Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hyperaktivitás, megkésett...

Hyperaktivitás, megkésett beszédfejlődés, figyelemzavar?

Figyelt kérdés
Ahyperaktív gyrek miért érdemel több segítséget, mmint gy figyelemzavaros és megkésett beszédfejlődéses gyemek? Mind a kettő SNI-s, de állami támogatást csak a hyperaktívos (aktivitás és figyelem zavara) kóddal rendelkező kap. Miért?
2017. jún. 1. 18:36
 1/9 anonim ***** válasza:
Milyen állami támogatásra gondolsz konkrétan?
2017. jún. 2. 12:21
 2/9 A kérdező kommentje:
A családi pótlékot emelten kapják, az utazáshoz hozzájárulást ...stb
2017. jún. 2. 18:23
 3/9 anonim ***** válasza:
75%

Ne haragudj, de itt komoly fogalomzavar van! A hiperaktivitás és a figyelemzavar egy BNO kód alatt fut, mivel a kettő összefügg, ugyanannak az idegrendszeri zavarnak a része. Ezért az a neve, hogy "Az aktivitás és a figyelem zavara". A megkésett beszédfejlődés egy másik kód.

Az aktivitás és a figyelem zavara kódra jár az emelt családi.

Milyen kódot kapát pontosan?

2017. jún. 8. 16:11
 4/9 anonim ***** válasza:

Az egy dolog, hogy az F90 együtt taglalja a hiperaktivitást és a figyelemzavart, csak éppen nem minden figyelemzavaros hiperaktív, s ebben az esetben nem azt adják.

A lányom megkésett beszédfejlődésű és figyelemzavaros, emellett megkésett mozgásfejlődésű is. F83 és F82 kódunk van. Egyikre se jár, pedig rengeteg plusz ktg. Általános gyógytorna, hrg, tsmt.

2017. jún. 8. 22:50
 5/9 anonim ***** válasza:
Az F83 kód a kevert specifikus fejlödési zavar. Ez nem figyelemzavar akkor sem, ha vannak figyelemtartási nehézségek. A figyelemzavar az ADHD tünetegyüttes része, egy sajátos idegrendszeri állapot következménye. Akkor is sz, ha TÚLNYOMÓ RÉSZT figyelmi tünetek vannak és kevésbé az aktivitás. Más állapot a kettő. A gyermeked nem éri el azt a diagnosztikai kritériumot, amellyel meg lehet adni a kódot.
2017. jún. 9. 14:19
 6/9 A kérdező kommentje:

A kérdésem nem az volt, hogy mi mit jelent. Hanem az, hogy miért nem jár? Nekünk rengeteg helyre kell menni, torna, logopédia.... stb, ami kiadással jár és semmi támogatást nem kapunk. Ja, de mégis, mer az SNI-s 50 %-os hozzájárulást kap az étkezésre, de azt az anyagi helyzetünkre való tekintettel ingyenes, de az egy nm SNI-snek is. Úgyhogy erre sem jár, ha úgy vesszük. Viszont utazáshoz pl. nem jár, foglalkozási eszközökre nem jár... stb. Ja és hozzáteszem, hogy az ovi ahova járunk SNI-s gyerekekkel is foglalkozik é több szülőt kérdeztem, hova jár az ADHD-s gyerekével és közölték sehova. Az óvoda pszichológus foglalkozik vele ésott kap két alkalommal tornát. Ennyi. De jár az emelt szintű családi. ÉN aki egyedül nevelem és mindent megteszek a gyermekemért még az ételről is lemondok a magam részéről, csakhogy a foglalkozások meglegyenek.És hozzáteszem, hogy a bérlet ára nem olcsó s a foglalkozó könyvek, eszközök sem. Nekem miért nem jár?

A kódunk : F8090, F8190, Leírásban: .."figyelme rövid ideig fenntartható, kifejezett! motoros nyugtalanság mgfgyelhető, izeg-mozog,lecsúszik a székről, kezeivel folyyamaton ingertkeres,..szemeit nem tudja fixálni..többször kilép a feladahelyzetől..!"Ez csak egy részlet. Tehát még egyszer a kérdésem: Hogy nekünk miért nem jár? Miért nem tartozunk bele a támogatottak körébe?

2017. jún. 10. 10:30
 7/9 anonim ***** válasza:
Kérdezö! Menjetek el a Vadasba, ottm egfogják adni az ADHD-t, ha kifejezettek a tünetek. Vagy egy másik pszichiáterhez, akér magán.
2017. jún. 10. 11:39
 8/9 A kérdező kommentje:
A gyerek nem ADHD-s csak figyelem zavaros és megkésett beszédfejlődésű. A történet nem az, hogy még betegebbet csináljak belőle, hanem, hogy miért nem kapok támogatást az állapota javításához ugyanúgy, mint a hyperaktív-ak?Higgyétek el én lennék a legboldogabb, ha egészséges lenne és nem lenne rá szükség, de így egyedülállóként nagyon nehéz kipengetni az összegeket. :(
2017. jún. 11. 10:14
 9/9 anonim ***** válasza:
52%
Kérdező..! A figyelemzavar, ha érzelmi oka nincs, és tesztekkel mérhető, akkor az az ADHD része! Szakmabeli vagyok, higgy nekem kérlek! A kevert specifikus zavar egy gyűjtő kategória, nem tartozik bele a figyelemzavar. Én úgy gondolom, hogy a siránkozás nem visz előre, nem oldja meg a problémádat. Ellenben, ha vizsgálat igazolja a figyelemzavart, akkor kód váltással hozzá jutsz a támogatáshoz. Kevertre nem adnak semmit, a miérteket kár firtatni, mert így döntöttek róla. Leginkább azért, mert gyűjtő kategoria. El kell menni egy komplex kivizsgálásra és diagnosztizálni a vezető tünetet. Ez a legtöbb, amit tehetsz.
2017. jún. 11. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!