Létezik itt olyan anyuka, akinek 1 éves korában szobatiszta volt a gyereke? És akinek még 3 évesen nem az, azt pszichológushoz kellene vinnie?
Valaki azt mondta nekem, hogy az ő gyereke egyéves korában szobatiszta lett. A mi kisfiunk két hónap múlva 3 éves lesz, és még nem az; és azt mondta, hogy szerinte forduljunk szakemberhez, mert ez nem normális.
Van egy 10 hónapos kisöccse a fiunknak, és szerintünk ezért vannak a szobatisztaságal problémák, de erőltetni meg nem akarjuk. Már vannak eredmények, szól, ha pisilni vagy kakilni kell, de csak csak pelenkába megy neki, ilyenkor ráadunk egy pelenkát. Bár néha ebből is visszaesik, és olyankor bepisil az alsónadrágba és nem szól, de mivel egy-két hete visszatartotta sokáig inkább a vizeletét, még inkább jobban örülünk annak, ha bepisil, mintha tartogatja.
Kondicionálni lehet a pár hónapos babát is, hogy bizonyos inger hatására produkáljon - ez nem szobatisztaság (sőt, egyes esetekben káros is, sokszor az erőltetett, kondicionált gyerek küszködik évekig éjszakai bepisiléssel vagy akár felnőttkori székrekedéssel.
Szobatisztaság az, amikor a gyerek felismeri az ingert, megfelelő ideig kordában tartja és önként és igény szerint kéredzkedik bilire/WC-re. Ehhez szükséges az idegrendszer meghatározott érettségi foka.
A lányom háromévesen még nem volt szobatiszta, de nem erőszakoskodtunk. A harmadik szülinapja után 3 hónappal egyik napról a másikra "tette le" a pelust, egy hétig még adtam rá éjszakára, de utána ezt is elhagytuk, mert száraz pelenkával kelt és a Wc-re kéredzkedett pisilni. Szerencsére megtehettem, mert még nem ment oviba, mert itthon voltam az öccsével.
Nem törvényszerű a három év, a gyerekek nem egyformák, türelmesnek kell lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!