Pelenkázással kapcsolatos kérdés - Ti szoktátok mutatni a gyereknek a pelenkában a pisit-kakit, amikor leveszitek róla a használt pelust?
FIGYELEM!
Miután az utóbbi időkben itt rendszeresen rávágják bármilyen pelenkázásos kérdésre, hogy csak perverz kérdezheti, így sokáig gondolkodtam, fel merjem-e tenni, félve kérdezem, de hátha:
Szóval amikor teszitek tisztába a babát/gyereket, és veszitek le a használt pelust, akkor szokta látni benne a gyerek a pisit, kakit? Szoktátok mutatni neki? Vagy direkt úgy csináljátok, hogy ne lássa?
A kérdés célja: vajon ha már közeleg a szobatisztaság, lehet-e hatása annak alakulására, ha megmutatjuk neki? Vagy egyéb hatása a gyerek valamilyen fejlődésére? Illetve biztos-ami biztos alapon, nem okozhat-e valamilyen káros hatástm félelmet, ha látja a gyerek a használt pelusban a pisit, kakit? Tehát összességében, szobatisztulhat-e hamarabb, és lehet-e negatív következménye. Ez a kérdés lényege.
U.i. remélem, nem vágja ki senkinél a biztosítékot a kérdés, bízom benne maradhat, és komoly válaszokat, légyszi. Köszönöm!
Egy idő után maga is érdeklődik utána, látni, érzékelni fogod, ha kíváncsi.
Azt szokták mondani, hogy ebben az időszakban (szobatisztaságra szoktatás, direkt nem írok kort, mert mindenkinél eltérő, 1,5-3 éves korig terjed körülbelül a skála) az elengedés lehet nehézkes a gyermek számára, tehát meglátja a kakit a pelusban/biliben/vécében és nem akar tőle kvázi megválni, mert belőle jött, egy része. Ijedséget, döbbenetet is érezhet az első időkben. Gyereke válogatja, ezt a mondhatni negatív reakciót a védőnőtől is hallottam, viszont a saját gyerekemen abszolút nem tapasztaltam. Ő simán rácsodálkozik, nyugtázza, kíváncsi és nevetgél a történteken. Nem idegen számára látvány, pont ezért tudja mi a teendő, könnyedén együttműködik. A szobatisztasághoz vezető út hosszú, szerintem azzal elkezdeni, hogy megmutatod mi van a pelusban, majd együtt kidobjátok, tökéletes.
Hallgass az ösztöneidre, egy teljesen természetes dologról beszélünk, nem okozol a kicsiben kárt, ha beavatod a folyamatba.
Tök érdekes ez, mert az első gyerekemnél nem foglalkoztam ezzel, a másodiknak viszont néha mutattam amikor 1,5 éves volt. Viszont miután mutattam, ő is nevén nevezte ha bekakilt. Na ezt az első gyerekem egyáltalán nem csinálta. Ő 3 évesen lett szobatiszta. Most a második közeledik a 2 fele, mondja ha van kaki, de azért még bőven messze van az inger felismeréstől. Kíváncsian várom őt segíti-e majd ez az információ.
Mondjuk biztosan gyerek függő is. Van akinek jobban megmarad az info ha látja, valaki meg nem látja fontosnak és játszik tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!