Pro vagy kontra a szobatisztaságra nevelésben?
Mi a véleményetek: a gyereket fokozatosan szoktassuk a bilire, tanítsuk meg neki és akár 1,5 évesen szobatiszta lesz VAGY lényegében nem kell semmit tennünk 3 évesen úgyis szobatiszta lesz. Kíváncsi vagyok kinek mi az álláspontja!!
Köszönöm előre is!!
20 hónapos lesz a lányom, 16 hónapos volt amikor fürdés előtt magától leült a bilire és elintézta a dolgát, pisit is kakit is:) Olyan büszke voltam. Tartott egy hétig, és közölte utána hogy nem.
Mos thogy itt a jóidő, levettem a pelust, ráül a bilire de nem pisil bele. Össze-vissza pisilte a lakást, teraszt. Mindig akkor szólt,amikor már végzett. Ha kérdezem,hová kellene pisilni mondja hogy bili/wc. DE Nem csinálja. ODáig jutottunk,hogy ba pisilt a pelusba,szól,hogy "Be":)Nem erőltetem neki. Látom nincs még megérve rá.
PEdig örültem volna, ha szobatiszta lesz,mire megszületik jövőhónap végén a ksitesó
Az egy dolog, ha tudja a kicsi, mire való a bili/wc. Az is egy dolog, ha érzi, hogy menni kell. Van még egy nagyon fontos tényező, amit sokan kifelejtenek! És ez nem az észbeli képességeken múlik, hanem bizonyos szervek érettségén, amit pedig nem lehet siettetni. Arra próbálok kilyukadni, hogy a gyereknek vissza is kell tudnia tartani valameddig a dolgokat ám! Ez pedig a záróizmokon is múlik. Tehát megértem azt a pirinyót, aki beprodukált a szobába, majd kérte a bilit. Mert szegényem tudja ő, mi a dolga, ügyesen meg is oldaná, mert okos, csakhogy nem tudja még visszatartani, 1-2 percig sem.
A lányom annak idején két hét alatt lett nappalra szobatiszta 2,5 évesen. Egy hónap múlva éjjelre is.
A kisfiam most 18 hónapos, eszem ágában sincs biliztetni ezen a nyáron, majd jövőre. Persze mindenki maga ismeri a gyermekét, lehet, hogy másoknak más válik be!
De nekem is volt egy barátnőm, aki megkérdezte, hogy vegyen-e bilit a kisfiamnak, aki akkor volt 7 hónapos!!! Ráadásul korababa volt, így korrigáltan még csak 4 lett volna! Hát nagyon hülén néztem erre a felvetésre...:D
Én is az arany középutat választottam, vagyis inkább mégsem, mert közelebb volt a 1,5 évhez, mint a 2höz.
Szóval, tavaly nyáron, ugyanilyen nagy melegben levettem a fiamról a pelust. Első nap pisilt össze-vissza mindent, 2. nap már párszor sikerült a bilibe is, 2. este bele is kakilt (onnantól azt csak bilibe vagy wcbe intézi). Volt nagy üdvrivalgás, ujjongás, telefonálás apának (dolgozott) és annyira tetszett neki, hogy kb. 2 hét alatt eljutottunk odáig, hogy már a sétákhoz sem kellett pelus és a déli alváshoz sem, napközben pedig az esetek 90 %-ában bilibe pisilt. Ekkor volt 20 hónapos.
23 hónaposan már éjszakára sem kapott pelust, pedig csak 2 egymást követő reggel volt száraz, gondoltam nem várok 2 hetet a reggeli száraz pelusokra. Akkor 1szer pisilt be éjjel, mikor beteg volt, azóta nem.
Már nem kell ehhez tanács a kérdezőnek, de hátha idetéved egy újabb érdeklődő boldog anyuka/apuka.
Pro: A szobatisztaságra nevelés fontos része a gyermek fejlődésének és önállósága kialakításának. Amikor a gyermek megtanulja, hogyan használjon WC-t vagy WC-ülőkét, az segít neki önkontrollt fejleszteni, és megérteni a testi funkciókat és az egészséges viselkedést e téren. Emellett a szobatisztaság egy családi környezetben is elősegíti a higiéniai szokások kialakítását és a tiszteletet az otthoni környezet iránt.
Kontra: Az erőteljes szobatisztaságra nevelés nagy nyomást gyakorolhat a gyermekre, és stresszt, illetve frusztrációt válthat ki belőle. Néhány gyermek később érik meg a szobatisztaságra, és agresszív vagy ellenálló lehet, ha túl korán próbálják rákényszeríteni a szobatisztaságra. Fontos, hogy a szülők figyeljenek a gyermek jelzéseire, és támogató légkörben segítsenek neki megérteni és elsajátítani a szobatisztaságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!