ADHD-s gyerekek szülei, válaszolnátok?
Olvastam egy könyvben, hogy erről az anyuka tehet, mert amikor a gyerek csecsemő volt, nem figyelt eléggé a jelzéseire, így nem történt meg a gyerek idegrendszerének megfelelő érése.
A férjemnek kell egy iskolai beadandó kutatás, gondoltam, ezt azért már kikutatom, mert eléggé kiverte nálam a biztosítékot. Jó téma lesz ez neki.
1. Tervezett gyerek volt? Boldog volt a terhesség?
2. Volt-e a terhesség alatt valamilyen stresszfaktor? Rokon halála, betegség, válás, veszélyeztetett terhesség.
3. Mennyire volt zaklatott újszülött? Könnyű volt-e megnyugtatni?
4. Volt-e segítséged a gyerek körüli teendőkben? Apa kivette-e a részét?
5. Mennyire voltál stresszes a gyermek 1. életévében?
Nekem mind a 2 gyerekem adhd-s.
Mindkettő tervezett gyerek, együtt vagyunk, bár a férjemen kívül más segítségem nincs, és nem is volt.
A lányommal nagyon boldog voltam, és nyugodt baba is volt. A fiam viszont a rémálom csecsemő volt, 3 éves koráig nem aludtunk.
Ezek alapján én kb. 50-50 %-ban látom igaznak ezt a feltevést, hogy az anyuka stresszes állapota az ok.
Mindig megpróbálkoznak felvetni valami oltári baromságot egy fejlődési zavar kapcsán... A 60-as években ugyanez volt az autizmussal is..Aztán rájöttek, hogy egy idegrendszeri fejlődési zavar következménye, mely erősen genetikai alapokon nyugszik.
A rémálom csecsemőkor nem ok, hanem következmény! ADHD mindig is volt a történelem során, mert haszna volt belőle az evolúciónak. A régebbi időkben ők voltak a legkiválóbb vadászok!
Stressz minden embert ér, az élet velejárója. Egészséges szervezetnél ere adekvát reakció születik, a szervezet megbirkózik vele. Kutatást olyan esetben lenne célszerű végezni, ahol az anya huzamos ideig volt streszes körülményeknek kitéve, melyek meghaladták a megküzdési stratégiáit. (pl háborús idők, gyász)
Ebből viszont az következne, hogy a háború alatt megnövekenének a hiperaktív gyermekek számai. Ez azonban nem volt így egyáltalán!
Az ADHD már a magzati életkorban megjelenik, más az agy behuzalozottsága. Családi halmozódás megfigyelhető.
Csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz, tökéletesen leírta, ugyanazt amit én is gondolok erről.
Nekem nincs ADHD-s gyermekem, de van autista, ami természetesen egészen más, de mégis együttérzek veled, mert az autizmussal kapcsolatban is rengeteg elmebeteg baromság látott már napvilágot... A kedvencem az, hogy egy gyerek akkor autista, ha az anya csecsemőként nem szerette.
Másik nagy kedvencem, hogy a császármetszéssel született gyerekek nem tudnak csőben kúszni :DDDDD Mert az ember gyermek bizony szülés közben tanul meg csövön átbújni :DDD Kb ennyi az összefüggés az ADHD és az anya nem odafigyelése között is.
Gyerekekkel foglalkozom és több ADHD-s gyerekkel is összehozott már a sors. Tudom, hogy a szülőknek ez egy őrült nagy megterhelés, nem beszélve a gyerekről, de aki tudja, hogy az ADHD miről szól, az meglátja bennük a különleges tulajdonságokat is. Én mióta utánaolvastam annak, hogy ennek mi a háttere, azóta sokkal jobban tudom, az ADHD-s gyerekeket kezelni. Egészen különleges és szerethető gyerkőcök, én konkrétan imádom őket azért amilyenek :)
Most találkoztam a védőnővel, aki nemrégiben volt egy konferencián. Jól összevesztünk, mert ő is állította, hogy
1. Ez nem is egy betegség, csak kitaláció az egész
2. A szülők hibája
Ilyen konferenciákat tartanak ma Magyarországon a védőnőknek.
Szia! A bőrproblémákról (pl. ekcéma, pikkelysömör) is azt mondják, hogy az anya-gyerek kapcsolat sérülése az oka… és gondolom, még jó sok más ilyen téma is van. Azért „baromi jó” ez, mert egy ADHS-t nevelő szülőnek alapvetően sokkal több gondja van a gyerekével, sokkalta több türelemre van szüksége – és ha jól rányomjuk a lelkiismeret-furdalást, azzal épp hogy nem segítünk neki ebben.
Persze nyilván érdemes elgondolkodnia az embernek azon, hogy mit hogyan csinált, nem tud-e változtatni a dolgokon, hogy jobb legyen, és nyilván elő is fordul, hogy a magatartászavarok mögött a szülő nem megfelelelő magatartása áll (tán hülye példa, de ha valaki egyévesen folyton a tévé elé rakja a gyerekét, valószínűbb, hogy a gyerek inkább keresni fogja a külső ingereket, mert az éretlen idegrendszere ahhoz szokik hozzá).
Arra, hogy „Ez nem is egy betegség, csak kitaláció az egész” azt tudom mondani, hogy mi elvittük a fiunkat „felméretni”, és a pszichológusnő elmagyarázta, hogy az ADHD-sok agya picit másképp működik, mint a „normál” embereké, erre jó példa a Waldo-tesztes vizsgálat (ha rákeresel a Where is Waldo? kifejezésre, látni fogod, milyen), amelyben egy bizonyos figurát kell megtalálnia a gyereknek nagyon színes, nagyon zsúfolt képeken. A „normál” agyú emberek ezt 20–30 mp alatt teljesítik átlagban, mert fentről lefelé és balról jobbra haladva végiszkennelik a szemükkel a képet, az ADHD-sok viszont 2–5 mp alatt megtalálják a figurát a képen, és még több információra is emlékeznek, róla, mert másképp dolgozik az agyuk, valahogy egyszerre fogja fel a képet, nem kell „soronként” végigszkennelniük azt.
„A szülők hibája” témáról még: mikor a gyerekem kapcsán elkezdtem utánaolvasni a kérdésnek, és főképp, mikor a pszichológus elmondott pár dolgot, a férjem egyszer csak felkiáltott, hogy „de hiszen én is ADHS-s vagyok akkor!”. És valóban, visszafejtettük a gyerekkori problémáit, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy neki is ugyanez a „gondja”, csak éppen akkoriban még nem ismerték fel ezt. Hozzáteszem, miután Máté Gábor könyvét olvastam, konstatáltam, hogy a férjem bizonyos viselkedésmintái (pl. nyughatatlanság, mindig ezer dolgot csinál egyszerre, újabb és újabb terveket sző…) is ezt támasztják alá – csak nyilván felnőttként jól kompenzálja, és mivel nem kell naphosszat egy padban ülnie hátratett kézzel, az energikussága inkább pozitív tulajdonságként jelenik meg a környezete számára, így már sosem kap intőt rendetlenkedésért. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!