást nem és ha látja hogy miatta lessz ideges vagy miatta lessz szomorú lelkileg rossz lessz neki és összetörik. Igen régen hamarabb lettek szobatiszták a gyerekek igen de azért mert születésüktől úgy voltak nevelve pl. 30 éves mesztelenül szaladgáltak a gyerekek és oda pisiltek az udvaron ahová akartak de ez manapság nem illő. A kényelmes pelusok sem hibásak hiszen azért kényelmesek mert tugyák vannak akik lelkileg nem készültek fel rá és azoknak ne valami kényelmetlen vacak legyen a fenekükönn, a lelkileg éretséget sokan félre értelmezik az nem azt jelenti hogy tudni fofja hogy az neki jó ha megy hanem az az hogy képes az elengedésre és a kötődések megszakítására és képes kezelni a változásokat. Azért sír a gyerek mikor a bilire rakod mert nem képes elfogadni az új dolgokat ez a lelkilef nem érett van úgy hogy a gyerek 6 éves korára érti ezt meg ebben a szülő nem csinálhat semmit csak néha megpróbálja hogy érett-e már rá. Az én fiam 4 évesen azt mondta éjjel hogy "anya nem kell pelus nappalra csak éjjelre mert ott nem tudom tartani" mondtam ok..... Éjjelre 5 évesen mondta hogy meg akarja próbálni éjjelre pelus nélkük mondtam jó, nem ment neki 5,5 évesen már igen bár igaz néha néha becsúszott de úgy csináltam mintha nem venném észre. Ma már 6 éves minden renden vele és nem kellett erőltetni semmit és oviban sem volt gond szereztem egy papírt hogy nem érett rá a nevelési tanácsadótól és ok volt az ovi is. (Nekünk bugyi pelus volt használva)
2015. szept. 10. 23:01
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

Utolós, ugye azt azért elfogadod, hogy nem mindenki szeretné 6 éves korig húzni a szobatisztaságot, mint ti? Oké, a te gyerekedsnek valami baja volt, de egy egészséges gyerek nem törik össze bele, ha 2-2,5 évesen szobatiszta lesz:)

Hihetetlen, mit össze hablatyoltál itt arról, h a gyerek összetörik, ha látja, h anya takarít, hogy ez miatta van...tejóistennn:D Akkor ennyi erővel tisztába sem szabad tenni, mert a abba is tönkre fog menni a gyerek, hogy anyának most miatta kellettt visszafordulnia az ajtóból indulás előtt. Meg kanalat sem szabad a kezébe adni, az is erőltetés, hagyni kell 6 évesen is cumisüvegezni, nehogy belebetegedjen lelkileg a gyerek, h anyának a maszatolás után konyhát kellett takarítani miatta.

2015. szept. 11. 09:07
 18/22 anonim ***** válasza:
talan tulzas is volt az utolso elotti hozzaszolasban, de azt rengetegen lebecsulik mennyi rejtett frusztraciot, feszultseget lehet egy gyerekbe akarva-akaratlanul belenevelni kicsi koraban. Aminek aztan felnott korban mindenfele kovetkezmenyei lehetnek, olyanok is amikre az ember nem is gondolna.
2015. szept. 11. 10:16
 19/22 anonim ***** válasza:
Köszönöm a nagyszerű válaszokat a hozzászólásomhoz amit irtam lehet neked hülyeség és butaság de ez csak egy felnőttnek az egy gyerek ilyen máshogy kell kezelni és ha valamit nem akar a gyerek nem kell rá erőszakolni mert hogy ha a fiad pl. Később érő vagy ilyenek akkor szerinted már beteg nagyszerű anya lehetsz fiad csinál valamit ami neki jó és csak neked nem jó akkor te le akarod szoktatni és már beteg, most speciell nem a szobatisztaságra értettem hanem a többi dologra el sem tudod kébzelni milyen a gyerekek lelke mikor még fedezik fel a világot... És szobatisztaságra nevelés előtt nagy fal az hogy a gyerek születésétől fogva pelenkában van és ő ezt megszerette.... Kébzeld el ha valamit hordasz vagy megszeretsz (ezt egy kicsit nyersen fogalmaztam) kb.2 évig és erővel veszik el tőled az a leg jobb mikor a gyerek maga jön rá a pelenka nélküli életre. Előtte pedig csak beszélni kell vele a dolgokról izgalomba hozni a WC vel kapcsolatban és akkor maga fog rájönni hogy neki nem kell pelenka.... Vannak emberek akik még egy egyetemet járt+ doktorival rendelkező embernek sem hisznek...
2015. szept. 11. 15:51
 20/22 anonim ***** válasza:
Szerintem azt sokan elfelejtik, akik arról írnak, hogy régen a gyerekek így úgy amúgy már szobatiszták voltak két évesen, hogy a 30 évvel ezelőtti pelenka nem ugyanaz volt mint a mai. Sokkal kényelmetlenebb volt, nem zárta úgy magába a nedvességet, ezért csípte a babák bőrét... A mai pelusok kényelmesek, puhák, jól zárják a nedvességet így a gyerekek nem érzik kényelmetlenül benne magukat. Nálunk júliusban töltötte a kisfiam a 3 évet. Próbálkoztam vele két évesen, nem ment, visszaadtam a pelust, próbáltam idén tavasszal, nem ment, visszaadtam a pelust. Próbáltam júniusban és két nap alatt szobatiszta lett. Nem okozott gondot az, hogy visszakerült a pelus a sikertelen próbálkozások után, nem okozott gondot, hogy türelmesen vártam. Most az oviban teljesen szobatiszta, soha egy baleset. Ugyan nem vagyok pszichológus, de én nem értek egyet velük sok dologban. Mi egyéb más okból jártunk a fiammal pszichológusnál, amíg a saját ösztöneimre hallgattam, figyelembe véve a gyerek igényeit, nem volt gond, amint megpróbáltam a pszichológus által elmondottakat alkalmazni (evés gondunk volt/van, ő először az alvást akarta teljesen megmásítani a gyerekemnél, miszerint minden mindennel összefügg... stb) a feje tetejére állt a világunk, de szó szerint, már nem csak evés, hanem alvás és viselkedés problémákkal is küzdöttünk és nem csupán átmenetileg, hanem hosszú hosszú hetekig, majd úgy döntöttem marad minden az eredeti kerékvágásban, amitől az evés ugyan nem javult (nem is romlott), de legalább helyre állt a többi területen a rend. Szóval van akinek beválik amit a pszichológus, orvos, védőnő, nagymama, szomszéd, barátnő, internet mond, de én igenis azt gondolom kell a gyereknek az érettség a szobatisztasághoz, ha "erőszakosan" beleavatkozunk sokkal jobban hátráltatjuk. Azt sem mondom, hogy meg kell várni míg leteszi ő maga, érdemes kísérletezni, de rágörcsölni semmiképp, elvégre ha végiggondoljuk a pelenkába születnek bele, teljesen természetes, hogy van rajtuk, hogy gond nélkül abba pisilnek/kakilnak, majd egy nap úgy döntünk lekerül a pelus, ami 2-3 évig a fenekén volt, és onnantól kezdve már nem természetes a pelusba pisilni/kakilni, ilyenkor azt gondolom rendesen összezavarodnak, mindamellett, hogy természetesen rengeteget beszélünk róla, ő ettől még nem igazán érti mi ez a nagy váltás. De ez csak az én véleményem!
2015. szept. 14. 15:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!