Hogyan kell kezelni egy gyerek hisztijét fizikai erőszak nélkül?
"A szomszéd is biztosan így "neveli" a gyerekeit, mert a szülők hangját soha nem halljuk, csak a gyerekek ordibálnak és hisztiznek 0-24ben. Rohadt fárasztóak, mikor este 11kor dobja el magát valamelyik gyerek és kezd bele a fél órás ordításba"
Abban igazad van, hogy ez nem nevelés, csak "nevelés". Itt a gond. A hiszti sok esetben figyelemfelhívás, segélykiáltás. A szomszéd vélhetően nem figyel oda a gyermekeire és így követelik ki maguknak a figyelmet.
Bolti hiszti (vedd meg nekem a csokit) esetében szerintem a gyermek csak következetesen teszi azt, amire saját szülője / nevelője trenírozta: ha hisztizek, megkapom. Természetesen nem kell megvenni neki, akik ölelést javasoltak sem teszik, nyilván. De a gyermekkel éreztetni kell, hogy szereted, csak amit most csinál, az nem tetszik neked.
Nyilván nem egyformák a gyerekek. Az enyémeknél csak az ignorálás működött, amikor végre megnyugodtak, akkor jött részemről a magyarázat és az ölelés, szeretgetés. Amíg hisztiztek, bármiféle figyelem vagy érdeklődés hatására még jobban belelovalták magukat. A nagyobbiknál volt 2 órás nonstop üvöltős, földön fetrengős hiszti is (anyósnál), ekkor még tapasztalatlanok voltunk és próbáltunk segíteni rajta, rájönni, ténylegesen mi a baja (éhes? szomjas? fáradt? fáj valamije?), de csak egyre rosszabb lett a helyzet. A kisebbik is nagy hisztigép volt, ráadásul 3 éves koráig nem is beszélt, így nehezebb volt vele kommunikálni.
A figyelem, ölelés is egyfajta jutalom, szerintem a hisztit semmilyen módon sem kellene jutalmazni. Ha megnyugodott és el tudja szépen mondani, mit szeretne, azt érdemes jutalmazni, amíg a hiszti tart, addig nyugodtan viselkedni és a lehető legminimálisabb figyelmet fordítani felé (a helyzettől függően). Ha otthon voltunk, ilyenkor csináltam tovább a dolgomat, mintha ott se lenne, de persze közben szemmel tartottam.
Persze biztosan vannak gyerekek, akiknél működik az ölelés és hasonlók, ki kell tapasztalni.
23, akkor nem is hisztizik valójában a gyereked, ha ez beválik. :)
Se hall, se lát olyankor.
"23, akkor nem is hisztizik valójában a gyereked, ha ez beválik. :) Se hall, se lát olyankor."
Hát én meg még nem találkoztam olyan gyerekkel, aki se lát se hall olyankor és semmilyen szinten nem lehet rá hatni. Az nem hisztiző gyermek lehet, hanem valami földönkívüli o.O
De amúgy nekem az is fura, ha egy gyermek órákon keresztül sír, hisztizik. Ott valami gáz van: idegrendszeri baj vagy nem tudom, mi, de ez egyáltalán nem tekinthető normálisnak. A düh el kell, hogy szálljon, meg kell, hogy szűnjön, és viszonylag hamar, igazából nyugtatás, csitítás nélkül is meg kellene, hogy egy idő után szűnjön. Az utóhatása, a frusztráló érzés, a szégyenérzés tarthat hosszabb ideig, de a düh maga nem tarthat, hiszen a szervezet kimerül ettől egy idő után és maga nyugszik le.
Ami nyilvánvaló, hogy ha ilyenkor a szülő is bedühödik és felveszi a kesztyűt, akkor még hisztisebb, még dühösebb, még frusztráltabb lesz a gyermek, mert ez olyan, mint amikor a dühös felnőttnek azt mondják: nyugodj le. Mekkora hülyeség már ilyet mondani, persze hogy csak azért se, dacból sem fog lenyugodni, csak még jobban bedurran az agya.
"Hát én meg még nem találkoztam olyan gyerekkel, aki se lát se hall olyankor és semmilyen szinten nem lehet rá hatni." - Pedig sajnos sok ilyen gyerek van. Ebbe a kategóriába általában "problémás", és nem "átlagos" gyerekek szülei tesznek fel kérdéseket.
"Ott valami gáz van: idegrendszeri baj vagy nem tudom, mi, de ez egyáltalán nem tekinthető normálisnak."
Ezt egy 2-3 éves gyereknél még sokszor nem lehet megállapítani, de valóban, sok gyereknek van idegrendszeri problémája. A nagyobbik gyerekemnél idegrendszeri éretlenséget állapítottak meg 5 éves korában, így utólag már nem annyira meglepő a 2 órás üvöltős hiszti, de ezt akkor még nem tudtam. A kisebbiknél nem derült ki ilyen, ő viszont egy hiperérzékeny gyerek volt mindig is, a dackorszak kezelése ezért is volt nála nagyon nehéz. És a módszered nehezen működne egy beszélni nem tudó gyereknél.
22-es
#27: "És a módszered nehezen működne egy beszélni nem tudó gyereknél."
De ha átöleled az lenyugtatja. Nálam ez mindig bevált.
Így én maradok ennél, még akkor is, ha némelyek "neoliberális f..ságnak" nevezik, mások szerint meg ezzel jutalmazom a hisztijét. Ostobaság! Azzal jutalmaznám, ha megengedném neki azt, ami miatt hisztizik.
"De ha átöleled az lenyugtatja. Nálam ez mindig bevált."
Nálunk meg nem. :) Hídba vágja magát, küzd ellene.
Mit nem lehet azon érteni, hogy nem minden gyerek egyforma?
Egyes gyerekeknél (jellemzően kisebbeknél) hat az elterelés, témaváltás,
másoknál a szeretgetés,
megint másoknál a teljes ignorálás,
és vannak gyerekek, akiknél nem találják a megoldást a szülők. Nem feltétlenül azért mert balf. szok, hanem mert komplikáltabb, erősebb személyiségű a gyerek.
(Nekem van módszerem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!