Újabb autista kérdés. Menjen suliba, vagy még várjak?
Kisfiam most lesz 6 éves. 3 éve hordom mindenféle kivizsgálásra. Eddig azt mondták, hogy csak a beszédfejlődéssel van baj, most újabban azt mondták, hogy lehet, hogy autista. De még a szakember sem tudta eldönteni egyértelműen.
Azt mondta, hogy várjunk egy évet még az oviban, de mérlegeljem a speciális iskolát. Szerinte a rugalmatlanságát nem fogja kinőni, sem a fejlesztés nem segít rajta.
Én azt gondolom, ha autista, akkor nem akarom az integrációt, itt a tanárok nem nagyon foglalkoznak ilyesmivel, csak a kudarcélményeit növelné. A speciális suliban 8 osztály van, képességek szerint, ő bekerülne a jobbak közé, mert az IQ-ja magas.
Itt viszont van egy 0. évfolyam, ahol csak a napirendet tanulják. Ezek után elgondolkodtam, hogy nem kéne mégis inkább most elkezdeni a sulit? 8 évesen kezdjen el írni-olvasni? Már most nagyon érdekli. Vagy maradjon még egy évet az oviban, hátha kinövi?
A problémáink:
-folyamatosan beszél, nem várja ki a sorát, tuti nem bírná ki, hogy 45 percig ne vágjon a tanító szavába
-Amihez nincs kedve, azt nem csinálja, nagyon hárít, az oviban simán megengedik neki, hogyha nem akar részt venni a foglalkozásokon, akkor neki nem kell.
-Beszédfejlődési gondok is vannak
-A ceruzafogása rossz
Szóval most még biztos, hogy nem tudná elkezdeni a sulit, viszont 2 évet várni már nem tudom, hogy kéne-e. Az oviban már most sem alszik, az is nagy probléma kezd lenni.
Ha túlérzékeny, akkor semmiképpen nem érdemes erőltetni az integrációt, mert könnyen túltöltődik a sok ingertől. Vannak integrálható autik is, de ők bírják a nagy létszámot.
Mivel egyébként is van beszédzavara is, és szinte csak beszédjavító osztálytól létezik kis létszámú, ezért nektek mindenképpen az ajánlott. Oda pedig már mehet most is, hiszen eleve két év alatt végzik az első osztályt.
Ha az ovi ennyire nem együttműködő, akkor hiba lenne otthagyni, hiszen semmilyen fejlesztést nem kap meg, amire szüksége lenne, a suliban pedig jó eséllyel megkapná.
Beszédjavító osztály? Azt nem tudom, hogy van-e. Van az autisták közt olyan? Azt láttam a honlapjukon, hogy 8 osztály van, és képességek szerint csoportosítják őket.
Az ovi annyiban együttműködő., hogy az sni-kódban kiadott fejlesztéseket biztosítja, de a ped. asszisztenst csak a Vadaskert javasolta, azt sajnos a Megyei Bizottság sem írta ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!