Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hova kell menni, kihez kell...

Hova kell menni, kihez kell fordulni, ki tudja megállapítani, h mi a konkrét probléma a fiammal?

Figyelt kérdés
5 éves, és pár hete nem csak simán hisztizik, hanem dühöng is mellé. Szakember ségítségére van most már szükségünk, mert kikészültünk. Eddig még úgy ahogy kezelhető is volt, de most már nem normális amit művel. Kivel kell erről beszélni? Gyerekorvos? Védőnő? Más?
2015. márc. 18. 21:45
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
5ös! Bárcsak olyan egyszerű lenne, mint ahogy leírtad! De tényleg nem az. Pl tegnap elmentünk ruhát venni neki, muszáj volt, nem ajándék. Rohangált az üzletben. Rászóltam párszor, h fejezze be, különben nem kapja meg amit szeretne. Nem fejezte be. Mondtam, h jó, akkor nem kapja meg. Erre folyamatosan arról kezdett beszélni, h de meg akarja kapni, csináljuk vissza. Mondtam, h ez nem így működik. De nem hagyta abba, továbbra is hajtogatta. Persze jó hangosan, hisztivel párosítva, zengett tőle az üzlet. Elkezdett csapkodni, én lefogtam a kezét, erre megakart harapni. Közben meg ordított. Mégis ezt te hogy hagynád szó nélkül? Mindenki minket nézett. A nadrágot muszáj volt még rápróbálnom, nem mehettünk csak úgy ki (tuti megvették volna mire újra megyünk). Bár most higgadtan már azt hiszem ki kellett volna vinni, és az utcán lecsitítani, aztán visszamenni. Iszonyú nehéz józanul gondolkodni oyankor. Ha nem szólok hozzá, akkor meg azt üvölti, h "válaszolj már anya! Miért nem mondasz semmit? Mondj már valamit!” stb. Ilyenkor "szájmenése" van, szokta mondani, h nem tudja abbahagyni. Még akkor is tartott, mikor hazaértünk. Iszonyú üvöltésbe kezdett amiért nem figyeltünk rá. Muszáj volt kizökkenteni ebből, így a végén a férjem beállította hidegzuhany alá. Na attól lehiggadt, de csak miután már levette a vizes ruhát, és nem fázott. Addig ordított, h "miért?", meg "ne csináld".
2015. márc. 19. 13:19
 12/23 A kérdező kommentje:
Felhívtam ma a nevelési tanácsadót, azt mondták kb 2hónap a várakozási idő........
2015. márc. 19. 13:27
 13/23 anonim ***** válasza:
50%

szülői próbálkozást ahogy kivettem

-egy büntetés

-egyí passzív magatartás

-még egy büntetés

nem lehetett volna mondjuk egy feladatot adni neki(pl keressen ezt azt a boltban rohangálás helyett van e nyuszis mamusz, vagy bármi, egyszerűen nem tudot magával mit kezdeni ezért a rohangálás)meg egyéb ötletek..

habár minden szülő más

2015. márc. 19. 15:59
 14/23 sandrachnologic ***** válasza:
67%

Szerintem is gond lehet az állandó büntetéssel. Szerintem a hideg zuhany helyett egy nagy ölelés jobb lett volna, lehajolva hozza es halkan elmondva, hogy nagyon szereted őt, de ezzel a viskedessel megbant teged. Egy 6 éven aluli gyerek nincs minden esetben tisztaban a "ha-akkor" mondatokkal. (ha rohangalsz nem kapod meg), mert az idegrendszer prefrontalis resze csak ebben az életkorban fejlődik ki.

Játékosan kozelitsd meg a dolgokat, demaradj vegig higgadt es következetes. Eleinte nagyon nehez, de megszokod es be fog válni.

Nagyon ajanlom a Beszélj ugy, hogy erdekelje, hallgasd ugy, hogy elmeselje c. Konyvet, gyakorlati tanácsokkal is vannak benne ilyen esetek levezetve.

Valamitol nagyon frusztrált ez a kisfiú, ami miatt allandoan duhrohamai vannak. Az édesapjával milyen a kapcsolata? O hogyan reagál ezekre?

Valoszinuleg figyelemfelhivas az egesz. Mennyire nyugodt a csaladi elet?

2015. márc. 19. 16:33
 15/23 anonim ***** válasza:

Úgy volt, hogy először mentem én egyedül, elmondtam a problémáinkat. Ezután 4 alkalommal csak a kisfiam volt bent a pszichológusnőnél. a 4. után szólt, hogy végzett a felmérésével, legközelebb csak én menjek, addig kiértékeli és majd megbeszéljük a dolgokat. Ez lezajlott 3 hét alatt.

Javasolt pszichoterápiát, ami az Ő szintjén játékterápia. 2 hetente mentünk.

Minden alkalom 4000 Ft volt.

Mi tudtuk mi a probléma, de tehetetlenek voltunk, nem tudtuk kezelni sem a helyzetet se ma gyereket.

A pénz akkor nem számított, a családunk nyugalma volt a tét, bármit megadtunk volna érte. A kisfiunk nagyon megváltozott, az oviban is pár hét alatt észrevették, hogy megváltozott. A pszichológusról csak annyit, hogy imádott járni, nagyon megszerette a nőt, mindig kérdezte, hogy mikor mehet már Edit nénihez.

Én csak ajánlani tudom, veszíteni valód a pénzen kívül semmi.

2015. márc. 19. 16:53
 16/23 anonim ***** válasza:

"Szerintem a hideg zuhany helyett egy nagy ölelés jobb lett volna, lehajolva hozza es halkan elmondva, hogy nagyon szereted őt, de ezzel a viskedessel megbant teged"

Persze ölelje meg a nem kívánatos viselkedés közben. Erősítse is meg...atya úr isten...!

A pszichológussal átbeszélitek a konkrétumot. (mióta van gond, erre hogy reagál a család, milyen a gyerke természete, hogyan illeszkedik be, van-e más magatrtási gons dtb)

Ez fogja eldönteni, hogy elég-e egy pár alkalmas konzultáció, vagy terápia szükséges. Vagy van-e a gyereknél esetleg olyan pszichiátriai állapot, ami indokolja a nem konvencionális viselkedést.

Ne hallgass az itteni tanácsokra, mert senki nem ismeri a pontos helyzeteteket, így nem lehet nevelési tanácsot asdni. Pláne nem az amerikai sikerkönyvekből, ami szakmai körökben igencsak megosztja a véleméyeket...

Vida Ági egy adott szitura javasolta azt a pár sort, de ebből általánosítani nagy butaság. A viselkedési zavar csak egy tünet, melynek számtalan oka lehet. Lehet belső, lehet környezeti, lehet családi stb. Mindegyikre más a terápiás javaslat.

2 hónap sok idő, de ez a probléma gondolom régebb óta fenáll már. Magán úton is el lehet menni, de pénzbe kerül.

2015. márc. 19. 17:44
 17/23 anonim ***** válasza:

" idegrendszer prefrontalis resze csak ebben az életkorban fejlődik ki"

Ezt a marhaságot honnan vetted, ha szabadna kérdeznem? Jól nézne ki egy ember (akár újszülött) prefrontális rész nélkül...

2015. márc. 19. 17:57
 18/23 sandrachnologic ***** válasza:
67%
Pont azert kell a duhonges közben megölelni a leheto legszorosabban (de ne fájjon), mert a szimpatikus idegrendszert megnyugtatja es ezaltal hamarabb lenyugszik a gyermek. Ez nem megerősítés, illetve egy részről az, mert megerősíted benne, hogy ot akkor is szereted ha igy viselkedik, de a viselkedést eliteled.
2015. márc. 19. 18:07
 19/23 sandrachnologic ***** válasza:

Egyebkent :

[link]

A hivatalos forrás is meg van jelölve.

2015. márc. 19. 18:14
 20/23 anonim ***** válasza:
68%

"Pont azert kell a duhonges közben megölelni a leheto legszorosabban (de ne fájjon), mert a szimpatikus idegrendszert megnyugtatja es ezaltal hamarabb lenyugszik a gyermek."

Ha dühöngés közben ölelgeted a gyerket, az megerősíti, hogy érdemes dühüngeni, mert jutalom a válasz. Operáns kondicionálásnak hívják. Skinner foglalkozott vele a 70-es években.

Nem kell rögtön a mérges gyerket lenyugtatni. Nem ez a cél, hanem a vislekedés módosítása és a gyermek nevelése, tanítása.

2015. márc. 19. 18:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!