Van valakinek jól bevált tippje, hogy hogyan lehetne könnyen, könnyek nélkül bilire/wc-re szoktatni a gyerkőcöt?
Kislányom 26 hónapos. Már nagyon szeretném, ha nem kellene pelust használni, főleg, hogy 3 hét múlva érkezik a tesó. Egy ideje már próbálkozunk a bilivel vagy wc-vel (szűkítővel), az elején nagyon ügyesen ment is a dolog, volt pisi-kaki, de aztán egyszer csak valami oknál fogva leállt és azóta nem hajlandó ráülni sem. Próbáltam már, hogy nem adtam rá pelust, csak bugyi-gatya, de nem igazán hatja meg, ha pisis a ruha rajta.
Egyenlőre avval is megelégednék, ha már csak éjszakára kéne pelenkát használni nála.
Van/volt valaki hasonló helyzetben? Mi segített?
Olyan furcsa dolog ez... Miközben pontosan tudjuk, hogy tág határok között mozog az az életkor, amikor a baba járni és beszélni kezd, vagy amikor elkezdődik egy kamasznál a nemi érés, és senki nem hiszi, hogy a 10 hónaposan járó és 11 évesen menstruáló gyerek jobb, mint aki csak mondjuk 15 hónaposan indul el és, és 14 évesen kezd menstruálni, a hasonló elven - egyszerű fizikai, idegrendszeri érettségen - alapuló szobatisztaságot már mindenki siettetni akarja. Miért? Mert az előttem szóló, gyereket soha az életükben nem nevelő idegenek véleményére adnak?
Az előbb nem írtam, de a 2 éves lányom "bilizik". Most is a bilin ül, büszkén újságolja, hogy épp most pisil. De mindig üres marad a bili! Egyszerűen fogalma sincs, mit kéne csinálni, nincs tisztában a dolog folyamatával, nem tudja akaratlagosan szabályozni! Mégis mit tenne ebben az esetben a "nem liberális" szülő? Nem engedné felállni, amíg nincs eredmény? Akinek hiányzik néhány üvöltözős, kiborulós óra, és ettől érzi magát felmentve a "liberális" címke alól ám tegye, én semmi értelmét nem látom, inkább megyek vele a játszótérre.
Hallod???
Ha te az én gyerekemet sirattatnád a wc-n az elveidből kifolyólag..1-részt repülnél, de előbb biztos a nyakadra lépnék...
Szerencsétlen gyerek, nem elég hogy le van passzolva, még egy ilyennel is kell lennie mint te..
És a szülők tudják??Gondolom hogy nem..különben már földönfutó lennél az tuti!!!
Őszintén megmondom, már nem tudom mely válaszok vonatkoznak rám.
Már írtam, nem erőltetem, csak minden nap elmondom 100x neki, hogy miért lenne jobb a bili. Én elhiszem, hogy mindenkinek vannak elvei, amit követ, vagy akaratosabb, türelmetlenebb ilyen téren, az nem én vagyok. De 7 éves koráig akkor sem várok! Már volt egy bilizős időszaka, de visszaállt, nem tudom miért, semmi olyan nem történt kis életében.
Úgy veszem észre egy lavinát indítottam el, és inkább egymás leszólása a cél, mint a kérdésre válaszolni.
Ha még olvassa a "kedves" 69%-os válaszoló, akkor ezt a cikket küldeném neki: [link]
Dióhéjban arról szól, hogy az éjjeli bevizelés nem csak 7 évesen, hanem sajnos felnőttkorban is létező (bár érthető módon agyonhallgatott) probléma, felesleges a "liberális" nevelésre fogni. Bár az is lehet, hogy te még a nefrológus szakembernél is okosabb vagy, akkor én kérek elnézést.
Ne haragudj..csak azért nem hagyhattam szó nélkül!
Én befejeztem..
És ne aggódj..nem fog pelenkát hordani még 7 évesen..de a kistesó érkezése miatt ne számíts sok jóra...mint írtam már, tapasztalatból beszélek.
2-es
Nem te tehetsz róla, csak idejött ez a troll, mi meg sajnos ráharaptunk a provokálására... Nem kellett volna foglalkozni vele, akkor nem lett volna ez.
Remélem, azért kaptál használható tanácsokat.
a 7 éves gyerek, nem csak szimplán éjszaka be-bepisilt...ahogyan irta az egyik válaszolo, igen, nála lelki eredetü problémák voltak..a szülöi felé volt ez jelzés, hogy foglalkozzanak vele, mert ö még "baba", csak hát a szülöknek ez nem esett le. sok sok beszélgetés, törödés kellett a gyereknek és hál istennek leszoktatta magát a -pelenkázásárol. a szülöket ez továbbra sem érdekelte, most ott tart a dolog, hogy 10 éves a kislány, gyülöli a szüleit, és ha elkapja a dili, akkor késsel megy az anyjának, apjának, hogy most öket leszurja..... a szülöket továbbra sem érdekli mind ez..a megoldást a pszichologustol várják.
a 3 évesnél a szülök nagyon is tisztában vannak azzal, hogy a gyerek hisztis, nem akar bilire ülni, de szimplán csak lustaságbiol, a kislánnyal 4 honapos kora ota vagyok, 2 év után elmentem a családtol, mert már minden terhet rám raktak, mivel nem találtak megfelelö embert a gyerekek mellé ( 4 gyerekük van), szinte könyörögve hivtak vissza ...a fizetésemet meg 3ezer eurora emelték... sok gyerekre vigyáztam, sok család életébe beleláttam...persze, itt nem az átlag családokrol van szo, hanem azokrol, akiknek a gyerek státusz szimbolum, mint egy jo auto, és ezt ök maguk fogalmazták meg.
Szia!
Nálunk a jutalmazás bevált anno. Az én fiam is hébe-hóba ült a bilire, csak míg tetszett neki, de rendszert nem akart belőle. Vettem neki egy nagyon szép plüss füzetet, hozzá vagy 10 féle csomag matricát és minden egyes biliben landolt dologért járt egy matrica, kis dologért egy, nagy dologért kettő. Lelkesen járt bilizni utána. :)
Ha a szobába sikerült, nem szidtam le, nem erőltettem semmit, de ezt nyilván már te is tudod, hogy ezzel nem éri el az ember a célját, viszont nagyon-nagyon dícsértem, amikor bilibe sikerült + a matricák.
Kaki téren volt egy kis fennakadás, azt nem akarta nekem adni, már napközben nem kellett a pelus, de ha kakilnia kellett rögtön kérte. Belakakilt, töröltem és vissza a kisgatya. Nekem ez már elég volt akkor. Aztán erről is leszokott kb 2 hónappal később.
Próbáld ki, hogy milyen jutalom válna be a lányodnál, matrica, póni, bármi apróság, vagy csak pirospontok egy a falra felrakott dicsőségtáblán.
(Persze az is előfordult, hogy kamuból mentünk bilizni, mert csak a matrica kellett neki, na ilyenkor vívtunk egy kicsit, de következetes tudtam maradni, csak akkor jár jutalom, ha produkál is valamit.)
Lányom 2,5 éves. 1 hete erőltetem jobban a bugyit, hol kisebb-hol nagyobb sikerrel. Ma épp nagyon elutasító volt, pelenka kellett. Én vettem matricákat, és azokból választhat 1 db-ot, amit az ajtóra ragaszt. Pónis, állatos, hercegnős... :-)
Elég sok pisi, kaki sikerült mostanában a wc-be, 1-2 napja most megint elutasító, de remélem, lassan haladunk.
Amúgy a kistesó nálatok is biztosan vissza fogja vetni a dolgot. Az én lányom kéri sokszor, hogy etessem, pontosan azóta, mióta a kicsi hozzátáplálását megkezdtük...
A szobatisztaságot sokan valamiféle versenyként kezelik, mintha a gyorsan bilire szokó kisgyerek ügyesebb lenne társainál. Valójában a szobatisztaság nem verseny.
A kicsinek 3 területen is érettnek kell lennie rá:
1. Szociálisan: zavarja a piszkos pelus és akarjon hasonlítani a "nagyokra" abban, hogy ő sem pelust használ.
2. Fizikailag: tudja tudatosan szabályozni a záróizmait, képes legyen visszatartani, amíg elér a bilihez.
3. Értelmileg: képes már elmondani, hogy mikor kell mennie (ehhez a beszédfejlődésben is ott kell tartania)
Ha ráültetik, tanítgatják neki, azzal kialakul a feltételes reflex, hogy ha "bilire kerülök, pisilnem kell", de ez még nem valódi érettség. Az ilyen módon szoktatott gyerekeknél sokkal több lesz később a pszichés eredetű székletvisszatartás, bepisilés, bekakilás.
A legtöbb tehát, amit tehetsz, hogy nem sietteted, nem erőlteted, hanem megvárod, amíg magától kialakul a szobatisztaság (nappalra teljesen 3 éves korra lesz a kicsi szobatiszta, éjszakára csak jóval később).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!