Akinek nem beszélő autista gyereke vanv. Volt hogyan kezdett el beszélni?
Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ha 7 éves korára még nem kezdett el beszélni, akkor nem is fog... Az emberi agyban van egy nyelvi központ, aminek a szenzitív periódusa lezárul 6-7 éves kor körül:(
Amit tenni tudsz, az az intenzív képzés a PECS-ben, a képcserés kommunikációban. Ez nagyon jó hatással van a beszéd beindulására is (itt már pár szó is sokat számít!) Emellett meg lehet tanítani mondatokat is összerakni vele. Így ki tudja fejezni magát, a kívánságait, a problémáit. Akár több száz képet is lehet használni.
Az én autista fiam beszél már, most 4 éves, másfél éves korától már vizsgálták, akkor vittem el. Azóta kapta a fejlesztéseket. A PECS indította be a beszédét és a rengeteg képeskönyv, amit vettem neki és amit tanultunk együtt belőle. (Alexandra könyvek, amiben fényképek vannak, nem csak rajzok.) Állathangok, különböző hangutánzók voltak kezdetnek, majd a képek neveit megtanulta.
Szia!
Az én gyerkőcöm közel 4 évesen kezdett el beszélni, gyakorlatilag az egyik pillanatról a másikra. Már tudtuk, hogy autista és készültünk a pecs-re, de fogalmam sincs miért, elkezdett beszélni. Egyértelműen "belőle indult" a dolog, mintha egyszer csak rájött volna, hogy ez jó dolog és megpróbálja vagy nem tudom.
Több ismerősünk is azt mesélte, hogy a pecs bevezetése után kezdett el beszélni a gyerkőc. Nem tudom, hogy ti használjátok-e, nagyon szuper dolog. Ha segíti a beszéd indulását akkor azért, ha pedig nem segíti, akkor éppen azért, mert így is képessé teszi őt a kommunikációra.
"Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ha 7 éves korára még nem kezdett el beszélni, akkor nem is fog..."
Van olyan család, ahol az autista gyermek 13 évesen mondta ki az első szót. Van még remény :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!