Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szobatisztaság » Van valakinek jól bevált...

Müttyentyű kérdése:

Van valakinek jól bevált tippje, hogy hogyan lehetne könnyen, könnyek nélkül bilire/wc-re szoktatni a gyerkőcöt?

Figyelt kérdés

Kislányom 26 hónapos. Már nagyon szeretném, ha nem kellene pelust használni, főleg, hogy 3 hét múlva érkezik a tesó. Egy ideje már próbálkozunk a bilivel vagy wc-vel (szűkítővel), az elején nagyon ügyesen ment is a dolog, volt pisi-kaki, de aztán egyszer csak valami oknál fogva leállt és azóta nem hajlandó ráülni sem. Próbáltam már, hogy nem adtam rá pelust, csak bugyi-gatya, de nem igazán hatja meg, ha pisis a ruha rajta.

Egyenlőre avval is megelégednék, ha már csak éjszakára kéne pelenkát használni nála.

Van/volt valaki hasonló helyzetben? Mi segített?

2014. márc. 5. 08:29
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
75%

Ne erőltesd. Minnél jobban erőltetett, annál később lesz szobatiszta.

Ráadásul a teso szuletese amúgy is felborítana mindent.

Ugyanis sok gyerek ilyenkor bepisil, újra pelenkas lesz egy kisidore.

2014. márc. 5. 08:41
 2/21 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem se erőltesd!!!

Semmi jóra nem vezet.Hiába nem szeretnéd azt a pelenkát elhagyni,ha ő még nem érett meg a szobatisztaságra.

Beszélj neki sokat a biliről/wc-ről.Engedd be mikor te mész pisilni..magyarázd el neki mit csinálsz, és hogy rajtad nincs pelus mert "nagylány" vagy már.Minden pelenkázáskor mondd el hogy a nagylányok bilibe pisilnek/kakilnak,és örülnél ha már ő is bilizne.

Nekünk ezek a szövegek beváltak..2,5 évesen a lányom már napközben nem kérte a pelust egyszer csak..1 db könnycsepp és erőszakos bilire tétel nélkül történt a dolog.

23 hónapos volt mikor az öccse született.Esélytelennek láttam akkor a szobatisztaságot.Ugyan is, a kistesó érkezése kicsit "visszafejleszti" az agyukat..majd meg fogod látni te is.Nem értené azt, hogy ha a kistesónak lehet pelus, akkor neki miért nem?

Elhiszem hogy sok a pelenka..nekünk 2 gyerekre az elején több mint 200db el ment 1 hónapban.Én fogtam és elkezdtem DADA pelenkát használni, internetről rendelem, és sokkal olcsóbb mint a bolti, és még ingyen házhoz is hozzák.Fogtam is a fejem, hogy nem találtam rá előbb, mert egyébként teljesen jó minden szempontból, én meg dobáltam ki a pénzt az ablakon minden hónapban a DM-be.

Kitartás!!

2014. márc. 5. 08:58
 3/21 anonim ***** válasza:
58%

Miért kéne a tesó érkezéséig leszoknia a pelusról? Anyák százezrei pelenkáznak egyszerre két gyereket, semmivel sem nagyobb macera, mint egyet. Ez lesz a legkisebb gondod.

Hidd el, én is rágörcsöltem a szobatisztaságra, semmit nem értem el vele, a fiam így is közel 3 évesen lett szobatiszta nappalra, és a kakiláshoz 3,5 éves koráig még pelust kért. A kislányom ebben a hónapban tölti a kettőt, tanultam a hibámból, őt eszem ágában sincs ezzel kínozni, majd az ő tempójában hagyom alakulni a dolgot, és ha jövő ilyenkorra lesz csak szobatiszta, akkor sem történik semmi.

2014. márc. 5. 09:07
 4/21 anonim ***** válasza:
44%
szerintem majd leszokik magátol az iskolában..addig meg minek kinozni szegény kis picikét, még csak most mult kétéves, van még ideje böven.. sokan 4-5 éves korig szoptatnak is! ismerösék 7 évesen szoktatták le a gyereket a pelánkárol, addig nem akart, ö saját magát pelenkázta. a gyereknek jogai vannak!!! a gyerek majd eldönti, hogy mikor akar wc-re ülni, mikor bilire, mikor akar enni, vagy éppen ovodába menni, hagyjuk a gyerek öntudatát kibontakozni! abszolut nem ciki 4-5 évesen is pelenkázni, söt azon tul sem!
2014. márc. 5. 09:22
 5/21 A kérdező kommentje:

Kedves 2/4-es válaszadó. Amit leírtál, az pont úgy működik nálunk. Minden pelenkázásnál elmondom neki, hogy a pelus piciknek való, ő már nagylány, meg a pelustól piros lehet a popsija...stb. Ha wc-re megyek, kezdettől fogva nem zárkóztam el előle, bejöhet, elmagyarázom neki, anya miért a wc-be végzi a dolgát. Volt egy idő, hozta a bilit és ráült, ott ültünk ketten. Ez valamiért megszűnt nála. Dada pelust használunk vagy ami éppen a bababoltba olcsón kapható. Tehát amit leírtál, mindent kipróbáltunk már.

Kedves 4/4-es válaszadó. Nem értek veled egyet, hogy akár 4-5 vagy 7 évesen is pelenkás legyen. 3 évesen oviba megy, ami ugye már kötelező, oda pedig csak szobatisztán veszik fel. Azért mindennek van határa, a pelenka hordásnak. Azért köszönöm a véleményed, de addig biztos nem fogok várni, ha hamarabb magától nem akar, nyáron biztos rá fogom enni valahogy a bilizésre.

2014. márc. 5. 09:42
 6/21 anonim ***** válasza:

Kedves 4-es válaszoló!

Felteszem, nincs gyereked. A "nem kínozzuk ezzel a gyereket" azt jelenti, hogy ha látjuk rajta, hogy fizikailag-szellemileg teljesen éretlen a feladatra, mert egyszerűen NEM KÉPES akaratlagosan visszatartani a székletét és a vizeletét, akkor nem készítjük ki magunkat (igen ilyenkor az anya idegei jobban sérülnek, mint a gyerek lelke) azzal, hogy naponta tíz pisis és három kakis bugyit cserélünk rajta, hanem inkább pelenkázzuk. Ez volt az, amit én nem értettem, hónapokig mostam a pisit-kakit, és a fiam ugyanakkor lett szobatiszta, mint azok a barátai, akikkel ezt nem játszották el. Minden egészséges gyerek szobatiszta lesz 2,5-3 éves kora között, az is, akit bilire kötöznek 8 hónapos korától, és az is, akiről egy szerencsésen megválasztott napon egyszer csak leveszik a pelust és kész.

Persze ha egyszer majd gyerekre vállalkozol, szoktathatod csecsemőkorától a bilire, de csak magaddal tolsz ki.

2014. márc. 5. 09:47
 7/21 anonim ***** válasza:
44%

kérdezö, fricska volt a részemröl..ne haragudjon senki, de én minden kedves szülöt idiotának tartok, aki még 3 évesen pelenkázza a gyerekét..és jönnek a nagy liberális dumával...hogy majd a gyerek eldönti mikor akar bilire ülni..(amit ugye irtam is)

viszont, amit irtam igaz, ismeröséknél a 7 éves gyerek pelenkázta magát (mondjuk "csak" éjszakára, de a szülöknek ez teljesen normális volt) szerintem pedig a szülö szégyene, mikor a 3 éves -gyereket- (már rég nem babát!) pelenkázza.....

2014. márc. 5. 09:48
 8/21 anonim ***** válasza:
51%
4. vagyok - egy 3 éves kislányra vigyázok, 2 évesen már leszoktattam a biliröl, persze a szülök jöttek ezzel a liberális szar dumával, hogy törést okoz a gyereknek, ha akaratán kivül wc-be pisil..a gyerek szobatiszta lett 2 évesen. eljöttem a családtol, majd visszakerültem hozzájuk....láttam pelenkázzák!! kérdem, mi történt??- nekik erre nincs idejük, hogy megkérdezzék esetleg rátegyék a bilire a gyereket...sokkal egyszerübb, ha pelenkát huznak rá. nem kell attol félni, hogy játszás közben elfelejti, h nincs rajta pelenka és becsusszan a baleset....na most megint itt vagyok a családnál, a "3 évesem" ül a wc-n, most szaladt ki, hogy kakilt..egyébként sirt, amikor ráültettem a wc-re, 10 perccel késöbb meg rohan, boldog, ugrál, mondja magának, hogy bravo Emilie... engem konkrétan nem érdekel, ha a gyerek ordit, amikor ráültetem, nekem az a lényeg, hogy délután már magátol üljün a wc-re (és késöbb is) majd boldogan mutassa meg mit produkált.
2014. márc. 5. 09:56
 9/21 anonim ***** válasza:
36%

6, gyerekekkel foglalkozom, 10 gyerekböl 10 pontosan tudta, hogy mikor kell kakilnia és pisilnie, söt még röhögve szoltak is. 2 évesen mindegyik szobatiszta lett.. az egy másik kérdés, hogy a szülök néha baromi lusták és képesek visszahuzni a pelenkát egy 3 éves gyerekre..mert nekik igy könnyebb.

és azzal védekeznek, h nem pelenkában megy férjhez...persze itt az odlalon, sokaknak az is normális ha a 6-10 éves gyerek a szülök közt alszik.

2014. márc. 5. 10:00
 10/21 anonim ***** válasza:

2-es vagyok!

Akkor csak próbálkozz tovább. :) Hidd el, amikor megérik rá, nem fogja kérni a pelust..én sem hittem benne, azt még is bejött.

Meg pont most van dackorszakban..mindegy mi van, csak az ne legyen amit anya mond!!!De nem..javíts ha tévedek, de nekem a 2 éves lányom tényleg rettenetes volt..már konkrétan fordított pszichológiát kellett néha alkalmaznom, hogy azt csinálja amit mondok.(pl.:menj be a szobádba helyett, "ne hogy be menj a szobádba"-át kellett mondanom) :D

Úgy hogy ebben a korban az erőltetni nem hogy felesleges, még káros is szerintem.

A 4-es válaszoló...meg háát..vártam hogy megjelenik egy "bilire ragasztom a gyereket akkor is ember"..no comment..

Ha egy gyerek átlagosan értelmes, okos, ügyes..akkor 3 éves korában magától leszokik, kis rábeszélésre a pelusról..ha egy 7 éves még magát pelenkázza ott már biztos nagyobb gondok vannak!!Mint mentálisan, mint hozzáállásilag.

2014. márc. 5. 10:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!