Hogyan kezdjük a szobatisztaságra való szoktatást?
Sziasztok!
A kisfiam 2 éves és 5 hónapos. Eddig még nem kezdtünk bele a bilire szoktatásra. Most szeretnék rendelni neki rendelni egyet. Mint látom, több típusú van, mint ugye a hagyományos, amit mindenki ismer, illetve olyan, ami ugyanúgy néz ki, amit mi felnőttek használunk, csak ugye kicsiben. Utóbbi magasabb, talán könnyebb ráülni, rajta ülni. Nem tudom, hogy melyik alkalmasabb. Szerintetek?
Illetve hogyan kezdjük az egészet?Tudom, a legrosszabb időt választottam ki, tél van. De úgy voltam vele, hogy legalább bemutatom neki a bilit, egyszer egy nap megpróbálkozunk ráülni. Érdekesnek találja, ha én megyek a wc-re, ezt onnan tudom, mert sajna (😅) rendszeresen ott van mellettem olyankor. Ha bezárom az ajtót nem szereti, szóval sokszor nyitva hagyom. Reggel tele van mindig a pelusa, sosem száraz. Délutáni alvás után sem száraz. Kétnyelvű, egyre többet beszélget, 2 évesen még csak pár szót használt, talán emiatt is húzódott el a bilizésre szoktatás.
Tippek? Tanácsok? Köszönöm szépen előre is!
Szerintem egyelőre ennyi elég, hogy lesz neki saját bilije. Ha elkezdi érdekelni vagy ki akarja próbálni, akkor segítesz neki és ennyi.
Ha idegenkedik tőle, akkor még várj.
Hát ne úgy, ahogy anno mi csináltuk 😂
Vettünk egy aranyos bilit, de szép, a tiéd, van az elején kutyus... Egyszer se ült rá, ő nem kakil le egy kutyust. El kellett menni egy egyszerű, szürke semmiségért.
Nyárig szerintem pont elég, hogy van neki egy, ha magától nem akarja használni, szerintem még ajánlgatni sem érdemes...
Április-májusban már meleg szokott lenni. Eleinte még nem tudják olyan hosszan tartogatni, ez a legfőbb ok. Mert amikor azt mondja hogy most, na akkor gyorsan bokrot kell találni, és télen a ruhák meg eleve a hideg miatt ez roppant nehezen kivitelezhető.
Amit javasolni tudok, az az, hogy ilyen éneklő-zenélő bilit semmilyen körülmények között NE vegyél. Mi az első gyereknél olyat vettünk (nem szándékosan, csak tudod, mentünk a boltban, és ő választotta magának a bilit, mi meg örültünk, hogy de jó, volt része ebben, aztán amikor hazavittük, akkor láttuk, hogy baaaaaaaaaaaaaaaaaaazz). Nagyon jókat játszott vele, ilyen-olyan löttyöket öntögetett bele, de pisilni, na azt nem :D wc-szűkítőt használta inkább, de azt is csak ilyen 3 éves kora környékén, előtte egyáltalán nem érdekelte a téma. Éppen szobatiszta lett ovira, de csak ilyen 3-4 héttel előtte, szóval nem siette el a kérdést.
A kicsinek vettünk egy sima bilit a tescoban, megmutattuk neki (az előre lecsekkolt, nem-zenélős) rózsaszínt, hogy na ez jó lesz? bólogatott, azt se tudta, mi az, de elkönyvelhettük magunkban, hogy közösen választottuk ki. Kereken 2 éves, és már magától ráül és követeli, hogy vegyük le róla a bugyit, ő nem kér a pelusból (éjszakára is úgy kell ráimádkozni). Mi csak annyit csináltunk, hogy szem előtt tartjuk, a többit már mesékből meg abból összerakta, hogy folyton bejárkál mellénk a mosdóba.
Szerintem ha egy gyerek megérik a szobatisztaságra, akkor az feltűnik. A lehetőséget kell neki megadni, meg támogatni a törekvéseit, nagyon látványosan örülni, amikor sikerrel jár, de egyébként rábízni az ütemet és a módszert is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!