Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Akiknél nagyon le volt maradva...

Akiknél nagyon le volt maradva a gyerek a beszédben és szövegértésben, azoknál a korai fejlesztéssel behozták a lemaradást?

Figyelt kérdés
2016. jan. 8. 21:19
 1/8 anonim ***** válasza:

Segít a fejlesztő, és a sok mese.

Én vettem mesés kifestőket. Elolvastam a mesét, a gyerek pedig a mese alapján színezett, illetve válaszolt a kérdésekre.

Mennyi idős a gyereked?

2016. jan. 10. 15:04
 2/8 A kérdező kommentje:
Kétéves. A mesék nem kötik le, és a rajzolás sem.
2016. jan. 10. 16:10
 3/8 anonim ***** válasza:
Persze, hogy nem kötik le a mesék, ha nem érti. Ahova fejlesztésre jártok, meg fogják mutatni, hogyan foglalkozz vele otthon. Mondókák, bábozás, közös játék és beszéd mindig arról, ami éppen történik. A mese is így kezdődik, ott a gyerek előtt bábokkal, játékfigurákkal eljátszva, és hozzá mesélve .
2016. jan. 10. 17:33
 4/8 anonim ***** válasza:
Mit jelent, hogy nagyon le van maradva? Fiam két évesen még egyáltalán nem beszélt, semmit nem mondott. Ovi középső csoportjában kezdett logopédushoz járni. Ma már hét éves, most is jár még logopédushoz a suliban, és fejlesztő foglalkozásra is. Kis beszédhibát lehet még hallani. De nagyjából behozta.
2016. jan. 11. 06:15
 5/8 A kérdező kommentje:
Azt, hogy nem beszél, nem érti a beszédet, és nem mutogat.
2016. jan. 11. 14:45
 6/8 anonim ***** válasza:
Akkor a kérdésre válaszolva, igen, nagyjából behozta. Logopédust keress neki. A fiam beszédhibája mára abból áll, hogy néhány hangot téveszt és kicsit pösze. És van, hogy nehezebben ért meg a dolgokat mint a kortársai. De úgy vettem észre, hogy a tanárai sokkal jobban el tudnak neki magyarázni dolgokat mint pl. én. Nekem sokszor nem megy. Normál iskolába jár. Két évesen olyan volt mint a tiéd.
2016. jan. 12. 05:42
 7/8 anonim ***** válasza:
Mi a diagnózisa a fiadnak? Nagyon ettől függ!
2016. jan. 12. 12:58
 8/8 anonim ***** válasza:

A kisebbik fiam sem beszélt még semmit 2 évesen, csak annyit mondott, "nem". Én mindkét gyerekemnél képeskönyvekkel kezdtem a mesélést, rámutattam a képekre és mondtam a nevét. A fiaim autómániásak, ezért ilyen könyvekből vettem sokat, de volt még mindenféle kicsiknek való képeskönyv. A kisfiam még most is sokszor előveszi őket, és el kell mondani, mi van bennük.

Aztán jönnek az állatok és az állathangok. Minél érdekesebben mondod a hangját, annál jobban felfigyelnek rá és egy idő után megpróbálják utánozni (jó esetben). Nálunk ez elég sokáig tartott, mert sokáig csak hallgatta, hogy én mit mondok, és ha tetszett neki, nevetett.

Jók még a kis egyszerű versikék, mondókák, dalok is, én sokat megtanultam, és amikor csak eszembe jutott valamelyik, elmondtam, elénekeltem. A kisfiamat sokáig nem érdekelték ezek (sajnos), de ahogy már beindult a beszéde, ez megváltozott.

És persze jó még minél többet mutogatni tárgyakra, emberekre körülöttünk, mondani a nevüket, és egyszerű, érthető mondatokban beszélni a gyerekhez.

Végül külön fejlesztés nélkül (próbáltunk TSMT-t és logopédust, de nem hoztak változást, viszont bölcsibe járt) majdnem 3 éves korában kezdett el szavakat mondani a kisfiam, mostanra (3,5 éves) már viszonylag érthetően, mondatokban beszél (sajnos még sok beszédhibával). Ezt már lehet majd logopédiai fejlesztéssel javítani.

2016. jan. 15. 11:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!