30 évesen diagnosztizáltak lisztérzékenységet anyukánál. Mennyi az esélye, hogy ha terhes less, hogy a gyermek is lisztérzéékeny lesz?
Orvos vagyok, ilyesmit nem szeretek idézni, de hirtelen ezt találtam:
"További tévhit, hogy a lisztérzékenység öröklődik, azaz az ilyen szülőknek kötelező érvénnyel a gyermekei is lisztérzékenyek lesznek. Ez szerencsére nem igaz, de kétségtelen, hogy a lisztérzékenyek elsőfokú rokonai között tízszer gyakoribb a betegség előfordulása, mint az átlagnépességben. A lisztérzékenyeket gondozó gasztroenterológus szakorvosok beteganyagának nem elhanyagolható részét azok a családok teszik ki, ahol több nemzedékben, vagy egy nemzedék több tagjában is megjelent a lisztérzékenység."
Mo-n az alap prevalencia 1:85, ennek a tízszerese kb. 10%, szakirodalmak szerint 8,5%, tehát totál helytálló, amit írtam.
Az, hogy génmeghatározásos teszt létezik rá, nem = azzal, hogy öröklődik.
Barátnőm lisztérzékeny, 35évesen derült ki nála. Utána terhes lett, és lett egy kislánya.
FÉl évesen vettek a kicsitől vért, aminek az eredményére 6hónapot kellett várnia, mert ahogy a 3. válaszoló írta, két gént vizsgáltak meg nála, hogy a gyerek lisztérzékeny-e? 1éves korába megjött az eredmény, hogy a lisztérzékenységért felelős gének nincsenek nála- vagyis hogy jók- vagy nem tudom, hogy van pontosan megfogalmazva, és hogy a lánya sose lesz ebből kifolyólag lisztérzékeny.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!