Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Lehetséges, hogy hiperaktív?...

Lehetséges, hogy hiperaktív? Vagy én vagyok túl görcsös?

Figyelt kérdés
Kislányom 2 éves, örökmozgó, állandóan szaladgál, soha nem áll meg egyetlen percre sem. Nagyon nehezen ül megy egy helyben, és nehéz lekötni a figyelmét, minden játékot hamar megun. Ha valamit nem engedek neki, azonnal őrjöng, földhöz csapja magát, visít. Nem bírja a korlátokat, iszonyatosan akaratos, ha valamit kitalált, nem enged belőle. (Pl kutya vízéből akar inni, nem engedem, rögtön ordít, kapálózik, elterelem a figyelmét, elviszem onnan, ahogy leteszem ő megy vissza és kezdi előről, közben nézi a reakciómat, várja, hogy mit szólok hozzá, és csak azért is azt csinálja, amire megkértem, hogy ne tegye. Ha szólok neki, elszalad. Rajzolással, építőkockázással, homokozással képes lekötni magát mondjuk 10 percre, a nyáron előfordult, hogy a nagy melegben a balaton parton egész délután elvolt a homokozóban a gyerekekkel, és nem volt vele semmi gond. Ha rászólok, hogy ne egye a homokot, annál inkább csinálja, és vigyorog. Sőt a múltkor eljátszotta, hogy homokot eszik (láttam h valójában nem veszi a szájába csak úgy csinált) és várta, hogy mit reagálok. Nagyon nehezen ül meg a babakocsiban, úgy érzem állandó figyelmet igényel, nem olyan "leteszed és eljátszik" gyerek, egyáltalán nem. Mesét szokott nézni, az leköti, akkor képes ülni, és figyelni. Tudom azt mondják ilyen kicsi korban lehetetlen megállapítani, csak engem zavar, h akárhova megyünk, mindig "ő a legrosszabb", vagyis őt kell fegyelmezni állandóan a többi gyerekhez képest, ha a 10 gyerek ugyanazt csinálja, akkor ő tuti nem áll be a sorba, és az ellenkezőjét teszi, hiába mutatom neki, hogy nézd a többi baba is milyen ügyesen játszik, eszik, iszik, ül...stb. Szóóóóval nagyon remélem, hogy csak eleven és nem valami más. Az az igazság, hogy tényleg sajnos nehéz vele, leszívja az összes energiám, és félek a bölcsiben nem fogják emiatt befogadni, és hogy állandóan vele lesz a gond. Tud valaki normális és nem cinikus, szidalmazó véleménnyel szolgálni?

2015. szept. 9. 17:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Egy kétéves gyerek mozgékony. Az a dolga. Ha 10 percet kibír egyfajta tevékenységgel, az már teljesen jó, hatéves korban se bírják 20 percnél tovább. Hogy mit mért nem szabad, mondjuk a kutya kajáját enni, azt a tiltás mellett meg is lehet neki magyarázni röviden, komoly arccal, hogy érezze, hogy komolyan gondolod. A homokevésből nagyobb baja nem lesz, úgyse eszik annyit, annyira nem finom. Hogy próbálgatja a határait, az természetes. Más gyerekekkel fölösleges példálózni, az őt nem érdekli. A bölcsibe felveszik, nem válogatnak jellem szerint, maximum rászorultság szerint.
2015. szept. 9. 17:14
 2/13 anonim ***** válasza:
Mintha a fiamról írtál volna...tippelhetek? Nem jó alvó, igaz? Sajnos tanácsot nem tudok adni, pedig az enyém már 5 éves lesz mindjárt és hát iszonyú nehéz vele még mindig. Az összes szakkönyvet elolvastam már, próbálgattam, de nem nagyon jött be semmi tanács. Voltunk vele pszichológusnál, nevtanban, de mindenhol azt mondták ilyen, így kell szeretni, sokkal jobb nem lesz...bölcsibe nem járt, csak oviba, ott viszont nagyon szépen viselkedik, mintha nem is róla beszélnének az óvónők. Nem hiperaktív, nem figyelemzavaros, nem autista. Én úgy mondom, szuperaktív :) idővel valamivel jobb lesz, de nem sokkal sajna. Annyit tanácsolnék, hogy bár úgy érzed, mintha a falnak beszélnél, mindig magyarázz! Úgy veszem észre mostanság, kezd beérni a sok beszéd, mindent elraktározott belőle, csak ugye nem érdekelte, meg csakazért sem, de jobb napjain csak nézek, hogy mi mindent tud és néha már be is tart. Ja, a pszichológusok jótanácsa: türelem, következetesség! Hát, ha lenne energiám rá 0-24-ben, biztos működne, de csak elfárad az ember egy idő után.
2015. szept. 9. 18:05
 3/13 anonim ***** válasza:

úgy tudom, hogy hiperaktív gyanús az olyan gyerek, aki pl. nem tud figyelni, koncentrálni semmire, szinte semennyi ideig.(pl. nem tudsz egy cipőt ráadni)

a fent leírtakban semmi olyan pont nincs(én, mint laikus nem találok)ami kórósnak lenne említhető.

2015. szept. 9. 18:14
 4/13 A kérdező kommentje:
Hogy legyen az embernek türelme, amikor a gyereke ordítva sikít és vergődik a kádban, azért mert nem engedtem neki hogy a zuhanyrózsával forró vizet engedjen magára. Leguggoltam hozzá, és egyszerűen csak fogtam a zuhanyrózsát nem engedtem el, ő meg engem üt (!) mar, pofoz, ordítva!!!! Ilyenkor honnan vegyem elő a türelmem???? És ilyenkor is csak magyarázzak neki? Nem hallja, hiszen ordít, és magánkívül van... Tudom én is ezeket a tanácsokat kapom, és nem cinikusan kérdeztem ezeket, csak egyszerűen tényleg el sem tudom képzelni mit tegyek ilyenkor... Most verjek meg egy 2 éves gyereket? Ilyenkor? Ha nem teszem majd azt mondják biztos ráhagytam.... Csak az a baj, ha megverem, pofozom stb azzal csak a további agresszivitásra nevelem. Tanácstalan vagyok.
2015. szept. 9. 18:37
 5/13 anonim ***** válasza:

következetesség: ha az orra előtt a zuhanyrózsa, gondolhatja az ember, hogy azzal akar majd játszani, ergo langyos vizet engedek..

itt vannak tanácsok:

[link]

amúgy kommunikációs tréningen volt, hogy vitapartnerekkel, először nyugtázni kell, "rendben, szóval a zuhanyrózsát akarod.."(nem egyből tiltani!)gyereknevelésből tapasztalat, beálik, ha először megértést tanúsítanak!

utána nekem az tűnt fel, hogy ha nem csinálok belőle hatalmi harcot(én a főnök, ő meg a kisökör)hanem monoton magyarázok egy hangszinten, valahogy jobban hat, sőt hat egyáltalán valamit, ellentétben az idegfeszültséggel. az valahogy soha nem visz célba.

2015. szept. 9. 18:43
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszi a jó tanácsokat! Elolvasom az oldalt is. Nem én állítom forróra, eléri a csapot és ő tekergeti, és ha nem engedem meg, szólok neki szépen h jujujj az forró vigyázz, nem szabad stb, akkor jön ez a hiszti... Következetesebb már nem is lehetnék de komolyan, amit mondok azt betartom, akár bünti, akár meglepi, akármi...
2015. szept. 9. 18:51
 7/13 anonim ***** válasza:

Hát nem akarlak elkeseríteni de a fiam most töltötte be az 5 évet s még mindig ilyeneken akadok fenn...

Csak akkor ül meg egy helyben ha feladatot csinál. Ha megyünk valahova kegyetlen, képtelen megállni/ülni 2 percnél tovább, míg a többi gyerek nyugton van. Folyton mozoghatnéka van, nem érdekli hiába fenyegetem büntivel, egyik fülén be másikon ki. Null24 órában vele kell foglalkozni, de nem hiperaktiv, van egy pszichológus barátnőm, s ő látja miket csinál, s megnyugtatott hogy nem az. Csak le kell vezetni az energiáit

2015. szept. 9. 21:10
 8/13 anonim ***** válasza:

Jah s még valami: Feladatokat könyvekben imád megoldani, plusz legozni, nah azzal az egy ami ad nekem időt :D

Utolsó voltam

2015. szept. 9. 21:11
 9/13 anonim ***** válasza:

a hisztiről ezek nagyon jók

máshol linkelték, neked másolom

[link]

[link]

2015. szept. 9. 21:49
 10/13 anonim ***** válasza:
2-es vagyok, nem is úgy értettem, hogy akkor magyarázz neki, mikor hisztizik, akkor nincs értelme. Tapasztalat apaján, ki kell várni, még vége lesz. És hidd el, tudom,mennyire nehéz, nálunk olkor másfél órán keresztül tart...türelmet fogalmam sincs, honnan vegyél, nekem már rég elfogyott, nem is vagyok jó anya, kapom is az ívet állandóan. Főleg anyamtól, aki 2-3 óra után kikészül tőle....ez most egy nagyon nehéz korszak, picit lesz jobb is, de olyan sokat ne várj. És tudom, milyen, amikor minden gyerek szépen tud játszani, viselkedni, csak a tied nem. Én szívem szerint nem is vinném sehova programozni, de van eg húga, akivel meg lehet menni és igényli is. Szóval akkor magyarázz, mikor jó passzban van :)
2015. szept. 9. 22:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!