Sok szülő miért nincs tisztában azzal, hogy mit jelent az "életrevaló" kifejezés?
Sokszor tapasztaltam, hogy egyes szülők a legpofátlanabb, legagresszívabb, legelviselhetetlenebb gyerekekre is azt mondják, hogy "micsoda életrevaló".
Nemrég történt a játszótéren, hogy egy kisgyerek a másikat szó szerint lerúgta a kismotorról. Amikor az anyuka odament, és számon kérte az agresszív gyereket, akkor a gyerek anyja odaviharzott és közölte, hogy mit van úgy oda, az ő gyereke csak életrevaló.
Vagy amikor a gyerek végigordítja a múzeumot, boltot, plázát, akármit, és ha valaki rá mer szólni, akkor jaj az illetőnek, mert a gyerek csak akaratos és ez pont jó ahhoz, hogy életrevaló legyen.
Az ilyen szülők szerint az is életrevaló, ha én lerúgom őket a bicikliről és elmegyek a biciklijükkel?
Hát objektíven vizsgálva az agresszió hatásosan működő érvényesülési stratégia.
A kérdés inkább az milyen életre való, azaz milyen sorsra jut az aki követi.
Meg is kérdezheted legközelebb, ha vissza akarsz vágni:
"Börtönéletre?" - Ez persze túlzás, és kívánni sem jó ilyet a másiknak.
Nézd: neked más az értékrended. Más helyen vagy. Másképp vagy a helyeden. Csak a helyeden találsz boldogságot. Én arra hajlanék, hogy azok nincsenek a helyükön. Az az ő problémájuk. Kár azon rágodnod. Erről a helyről, a saját problémádat kell megoldanod (érdek érvényesítés saját értékrended kereteiben). Azt viszont ne tőle várd.
utolsó a kerekes székest azért nem kérdezzük meg, mert látható hogy fogyatékos, a tiedet még szép hogy számonkérik, mert nincs ráírva, hogy mentálisan zizi.
Egyébként igenis valami nem kerek vagy veletek vagy a családdal, mert ismerősi körömben mindig az ilyen mentális problémáról kiderült, hogy a család működése nem volt kerek.
Ha ennyi éve kínlódik én dokit váltanék, ha semmmit nem javult.
85%-os, amit te írtál, az pont egy tipikus hiba, amit az ilyen szülők elkövetnek.
Nyilván nincs ráírva a gyerekre, hogy valami problémája van, de az a gyereknek sem jó, ha az anyja állandóan mindenben őt védi. Ebből mégis mit tanuljon a gyerek? Kb az jön le neki, hogy akármit csinálhat, mert anya úgyis mellettem áll, úgyis megvéd mindenben.
Bocs, de az egészséges gyerekeknél sem tudom ezt az érvet megérteni. Oké, hogy a gyerek akaratos, meg törekvő, de ezt ne más gyerekek kárára tegye! Az ilyet nem életrevalónak fogják titulálni felnőtt korában, hanem antiszociális se ggfejnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!