Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Sétálás közben nem akarja...

Sétálás közben nem akarja fogni a kezünket. Valaki van még hasonló helyzetben?

Figyelt kérdés
Kisfiam 25,5hós kisfiam a városban sétálás közben nem akarja fogni a kezünket. Hiába magyarázzuk neki, hogy fogni kell anyának vagy apának a kezét, mert nagyon veszélyes, elüthet az autó. Ismétli, hogy veszélyes, és figyel is, mikor magyarázzuk neki, de még sem hallgat ránk. Ha nem akarja fogni a kezünk, és erőszakkal fogjuk meg neki (nem durván, csak határozottan), akkor el kezd hisztizni, összecsúszik, le ül a földre, rosszabb esetben lefekszik. Olyan érzésem van, mintha direkt idegesíteni akarna és direkt csinálná. Ezt azért gondolom, mert mikor elengedi a kezünk, akkor direkt rohan az út felé és röhög. Játéknak veszi, vagy provokációnak. Megmondom őszintén sokszor van olyan hülye gondolatom, hogy ne adj Isten váratlanul kirohan az útra és elüti az autó. Egyedül nem is nagyon merek vele kimenni sétálni, csak apával együtt. Egyszerűen bárhogy mondjuk neki, direkt az ellenkezőjét csinálja. Azzal is szoktam fenyegetni, hogy ha nem fogja a kezünket megyünk haza, és akkor megint jön a hiszti, hogy nem akar hazamenni. Többnyire csak a parkba járunk vele, vagy játszótérre ahol mehet egyedül, amerre akar. Hogy tudnánk erről leszoktatni? Szerintem ennyi idősen a gyerekek nagy része már felfogja, hogy fogni kell anyának és apának a kezét, vagy ha nem is fogja, akkor a minimum, hogy jön szépen mellettünk és nem próbálkozik folyton azzal, hogy kirohan az útra. Félek, mert lassan oviba megy és ott ha csoportokban fognak sétálni akkor is majd gondol egyet és kiszalad az útra? Ott nem fogja minden egyes gyerkőcnek külön a kezét az óvónő. Egyszerűen félek vele kimenni a városba, mert egyáltalán nem tud viselkedni, nem tudom hogy nevelhetnénk meg?!
2018. nov. 14. 22:38
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a sok hozzászólást. :)

Nem gondolnám, hogy túl engedékeny vagyok, sőt... néha olyan rossz anyának érzem magam amiatt, hogy elmagyarázok neki mindent vagy 5x szépen, és ha nem hallgat akkor jön a veszekedés, kiabálás. Elég sokszor veszekedek rá, van mikor el-el jár a kezem is, persze nem verem agyon, de már van az a pont mikor semmi nem segít és olyan szinten kiborít, hogy akaratlanul is rá csapok a kezére vagy a fenekére. Párom az, aki engedékenyebb vele, már sok vita volt ebből, hogy mindent rá hagy, ő mindig azt csinálja, amit a gyerek akar, még akkor is, ha az nem helyes, csak azért, hogy ne legyen hiszti és veszekedés. De mostanában elég sokat beszélgettünk erről, és megmondtam neki, hogy ha nem változtat akkor a fejére fog nőlni a gyerek még jobban, mint most. Na meg ugye én sem bírom elviselni, hogy én vagyok vele egész nap, nevelem, ha ketten vagyunk tök normálisan viselkedik, szófogadó. Mikor meg haza jön apa akkor kiborul a bili és kezdődik a hiszti, nyafogás, stb. mert tudja, hogy vele szemben ezt megteheti.

A mesés dolgot ki fogom próbálni, szuper ötlet. :) Szerintem úgy őt is fogja érdekelni, és hátha végre felfogja, hogy ez az egész nem vicc.

Abban igazatok van, hogy amikor azt mondom neki, hogy ha nem fogja meg a kezem, akkor haza megyünk és tényleg , haza kellene vinni. De sajnálom is, mert fél óra mire útra készek vagyunk, és akkor már vigyem is be? Oké, tudom, hogy nem hallgat rám és csak akkor tanulna belőle, ha lenne következménye is, de tudom, hogy akkor olyan szinten hisztizne, hogy az egész város minket nézne, és ráadásul úgy néznek, mint a véres rongyra. + bejönnénk, haza jönnénk és folytatódna ide bent a hiszti, és már néha nem bírom elviselni, szét megy tőle az agyam. De azt is tudom, hogy így viszont nem tanul belőle, ha nincs semmi következménye a tetteinek.

A kresz szabályok mesés változatban szerintem be fog jönni nálunk is. :) Utána nézek.

2018. nov. 15. 11:36
 12/17 A kérdező kommentje:
Babakocsink még van, de nem marad meg benne már nagyon régtől. Mióta elindult ő folyton csak a lábán akart menni, a kocsiban feszítette magát, ordított, ki akart jönni, úgyhogy mostanában nem is erőltettük már neki. Triciklije van, abban szeret ülni, de egy idő után persze megúnja azt is. :) De ha egyedül megyek ki vele, akkor nem viszünk soha sem babakocsit, sem triciklit, mert ő képes elszaladni bármikor bárhová és nem tudok ő utána is szaladni és a triciklit is vinni, úgyhogy olyankor biztosabbnak érzem, ha nem visszük, hogy csak rá keljen figyelnem. :)
2018. nov. 15. 11:38
 13/17 A kérdező kommentje:
Amúgy nem tudom kinek mit jelent a ,,hiszti,,. Mert van pár ismerősöm, aki hisztinek hívja azt is, ha kicsit nyafog a gyerek, de az én kisfiam ha hisztizik, az tényleg hiszti. Ordít torka szakadtából, mint akit épp nyúznak + földhöz veri magát, úgyhogy nem olyan egyszerű, hogy csak haza viszem és kész. Ordít, mint a sakál, én meg ilyenkor elsüllyedek szégyenemben, hogy mindenki minket néz. Nagyon sok kínos pillanatunk volt már vele, amikor tényleg volt olyan, hogy az emberek leálltak és bámultak... huh, nehéz.
2018. nov. 15. 11:41
 14/17 anonim ***** válasza:
82%
Kedves Kérdező! Az utolsó három hozzászólásodból egyértelműen kiderült, hogy mindent megteszel azért, hogy elkerüld a hisztit, ez számodra félelmetes, és a pici kétéves ezt pontosan tudja, sakkban tart vele. Ahogy a többiek írják, következetesnek kell lenni. Persze, próbáld ki a mesét, stb., de hosszabb távon az lesz a viselkedésed eredménye, hogy a gyerek fog irányítani téged. Az, hogy kiborulsz, veszekszel vele, rácsapsz, az nem szigor, hanem egyszerűen a tehetetlenséged és a következetlenséged megnyilvánulása, mert te is kellemetlenül érzed magad a szituációban. Nem mondom, vannak helyzetek, amikor az ember enged, mert elmegy a kisebb ellenállás felé, mert nincs energiája, de a veszélyhelyzet tipikusan nem ilyen. Amikor elengedi a kezedet, azonnal megfogni jó erősen a csuklóját és vinni, amerre te akarsz menni. Ha pl. boltba, akkor boltba, és megmondod neki, tök nyugodtan, hogy "Most pedig megyünk a boltba és végig fogni fogom a kezedet. Üvölts nyugodtan." A többi emberrel ne törődj. Ha játszóra mentetek volna, akkor igenis legyen az a következmény, hogy azonnal hazamentek és végig fogod a kezét. A lényeg, hogy belülről határozd el nagyon erősen, hogy most pedig nem engedsz, mert a gyerek életébe kerülne. Gondolj bele, ha be akarna venni egy kanál mérget, rászólnál, hogy veszélyes, vagy azonnal kivennéd a kezéből a kanalat, és minden energiáddal megakadályoznád, hogy a közelébe jusson? Az utcán szaladgálás hasonló. Nem a kiabálásodból fogja tudni, hogy mennyire komoly dolgot csinált, hanem a hangnemből, arckifejezésből. A jelek szerint nem veszitek elég komolyan az út felé rohangálást, ha ezzel bosszant benneteket, és ezzel huncutkodik. Egyszerűen éreznie kell, hogy ez halálosan komoly. Mindezt jó szándékkal írtam, nem azért, hogy kioktassalak, hanem mert ez tényleg nagyon komoly dolog.
2018. nov. 15. 19:47
 15/17 anonim ***** válasza:
81%

Igen egyetértek az utolsó válaszolóval. Úgy tűnik neked az a legfontosabb hogy ne hisztizzen a gyerek. Ha nem vagy következetes, akkor hiába borul el az agyad, hiába csapkodod a gyereket, nem fog változni semmi, mert a hisztit ellened fogja használni, tudja hogy azzal bármit elérhet.

POnthogy az lenne célravezető, ha egyszer (legalább egyszer) nem érdekelne téged hogy mennyire hisztizik, de akkor is hazavinnéd a gyereket, ha a fél város téged bámul - egyébként az mért érdekes hogy idegen emberek mit szólnak ilyenkor? Na ebből megtanulná hogy nem ér el semmit vele. Persze mindig mindent először próbálj normál hangnemben elmondani neki. Mivel kétéves, ez életkori sajátosság hogy dacol, ki fogja nőni majd.

2018. nov. 18. 10:46
 16/17 anonim ***** válasza:
Következetlen vagy és a gyerek pontosan tudja, ezzel bármit elérhet.
2018. nov. 18. 11:42
 17/17 anonim ***** válasza:
51%
Kérdező, hadd hisztizzen! Nem kell körbenézni, hadd bámuljanak az emberek. Hidd el tudom milyen, forgalmas úton lakunk. Kismotorral voltak nálunk nagy csaták, nem állt meg, 1x szóltam hogy lassabban menjen, 2. alkalommal elvettem a kismotort. A gyerek hagyattvágta magát, a motort követelte vissza. Felkaptam és hazavittem, volt vagy délután 4-5 óra, komolyan mondom nem mertem szétnézni a járdán én sem. Ugyan nem ez volt az egyetlen eset, párszor elvettem mire abbahagyta a száguldást vele. Muszáj, nem szabad azzal foglalkozni, hogy más hogy néz. Tudom senki gyereke se hisztizik, közben meg a környéken se egy gyereket hallok egész nap, mindegy. Tudom nem jó, ha a készülés tovább tart mint a séta de ha nincs a helytelen viselkedésének következménye, nem fog leszokni róla. Jó eséllyel nem kell sokszor eljátszani a gyors hazamenetelt, fogja fogni a kezed 1-2 alkalom után.
2018. nov. 18. 21:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!