Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » 2,5 éves kisfiamnál felmerült,...

2,5 éves kisfiamnál felmerült, hogy Aspergeres. Van köztetek vagy családtagjaitok között olyan akinél szintén felmerült vagy már diagnosztizálták?

Figyelt kérdés

2016. ápr. 27. 18:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
50%
Igen, van. Én :)
2016. ápr. 27. 20:40
 2/11 anonim ***** válasza:
50%
A fiamnál.
2016. ápr. 27. 20:48
 3/11 anonim ***** válasza:
75%

Aspergert már nemigen adnak diagnózisnak, helyette autizmus spetr. zavar (magasan funkcionáló)

Fiam egyébként az

2016. ápr. 28. 15:10
 4/11 anonim ***** válasza:
Lányom az. 20 éves volt, mikor rájöttek. Szupernormálisnak tartom (3 gyerekem van) nem passzol a sok hülye közé :)
2016. máj. 3. 21:30
 5/11 anonim ***** válasza:
2,5 évesnél hogy merülhet fel ilyen, amikor azok a készségek, amik az autizmus spektrumzavarral élőknek hiányzik- három éves korra kell kb. kifejlődnie? Nem értem... szerintem még várni kellene ezzel a diagnózissal, még sokat változik a gyerek.
2016. máj. 7. 17:03
 6/11 anonim ***** válasza:
Oviban van egy kisfiu. hihettlen zenei tegetseg:) (Mozart is aspergeres volt)
2016. máj. 10. 01:48
 7/11 anonim ***** válasza:
66% os! Szerencsere a korai diagnosztika mar fejlett annyira, hogy 2 eves kor korul ki lehessen mondani az autizmust. Igy van esely a korai fejlesztesre is, ami nagyban javitja a prognozist. Az autizmus egyik legfontosabb diagnosztikai kriteriuma a 3 ev alatti kezdet.
2016. máj. 10. 14:06
 8/11 anonim ***** válasza:

A korai diagnosztika egy nagy humbuk. Mint a fejlesztés is.

Lehet, hogy a fővárosban működik, de az ország többi részein nem, én nagyon sokat szenvedtem emiatt, és nagyon sok hasonló cipőben járó szülőt ismerek.

A barátnőm kisfia autista, most 10 éves, és nagyon súlyos, gyakorlatilag a sarokban ül és rágja az öklét, mást nem nagyon csinál. 3 évesen nem tudták róla megmondani, küldték mindenhova, elmúlt 4 mire megkapták a diagnózist. Heti 4-szer jártak fejlesztésre, huh, milyen ügyes a gyerek. Most is itt tartanak, sosem fog tudni beilleszkedni a társadalomba.

Na, de róla legalább megmondták, ha lassan is.

Én 3 évesen vittem először a fiamat a Nevtanba. Kibírhatatlan volt, mindenért hisztizett, totál kezelhetetlen volt. Egyszerűen azt mondtam, ha nem kapok segítséget félek, hogy kárt teszek magamban vagy a gyerekben.

A gyerekpszichiáter azt mondta, hogy semmi baja.

Úgyhogy próbáltunk élni így tovább, a férjemmel egymást ostorozva, hogy ki mit ront el, miért ilyen a gyerek.

Rendkívül kapcsolatépítő.

Középső csoportban behívtak az oviba, hogy szerintük autista a gyerekem, és vigyem el kivizsgálásra, kért az ovi időpontot a Nevtanba. Ahol megint azt mondták, hogy semmi különös, felírtak neki egy kis csoportos logopédiát.

Ezek után elvittem a Vadaskertbe, ahol azt mondták nekem, hogy hiperaktív. Utána a Megyei Bizottságnál azt mondták, hogy mégis autista. Heti 4 óra fejlesztést írtak ki fél éve, azóta még mindig nem történik semmi az oviban, hónapokig heti szinten balhéztam érte, mára már feladtam. Magánúton hordom este fejlesztésre, ami hatalmas teher, fáradt már ilyenkor a gyerek is, én is.

Na, hát szóval ennyit a korai diagnózisról meg a korai fejlesztésről.

Kérdezz körbe, szinte minden problémás gyerek szüleinek hasonló élményei vannak a magyarországi ellátásról.

Amúgy mi az, hogy felmerült? Ki állítja?

Én mindenképp magánúton indulnék el a helyedben, mert az állami ellátásban max bélyeget kap, de segítséget azt nem.

2016. máj. 13. 22:16
 9/11 anonim ***** válasza:

Kedves előző válaszoló!

Nem a korai diagnosztika és fejlesztés a humbuk, mert ilyen van és bizony kiváló dolog, hanem a magyarországi körülményekkel és szakember hiánnyal van nagyon komoly probléma!

Az autizmus diagnosztizálása speciális szaktudást és képzést igényel. Magyarországon erre vannak kijelölt helyek, ahol értenek hozzá. Ezek a következők:

- Korai Fejlesztő központ

- Autizmus alapítvány

- Bethesda Kórház korai fejlesztő részlege

- Sote gyermekklinika

- Cseperedő alapítvány

- Vadaskert kórház autizmus részleg

Sem a nevelési tanácsadók, sem a szakértői bizottság, sem a magánpszichiáterek nem alkalmasak a diagnózis felállítására. A diagnózisnak komoly protokollja és tesztrendszere van.

2016. máj. 13. 22:28
 10/11 anonim ***** válasza:

Kedves 9-es, ezt én mind tudom, hidd el, elég tájékozott vagyok a dologban. DE!

Általában a Nevtan az első lépcsőfok, az óvoda oda küldi a gyanús gyerekeket.

Nézte a gyereket pszichiáter, pszichológus, logopédus, gyógypedagógus.

És egyikben sem merült fel az, hogy esetleg továbbküldje a gyereket, mert probléma van?! Értem én, hogy nem kell neki érteni az autizmushoz, de nem volt gyanús? Az egyetlen, amit tudtak mondani, hogy a szülő a hibás. Azóta is mindenkit óvva intek attól, hogy a Nevtan közelébe menjenek. Sok ismerősöm van, aki hasonlóan járt, a szülő, az óvónő érzi, hogy probléma van, ők meg legyintenek, ah, itt mindenki nagyon türelmetlen, ennyi a hiba. Én élek a gyerekkel napi szinten, talán meg tudom ítélni, nem?!

És ha elolvasod, amit írtam, benne van az is, hogy elvittem a Vadaskertbe is.

És több olyat is hallottam, hogy megkapták a diagnózist, és azonnal mehetett a gyerek az adott iskolából, mert az integráláshoz nem értenek, nem hajlandóak rá. Szóval a világon semmi értelme kivizsgáltatni. Ha érzed, hogy gond van, menjetek el magán gyógypedagógushoz.

8-as.

2016. máj. 15. 22:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!