Mikor lesz már ennek vége?
Nem gondolnám,hogy ez nevelés kérdése. Nagyon sok testvér veszekedik, verekszik. A mi baráti körünkben szinte mindenki verekedett a tesójával gyerekkorában. A bátyám és köztem 5,5 év van, és mi verekedtünk. Pedig nem láttunk ilyet otthon szerencsére. Anyuék szépen éltek. A férjem kolléganőjének két fia van, 6 és 8 évesek, na ők pl. most kezdik.
Annyit tudsz tenni,hogy amikor tényleg durvul a helyzet, akkor közbelépsz. A többit ők lerendezik maguk között.
Aki piszkálja a másikat, azt parancsold ki a szobából és ültesd le ott ahol te vagy.
Ha pedig véletlenül két percig béke van köztük, azonnal dicsérd meg őket, de nagyon. Később az időtartam növelhető.
És próbáld kifigyelni a konfliktus forrását. A kicsi unatkozik, és a nagy nem játszik vele? Persze nem kötelezheted rá, de felkínálhatsz a kicsinek valami tevékenységet, esetleg közösen veled...
Csak beleolvastam a válaszokba; elég nagy baromságot írt, aki szerint ez feltétlen nevelési kérdés... Olyan is lehet persze, de 3 és 5 éves esetében simán a neveléstől függetlenül is jellemző;
a három éves ugyanis még esélyesen dac korszakban van (hamarosan "kijön belőle").
Idézem is a kérdés kommentjéből, ott rejlik benne a válasz:
"A kicsi(3 éves)folyamatosan piszkálja ÉS ELLENKEZIK a nagyobbal(5 éves)"
A dackorszakról javaslom olvasnod szakkönyvből, kedves szülő; pl innen érdemes, pedag szakon alap mű:
Mérei-Binét: Gyermeklélektan.
Vidd ki a kicsit a konyhába sütit sütni. De ne a piszkálódás után, jutalomként, hanem oda se engedd a tesójához.
Tanítsd őket szóban kifejezni az érzéseiket, vágyaikat. Ez a fiúknak nagyon nehezen megy.
Pl.: Üvöltés a gyerekszobából
Mi a baj? Peti, Sanyi, nem tudtok együtt játszani?
Nem is kell, lehet külön is.
Peti, ha szeretnél a testvéreddel játszani, kérd meg szépen! Sanyi, ha egyedül szeretnél építeni az nagyon jó. látom milyen ügyes vagy.
Peti, te is szeretnél építeni?
Innen a lehetőségek száma végtelen, lehet, hogy Peti odakint szeretne focizni.. stb stb.
Nekem még kisebb volt a korkülönbség, de szerintem nem az számít, hanem a gyerekek temperamentuma, és találékonysága.
1. anyaként mindig ott kell lenni fejben, szóban mellettük.
(tartós csend esetén várhatók a jó egyetértésben elkövetett "rémségek")
2. nem kell midig játszani, a házimunka is lehet érdekes, ha játékká tesszük
3. beszélni, beszélni, beszéli...
4. Nem: fiúk! hanem Sanyi és Peti
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!