Problémás gyerek az óvodában? Aspenger szindróma
Van egy kisfiú 4 éves
óvodai megfigyelés alapján
Tiszta szép beszéde van
korának megfelelő a mozgása
van szem kontaktusa
vannak barátai az egyik ilyen kisfiú rossz hatással van rá
nem önálló
evésnél figyelni kell
öltözködésnél figyelni kell
a wcre már ráül de nem pisil bele
egy valamivel játszik kockával
kétszemélyes kapcsolatban
jól teljesít
nehezen motiválható
Otthonában
Apa anya közötti konfliktus
határozott fellépés nincs vagy kevésbé hatékony
dacos
pelusos nem ül egyáltalán wcre
az van amit ő akar
merev szabályhoz ragaszkodó és azt szószerint értelmezi
ha hozzányúlnak a játékához azt nehezen tűri
Észreveszi az apró részleteket is.
kétszemélyes kapcsolatban jól teljesít családi körben játszik nagyobb gyerekekkel
szerepjátékot játszik
érzelmeket felismeri
nagy önérzete birtoklási vágya van.
mozgása iq-ja korának megfelelő okos
Nevtan és családterápia kell.
Röviden akartam felsorolni a tényeket!
Szerintetek Aspenger szindrómás a gyerek?
A szülők ki akarják vizsgáltatni. Szerintem még várni kellene még egy évet és kiderül, hogy tényleg az-e . Akkor már szembetűnöbb a dolog,ha egyáltalán az
Mondtam a szülőknek és javasoltam én is azt, hogy családterápiára kell menni.
Remélem javulni fog a helyzet aggódom a kisfiúért.
Ki lehet vizsgáltatni, csak éppen semmi értelme.
Az én fiamnak is vannak problémái. Én 3 évesen vittem először a Nevtanba, ahol annyival elintézte a nő, hogy még kicsi, majd behozza a lemaradást. Szerinte kizárt, hogy autista, mert szerepjátékot játszik és figyeli a másik ember reakcióit.
4 évesen az óvoda küldött bennünket, hogy szerintük márpedig autista, mert teljesen kezelhetetlen.
Akkor kaptunk egy btm-et.
5 évesen elvittem a Vadaskertbe, szerintük nem autista.
Most meg a Megyei Bizottságnál a szaki azt mondja, hogy mégiscsak az.
Ugyanakkor az én fiam sem a klasszikus autista, néz a szemedbe, várja a szeretgetést, játszik szerepjátékot.
Viszont iszonyúan rugalmatlan, ha valami nem úgy van, ahogy ő megszokta akkor oltári balhé van belőle, hogy el sem tudod képzelni. Mindenben ellenkezik, új ruhát nem tudok neki venni.
Szóval lehet vizsgálgatni, de egy határesetnél akár 8-10 éves is lehet a gyerek mire kiderítik, már ha kiderítik egyáltalán. Már ha az egyáltalán, mert az én fiamról sem vagyok meggyőződve.
Amúgy nekünk is évekig azt mondták, hogy azért van, mert ideges vagyok. Az vagyok. De ki ne lenne az egy ilyen gyerekkel? Mostanság divat mindent elintézni annyival, hogy mert a szülők nem tudnak gyereket nevelni. De azért ha egy 4 éves gyerek még pelenkás, azt szerintem elég nehéz a szülők inkompetenciájára fogni.
Nálunk önálló, öltözik, eszik egyedül, játszik a többi gyerekkel. 3 éves korától szoba és ágytiszta. IQ 110
Viszont a rugalmatlanság és szabályokhoz ragaszkodás miatt akarják rányomni az autizmus kódot.
Szinte tökéletesen leírtad az én fiamat 4 éves korában annyi különbséggel, hogy 3 évesen nagy nehezen leszokott a pelusról. Én is azt hittem sokáig, hogy autista (Aspergeres), de 5 évesen ADHD diagnózist kapott a nevtanban. A pszichológus szerint több tünet mindkét betegségnél előfordul. 1 éve alapozó terápiára jár (speciális gyógytorna), én (az anyuka) fél éve a nevtanba tanácsadásra. Ezenkívül fény derült rá, hogy tej-, tojás-, és gluténérzékeny, ezért változtatni kellett az étrendjén. Sokat fejlődött egy év alatt, szinte el sem hiszem néha. Ettől függetlenül még egy évet maradnia kell az oviban, mivel vannak még hiányosságai (akaratosság, nehezebben koncentrál, nehezebb irányítani, izomtónusa gyengébb az átlaghoz képest).
Nem a szülők hibája, ez egy fejlődési zavar, konkrétan ki kell képeznie magát a szülőnek, hogy jól tudja kezelni és nevelni a gyerekét, mivel teljesen másképp működik nála egy csomó minden, mint egy egészséges kisgyereknél. A sok dühroham és hiszti próbára teszi a szülőket, emiatt több az otthoni konfliktus (ezt én is tapasztaltam), ez viszont újfent kihat a gyerekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!