Tényleg van olyan, hogy a gyerek mondja egyik napról a másikra, hogy már nem kell neki a pelus?
És attól fogva valóban nem is használja?
A nővérem barátnőjének a gyereke esetében történt ez meg. Állítólag egyik reggel szólt pelenka csere közben, hogy nem kell pelus neki. És attól fogva a wc-t használta szűkítővel. Szólt, ha mennie kellett. Egy-két baleset történt még, illetve éjjelre azért még néhány hónapig kapott pelenkát a biztonság kedvéért, de állítólag azóta valóban nem használnak pelust. Most 2 és fél éves a gyerek.
Tényleg megtörténhet ilyen?
Mindkét lányomnál így volt annyi különbséggel hogy a nagyobb egyik napról a másikra nappallra és éjjelre is szobatiszta lett
A kisebb reggel közölte hogy nem kell pelus, onnantól kezdve nem volt a nappali alvásnál sem baleset viszont neki éjszakára kellett és a kaki is csak abba megy a mai napig. Most 3 éves de majd leszokik arról is.
Ennek biztos megvan az okos előzménye. Látja, hogya többi már nem viseli. Fokozatosan felismertetik vele, hogy a kakis, pisis pelenkában lenni rossz. Fokozatosan, módszeresen szoktatják a bilire, de persze közben még biztonságnak ott a pelenka.
Aztán már magától is dönt, hogy elhagyja.
A kisfiam 2 éves korában még cumisüvegből itta a turmixot, a vizet, a kakaót. Mondogattam neki, hogy nézd csak, a Marci már pohárból issza, szívószállal, meg anélkül.
A nagyok már így isszák. Te döntsd el, amikor már úgy érzed, nagy fiú vagy és leteszed. Akkor te dobod ki a kukába, de akkor már nem lesz új. Ez kb 3 hónapig tartott. Végül egy nap döntött, kidobta. Egyszer próbálkozott, hogy mégis kéri, de mondtam, hogy ilyen nagy fiúknak már nem lehet. Szó nélkül elfogadta.
Szóval nincs olyan, hogy a gyerek gondol egyet, s önmagától eldobja a pelenkát. Az egy folyamat vége, a fejlődés új foka.
Mindkét gyerekem így szobatisztult, a lányom konkrétan 0 balesettel, fiamnál pontosan egy hétig fordult még elő, hogy későn szólt, de ennek az "ára" az volt, hogy nem korán lettek szobatiszták. Egyik 3 év 8 hónaposan (de ő tartós beteg, így ez is rekord), másik 2 hónappal a 3. szülinapja előtt.
Mondjuk nem bántam, sokkal kevesebb stresszel járt így mindenkinek. Gyerek se stresszelt, én se. Nem lustaság, nem kényelem, mert a pelenkát meg mostam.
Nagyobbik lányom sokáig volt pelenkás, nem erőltettük a témát, de azért tudta már ő, hogy a 3,5 évével túlkoros. Aztán egyszer rájött, hogy már nagyon ciki, akkor szólt, hogy nem kell pelenka, majd egy hétig napi kb. 5-ször bepisilt. Aztán utána meg nem.
A kicsi meg mindenben a nagyot utánozza, szóval egy hónap múlva kiverte a hisztit, hogy neki sem kell. Nála egy baleset sem volt nappal, nem is értettem a dolgot, de persze nem reklamáltam emiatt. (Viszont éjjelre visszaadtuk rá, mert nem volt kedvem naponta ágyneműt mosni, és megegyeztünk vele, hogy ha egy hétig minden éjjel száraz marad a pelus, akkor éjjelre sem kell. Ez 3 évesen jött el neki.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!