Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit lehet tenni egy 2 éves...

Mit lehet tenni egy 2 éves kisgyerek mindennapos önkárosító dührohamai ellen?

Figyelt kérdés
2 éves kisfiam van. Rendkívül okos, fejlett kisfiú, de sajnos annyira nehezen kezelhető, hogy sokszor már elviselhetetlenek a mindennapok. Ha valami felbosszantja, olyan önkárosító dührohamot kap, hogy azt lehetetlen eltűrni, elviselni. A fejét lilára veri a földbe, nekirohan a dolgoknak, a földön fetrengve ordít, töri-zúzza a játékait és önmagát is, ha nem akadályozzuk meg. Alig lehet lecsillapítani, a férjem is alig bírja lefogni, úgy dobálja magát (pedig ő egy magas, erős férfi, sportoló volt). Szóval halálfélelmem van, amikor jön a dühroham, mert a gyerekem simán olyan dolgokat megcsinálna ilyenkor, hogy maradandó károsodása is lehetne belőle. Persze ő ezt 2 évesen nem méri fel, és ilyen állapotában hiába is magyaráznám neki. Sajnos pici csecsemőkorától kezdve ilyen a természete, már 8 hónaposan is ugyanezt csinálta, de akkor még elbírtunk vele, mert akkor még ott volt végső lehetőségnek a járóka, ahol biztonságban volt. De 2 évesen már sehol nem tudom biztonságban tartani, és már most lefogni is alig lehet. Kétségbe vagyok esve, később hogy fogjuk ezt bírni. Valaki tapasztalt már hasonlót?
2010. jún. 7. 23:47
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
80%

orvos!!!!

ez nem normális dolog, ne nyugtatgassátok már az anyukát!!!! ez nem szokásos hisztiroham!

2010. jún. 8. 09:40
 12/26 anonim ***** válasza:
90%

Dühroham gyermekkorban: figyelmeztető jelek

Minden szülő tudja, hogy a kisgyerek néha dührohamot kap. Ám van öt olyan jel, ami arra figyelmeztet, hogy esetleg pszichiátriai betegség állhat a hiszti hátterében.

Dr. Andy Belden és dr. Joan Luby washingtoni kutatók 279 anyát kérdeztek ki 3-6 éves gyerekeikről, akiket pszichiátriai szempontból is megvizsgáltak. A kutatásból kiderült, hogy az igazán beteg gyerekek dührohamai alapvetően különböznek az egészségesekéitől.

– A dührohamnak lényegében öt fajtáját különböztettük meg – mondja dr. Belden –, és ezek mindegyike bizonyos konkrét diagnózishoz volt köthető. Oda kell figyelni ezekre a jelekre, és szakorvossal megvizsgáltatni a gyereket, ha az öt figyelmeztető jel valamelyikét tapasztalja a szülő.

Ezek a dührohamok a normális gyerekeknél is néha előfordulhatnak, de a problémás gyerekek minden dührohamkor mutatják ezeket a figyelmeztető jeleket.

– Agresszió a gondozó, egyes tárgyak vagy mindkettő irányában. Ha az utolsó 10-20 dühroham több mint felénél ez előfordult, az ún. diszruptív rendellenességre utal.

– Önagresszió. A depressziós kisgyerek vagy a diszruptív rendellenesség és a depresszió együttesében szenvedő gyerek harapja vagy felsérti magát, a falba veri a fejét, vagy azért rúg bele valamibe, hogy fájdalmat okozzon magának.

– Gyakori dührohamok. Azok az óvodáskorúak, akiknek havonta 10-20 alkalommal van dührohamuk otthon vagy naponta öt vagy annál több idegen helyen, kockázatos esetnek számítanak komoly pszichiátriai betegség szempontjából.

– Nagyon hosszú ideig tartó dührohamok. Egy szülőnek az ötperces hiszti is éveknek tűnhet, de azoknál a gyerekeknél, akinél ez gyakran eltart 25 percnél hosszabb ideig is, valamilyen pszichés betegség állhat a háttérben.

– A gyerek képtelen megnyugodni a dühroham után. Az ilyen gyerekeket csak külső hatásra sikerül lecsendesíteni, a figyelem elvonásával vagy akár megvesztegetéssel.

Ha a gyereknél a fentiekre utaló jeleket tapasztal a szülő, vigye el gyermek-ideggyógyászhoz, ahol őt és a környezetét is kivizsgálják.

2010. jún. 8. 14:40
 13/26 BlackSword ***** válasza:
56%

Most sokan le fognak pontozni, de nem érdekel... Sokan nem igazán értik meg felnőtt fejjel a gyereket... A gyerek, az gyerek, és nem törpe felnőtt... Másként gondolkodik, és másként reagál bizonyos dolgokra... Nem elég fejlett szociálisan ahhoz, hogy az úgymond megfelelően kezelje a konfliktusokat... Szerintem egy gyereket nem szabad rászoktatni már fiatalon a nyugtatókra... Foglalkozni kell vele értelmesen... Őszintének kell vele lenni, mert a gyerek megérzi ha hazudnak neki, és itt nem csak a kimondott szavakra gondolok, hanem a tettekre is... Ha azok nincsenek összhangban egymással, azokat is konfliktusként éli meg... ezeken kellene változtatni... Aztán jó megoldás lehet az ilyen helyzetre egy nyakleves... Nem akkora, hogy lesz7akadjon a feje, vagy hogy baja legyen, csak egy ilyen csuklóból adott hirtelen kis ütés... És persze azt is csak végső és indokolt esetben... Indokolatlanul soha, mert nem ér akkor semmit... Csak egy akkora, hogy észhez kapjon, hogy le kellene állnia... Én is kaptam, ha rossz voltam... És mégis azt mondom, hogy megérdemeltem... És semmit nem von le édesanyám szülői értékéből, mert egyébként egy fldre szállt angyal, és jobbat talán nem is lehetne kívánni...

Ha mindnféleképpen szeretnéd szakember véleményét is kikérni, akor inkább egy pszhihlógus, vagy egy pedagógiai szakember véleményét kérd ki... Ugyanazt a hatást is el lehet érni, és ők nem írnak ki gyógyszert...

2010. jún. 9. 17:07
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Megkérdezhetem, hogy milyen események váltják ki ezeket a dührohamokat? Ennek fényében esetleg konkrétabb válaszokat is kaphatnál!

Sok türelmet kívánok, biztos nem könnyű most nektek, de minden bizonnyal erre is van megoldás.

A gyógyszereket, nyugtatókat én sem pártolom, ezek csak a tünetet szüntetik meg, az okot nem. Talán nevelési tanácsadót kellene felkeresni.

Menj elébe a problémának, keresd meg őket, esetleg elirányíthatnak másféle szakemberhez, és te is nyugodtabb leszel, hogy konkrét lépéseket tettél az ügy érdekében!

Írj majd ! :)

2010. jún. 9. 22:38
 15/26 anonim ***** válasza:
58%
Ahoz tul kicsi.hogy orvos vagy gyogyszer kéne a magárahagyás oké Nekem mikor ezt elkezdték a hütöbe volt hidegviz és leöntöttem.megint kezdte hidegzuhany Abbahagyta
2010. jún. 12. 21:03
 16/26 anonim ***** válasza:
49%

Érdekes módon a mi időnkben,mikor a szülők az ilyen megnyilvánulásokat egy jólirányzott pofonnal intézték el és még nem volt divat a sok liberális gyereknevelési maszlag,nem volt ennyi idegbeteg,kezelhetetlen gyerek.

Nem vagyok a verés híve,de azért ezen el kellene gondolkodni a szülőknek.

2010. jún. 13. 17:36
 17/26 BlackSword ***** válasza:
28%
Igazad van utolsó, én is ezt mondom, de hogy le is lettem pontozva, pedig 3 alternatív módszert is írtam... Érdekes... De igazuk van azoknak akik lepontoztak... Így nyugtatóval lehet a legjpobban drogos gyereket nevelni... de függőt biztosan...
2010. jún. 13. 17:49
 18/26 anonim ***** válasza:
51%

Ha én megpróbáltam volna ezt,a szüleim agyoncsaptak volna.

Ehhez képest felnőttem normálisan,az semmiben sem gátolt,hogy szigorúan voltam fogva.

A végén azt érik el,hogy a gyerekük őket is megveri majd,de megérdemlik.Épp elég elmebeteg,agresszív ember van a világon,nem kéne a majomszeretettel növelni a számukat.Van továbbá sok drogos,piás,szektákba menekülő,ez is az ilyen módszereknek köszönhető.

A hülye "modern módszerekkel" csak ezt érik el.

2010. jún. 13. 17:55
 19/26 anonim ***** válasza:
74%

Szia

Nagyon sajnálom, nem lehet nektek könnyű. Minden jóindulat mellett mondom, hogy sürgősen, de nagyon sürgősen vidd a gyereket neurológushoz, mert ez nem normális! Írd, majd meg légyszíves mire jutottatok?! Egy jót tanács, ne hagyd magad lerázni, az orvosok nem törődnek, addig menj és keress orvost, amíg nem érzed, hogy foglalkozik a gyerekkel rendesen. Én 350 km-re tőlünk találtam orvost, szóval kitartás!!

2010. jún. 14. 09:23
 20/26 anonim ***** válasza:
32%
próbáld beadni családi napközibe!!!
2010. jún. 16. 05:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!